Sari direct la conținut

Derapaj in lant: Toate posturile de stiri, de la Digi 24 la Romania TV, imagini in bucla cu crima de la Metrou. Ce spune legea (paginademedia.ro)

HotNews.ro

Paginademedia.ro semnaleaza un derapaj in lant in cazul crimei de la metrou, in conditiile in care, dupa cazul Madalina Manole, CNA a interzis prezentarea detaliilor despre cazurile de suicid si a celor criminale, pentru a nu fi imitate.

Posturile de stiri dau insa in bucla crima de la Metrou, respectiv momentul in care tanara este impinsa pe liniile de metrou. Toate, de la Digi 24 la Romania TV, arata paginademedia.ro.

Televiziunile se apara insa spunand ca nu au dat ultimele cadre, cele fatale, in care tanara este lovita de metrou.

Toate posturile de stiri, fara exceptie, difuzeaza, in bucla, imagini cu crima de la Metrou. Mai exact,

Legea audiovizuala precizeaza clar ca imaginile cu omucideri sunt interzise:

  • „In intervalul orar 6.00-23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decat productiile audiovizuale de fictiune si filmele documentare, care contin descrieri, reconstituiri sau reprezentari ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale sau ale actelor de violenta domestica ori ale violuriloe sau promovarea practicilor oculte”. (Art. 17, alin. 1, din Codul de reglementare a continutului audiovizual).

Cum argumenteaza posturile TV?

Mihai Stegerean (B1 TV):

„Am avut tot filmul, cu toate momentele. Am ales insa sa difuzam doar atacul asupra tinerei, fara secventa in care vine metroul. Din punctul nostru de vedere, am dorit sa ilustram forta atacului”.

Consiliul National al Audiovizualului a primit trei reclamatii in legatura cu aceste imaginil

Contactat de Paginademedia.ro, Rasvan Popescu, vicepresedinte CNA, a declarat ca „cel mai probabil, imaginile vor face obiectul unei discutii in Consiliu”, dupa ce se va face „o monitorizare de linie”.

Reprezentantii Digi24:

„Postul de televiziune Digi24 a decis sa difuzeze o selectie din imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins incidentul din statia de metrou Dristor deoarece consideram ca exista un interes public absolut justificat, atat la nivel personal, direct, cu referire la nivelul/gradul de siguranta pentru sutele de mii de persoane care pot trece oricand prin situatii similare, cat si la nivel institutional, guvernamental, cu referire la mijloacele de protectie, legislatie si masurile de prevenire pentru astfel de evenimente tragice.

Cu siguranta, imaginile difuzate au un nivel crescut al impactului emotional asupra telespectatorilor, semnalizat ca atare, dar difuzarea acestora in mod repetat, adica in jurnalele Digi24 in care a fost abordat acest subiect, a fost insotita de explicatii ale reprezentantilor autoritatilor/expertilor care aduc puncte de vedere in favoarea protejarii sigurantei publice.

Consideram ca interesul public justificat este reprezentat de orice probleme, fapte sau evenimente care influenteaza societatea in special cu privire la prevenirea savarsirii unei fapte cu incidenta penala si protejarea sanatatii sau sigurantei publice, iar acest eveniment dramatic este unul cu impact asupra intregii societati romanesti”.

Radu Herjeu, membru CNA, a declarat pentru Paginademedia.ro ca „imaginile sunt la limita legii” si ca nu le-ar fi dat in bucla.

Citeste restul articolului pe Paginademedia.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro