Dezvoltatorii sustin ca preturile apartamentelor noi nu vor mai scadea. Piata ii contrazice, cititorii HotNews.ro denunta marjele de profit prea mari
Preturile la apartamentele noi au ajuns la un nivel minim, mai mult de atat nu pot fi reduse, sustin dezvoltatorii de pe piata romaneasca. Mai mult, acestia planuiesc pentru urmatorii doi ani o scumpire a apartamentelor din Bucuresti cu circa 10-20%. Alegatiile dezvoltatorilor vin pe fondul unei scaderi drastice a cererii, piata imobiliara fiind blocata de diferenta mare intre preturile cerute de dezvoltatori si disponibilitatea posibililor clienti.
Dezvoltatorii sustin ca nu pot vinde mai ieftin
„Piata a atins o limita”, sustine Ion Catutoiu, consultant in imobiliare. „Preturile la apartamente nu mai pot scadea. Nu au unde sa mai scada. Poate in alte orase, dar nici acolo. In urmatorii doi ani, preturile in Bucuresti vor creste cu 10-20%”, spune si Asher Lax, director marketing la Adama. Potrivit acestuia, un apartament nu poate fi vandut cu mai putin de 900 de euro metrul patrat.
Potrivit unui studiu comandat de organizatorii Targului Imobiliar National (tiMon), singura certitudine a programului Prima Casa este majorarea preturilor la apartamentele vechi. „Cresterile de pana la 25-30% in unele zone pentru garsoniere si apartamente cu 2 camere sunt explicate prin reactia efervescenta intr-un interval de timp foarte scurt a cumparatorilor interesati de achizitia apartamenetelor de pana in 80.000 de euro”, se arata in studiu. In schimb, la apartamentele de 3-4 camere cresterile nu sunt semnificative din cauza cererilor foarte reduse.
Idei socante lansate de dezvoltatori: Romanii au bani, iar preturile mici nu pot fi luate in serios
Paradoxal, unii dezvoltatorii incearca sa contrazica ipoteza ca puterea de cumparare din Romania suporta preturile actuale. Cu alte cuvinte, romanii au suficient de multi bani incat sa cumpere locuinte la preturile din acest moment. Asher Lax sustine ca una dintre constatarile sale este ca „oamenii au bani”, vin cu cate „30-40-50 de euro” la care mai adauga un credit”. Asher Lax considera ca piata s-a stabilizat in Bucuresti.
Dezvoltatorii care vin cu preturi sub media pietei nu sunt priviti cu ochi buni. „Preturile nu vor scadea pe piata. Cine spune ca vor scadea vrea sa vina cu niste boom-uri”, sustine Valentin Tanase, vicepresedintele Platinum Group. „Cel care vinde sub 900 de euro metrul patrat in oras, nu se stie daca vrea sa fie serios”, a precizat si Asher Lax.
Si in opinia lui Catutoiu, 500 de euro pe metrul patrat este un pret imposibil, iar asemenea oferte ar trebui verificate.”Trebuie sa-i incurajam pe cei care au certitudinea ca vor termina aceste proiecte si sa-i descurajam pe cei care prezinta proiecte nefezabile. „500 de euro pe metrul patrat? Nu poti sa vii cu asemenea proiecte pentru ca asta este pretul de cost. Ar trebui sa se faca audit pe aceste proiecte”, a spus Catutoiu.
Piata arata ca mai e loc de scadere
Un studiu al Colliers arata ca in Bucuresti s-au vindut doar 515 apartamente noi in primele sase luni din 2009, in timp ce toamna acestui an a adus prima insolventa majora in real-estate.
Mai mult: piata investitiilor imobiliare din Romania a atins doar 12 milioane euro in trimestrul doi din 2009, in scadere cu 98,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (sursa: Cushman & Wakefield). Acesta este cel mai mic nivel trimestrial din ultimii cinci ani.
Si notarii au facut publice cifrele care arata scaderea abrupta a pietei imobiliare. In primele cinci luni din acest an, in Romania s-au inregistrat 134.496 tranzactii imobiliare, in scadere cu 35,7% fata de perioada similara a anului trecut, iar valoarea impozitelor incasate din aceste tranzactii a scazut cu 64,1%, pana la peste 174,7 milioane lei, potrivit datelor furnizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).
Cititorii HotNews.ro despre declaratiile dezvoltatorilor:preturile trebuie sa mai scada cu inca 30-40%
- daniel: Este evident ca preturile trebuie sa mai scada cu inca 30-40%. Pretul normal va fi atunci cind orice om cu un job mediu din tara asta isi va permite sa-si ia o casa cu bani de la banca. Acum doar 8-10% isi permit. Se incearca sensibilizarea opiniei publice doar din simplul fapt ca profiturile nu mai sint de 300-400% pentre dezvoltatori, ci doar de 100-150%. Cand metrul patrat va ajunge la 300-500 euro tot vor avea profit de 50-60%. Sunt din industrie si am dezvaluit aceste cifre doar din prietenie si pentru ca m-am saturat de tepele imobiliare.
- virgil: Intentia „dezvoltatorilor” de a ne atentiona e laudabila insa lipsita de credibilitate…Cui vor mai vinde ei in primavara cand incep concedierile stabilite deja cu FMI? Somerilor tot mai numerosi?
- ics: wanna bet?
- hahaha: Legea pietei poate face ca un apartament construit cu 400 euro/mp sa poata fi vandut si cu
- …100 euro/mp daca VA FI DISPERARE pentru dezvoltatori/vanzatori.
- marmota: siiiiigur ca da!