DEZBATERE PUBLICA Sunteti de acord ca de-a lungul bulevardului Uranus sa se construiasca blocuri de 8 etaje si hala Matache sa fie demontata si mutata mai in spate?
Primaria Capitalei a pus in dezbatere publica trei Planuri Urbanistice Zonale care stabilesc cum va arata Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus (bd. Uranus) pe portiunea cuprinsa intre Calea Grivitei si bd. Dinicu Golescu. Dupa 30 de zile acestea pot fi supuse la vot in Consiliul General al municipiului Bucuresti. Proiectele prevad pe unde va trece noul drum, ce se poate construi de-o parte si de alta a acestuia si stabileste soarta Halei Matache, pentru care se propune demontarea si reconstruirea acesteia pe un amplasament mai retras, intr-o locatie stabilita prin concurs de arhitectura. Interesant este ca nici unul dintre cele trei PUZ-uri nu are atasat avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.
Cetatenii isi pot spune parerea pe site-ul Primariei Capitalei aici.
Cele trei planuri urbanistice zonale, postate pe site-ul Primariei Capitalei prevad urmatoarele:
– Hala Matache va fi demontata si mutata mai in spate, locatia exacta fiind decisa prin concurs de arhitectura;
– bd. Garii de Nord va avea multe parcari de-a lungul lui si va deveni sens unic, in tandem cu Calea Grivitei;
– dupa amenajarea Diametralei, municipalitatea trebuie sa reconfigureze spatiile pietonale de pe Calea Victoriei;
– de-a lungul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, segmentul cuprins pe str. Berzei intre Calea Grivitei si bd. Dinicu Golescu, vor fi amenajate piste pentru biciclete;
– rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu va fi micsorat si va fi amenajat mai mult spatiu verde;
– in rondul de la intersectia str. Berzei cu Vulcanescu este permisa construirea unor cladiri cu inaltimea maxima de 25 de metri.
– pe str. Berzei intre bd. Dinicu Golescu si str. Maramures se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 m;
– intre strada Maramures si intersectia str. Berzei cu Vulcanescu se pot construi cladiri cu o inaltime cuprinsa intre 11 si 21 metri. La fel si portiunea cuprinsa intre aceasta intersectie si Hala Matache;
– strada Cameliei va deveni pietonala;
– cladirile monument de pe Berzei 81 si 89 vor fi mutate vizavi.
Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat in urma cu cateva saptamani ca pentru stabilirea locatiei exacte unde va fi mutata Hala Matache si pentru amenajarea spatiului cuprins intre Calea Grivitei – str. Cameliei – str. Berzei se va face concurs public.
Reamintim ca, la inceputul lunii februarie, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a decis mutarea halei Matache cu circa 40 de metri mai in spate fata de pozitia actuala, au declarat surse apropiate Ministerului Culturii pentru HotNews.ro. ONG-urile din Platforma pentru orase durabile au protestat impotriva acestei decizii si au cerut ministrului Culturii, Daniel Barbu, sa nu emita avizul pentru documentatia de urbanism.
„Avand in vedere controversele din jurul acestui caz, organizatiile semnatare considera ca procesul prin care s-a ajuns la aceasta decizie a fost lipsit de transparenta. Pe ordinea de zi a comisie nu a figurat discutarea acestui aviz. Mai mult, premergator emiterii avizului, Comisia a dezbatut exclusiv asupra a trei variante de mutare a Halei, fara a lua in calcul optiunea mentinerii acesteia pe actualul amplasament, asa cum se prevede in documentatia de urbanism existenta. Solicitam Ministrului Culturii sa dea dovada de transparenta si sa demareze o procedura de consultare publica pe aceasta tema”, sustin ONG-urile.
Un grup de arhitecti voluntari a realizat un proiect prin care Diametrala Buzesti Berzei Uranus se poate realiza fara demolarea halei, singurul compromis fiind mutarea trotuarului prin porticul halei. ONG-isti sustin ca in cazul in care hala va fi demolata si reconstruista, isi pierde valoarea.
Filmuletul in care este prezentata propunerea grupului de arhitecti voluntari
Hala Matache este monument istoric, fiind construita in 1887. Cladirea apartine Primariei Capitalei, fiind expropriata in urma cu cativa ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzesti Berzei Uranus. Pana sa fie cumparata ade Primaria Capitalei, in cladire functiona o piata de carne. De cand a intrat in propriatatea Primariei Capitalei monumentul istoric este devastat de hotii de fier vechi, desi municipalitatea ar fi trebuit sa asigure paza cladirii. In urma protestelor ONG-urilor, in august 2011, Primaria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi stramutata sau demolata, ci va ramane pe actuala locatie si va fi restaurata.
Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd.Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:
– Piata Victoriei – Vasile Parvan;
– Vasile Parvan – Piata George Cosbuc;
– Piata George Cosbuc- Gara Progresul;
Pe total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007, 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans.
Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20% din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012. De atunci, in mod oficial, municipalitatea nu a mai adus vorba despre subiect.