Sari direct la conținut

Dietele bazate pe consumul redus de carbohidrati pot cauza pierderi de memorie

Cercetatorii britanici au descoperit ca dietele alimentare care se bazeaza pe consumul redus de carbohidrati pot provoca pierderi de memorie. Eliminarea consumului unor anumite produse alimentare, precum pastele fainoase sau cartofii, pot „infometa” creierul atat de mult incat acesta sa nu mai functioneze cum trebuie, potrivit unui studiu publicat de The Telegraf.

Studiul, efectuat pe un numar de 19 femei, cu varste cuprinse intre 22 si 55 de ani, arata ca persoanele care urmeaza astfel de diete bazate pe consumul scazut de carbohidrati sufera pierderi de memorie, la numai o saptamana de la inceperea regimului.

Carbohidratii sau glucidele reprezinta o categorie foarte importanta de nutrienti, utilizati in organism in principal pentru rolul lor energetic. 1 gram de carbohidrati genereaza 4 kilocalorii. Ei reprezinta principala sursa de energie pentru corpul uman, fiind rapid disponibili si putand fi depozitati la nivel muscular sub forma de glicogen. Principalul secret consta in a alege exact carbohidratii potriviti, precum si cantitatea necesara.

Carbohidratii simpli se gasesc in miere, dulciurile rafinate si bauturi racoritoare , fiind rapid digerati si utilizabili imediat pentru energie. Acesti carbohidrati ridica rapid nivelul glicemiei (glucoza din sange). Inaintea unui antrenament cardio intens, utilizarea carbohidratilor simpli este o idee buna.

Carbohidratii complecsi necesita un timp mai lung pentru a fi digerati si se gasesc in alimente precum cereale integrale, legume si fructe. Digestia si absorbtia lor se produce mai lent decat in cazul carbohidratilor simpli, ceea ce nu produce un raspuns insulinic atat de rapid. Carbohidratii complecsi sunt desfacuti pana la forma de monozaharide pentru a putea fi utilizati de catre celule. Retineti ca alimentele bogate in carbohidrati complecsi sunt cea mai buna alegere deoarece au continut redus in grasimi, sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.

Nutritionistii britanici sustin ca sunt la moda unele regimuri alimentare cum ar fi Atkins, The Zone, Sugar busters, toate acestea avand in comun un aspect: continut foarte redus de carbohidrati.

Potrivit cercetatorilor, odata reintrodusi carbohidratii in alimentatie, functiile creierului revin la normal. Motivul pentru care respectivele femei au obtinut un scor mic la testele de memorie consta in faptul ca glucoza folosita de creier pentru energie este obtinuta din carbohidratii ce se regasesc in anumite produse alimentare. Eliminarea acestora poate provoca probleme la nivelul atentiei, memoriei de lunga si scurta durata, atentiei vizuale, precum si la nivelul orientarii in spatiu.

Astfel de diete sarace in carbohidrati sunt folosite si promovate de numeroase vedete de la Hollywood, printre care Renée Zellweger, fosta membra a trupei Spice Girl, Geri Halliwell, precum si Jennifer Aniston, actrita din popularul serial „Prietenii tai/ Friends”.

Nutritionistii de la New England Journal of Medicine recomanda sa consumam nu mai putin de 120 g de carbohidrati pe zi. Doza zilnica recomandata (RDA) este de 300 g de carbohidrati pentru un regim de 2000 kcal (adica in jur de 60% din totalul caloric)

Link-uri utile

The Nutrition Source Carbohydrates

Sport Coach

Carbohydrates – Michagan State University

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro