Sari direct la conținut

Dificila alegere a Ucrainei: restructurare dureroasa sau credit rusesc

HotNews.ro

Creditorii europeni au formulat conditii practic de neindeplinit pentru acordarea unui credit necesar Ucrainei achitarii gazelor rusesti, scrie presa rusa. Experti independenti ucraineni sustin ca acum Kievul se afla in fata unei alegeri extrem de dificile: fie accepta conditiile UE si isi transparentizeaza colosul energetic Naftogaz, fie cere un credit de la Kremlin.

Conditiile puse de europeni pentru acordarea creditului sunt impartite in trei categorii: preliminare, pe termen scurt si pe termen mediu. In prima parte se cere, inainte de toate, asigurarea desfasurarii unui audit independent al gazelor din depozitele subterane din Ucraina, pentru ca UE sa se convinga ca tot carburantul va fi folosit exclusiv pentru crearea rezervelor necesare.

In al doilea rand, Kiev trebuie sa elaboreze un grafic de crestere treptata a preturilor la gaze pentru populatie si intreprinderile din sistemul energetic si de termoficare. In al treilea rand, se recomanda masuri de sporire a gradului de transparenta al sectorului.

In a doua categorie de conditii, pe termen scurt – pana in octombrie 2009 – in legatura cu majorarea tarifelor la gaze si servicii comunale, guvernul trebuie sa imbunatateasca protectia sociala a poplatiei. In plus, trebuie luate masuri pentru intarirea disciplinei de plata, la nivelul consumatorilor casnici si industriali.

Un responsabil al Naftogaz a precizat ca s-a propus deja majorarea cu 20% a preturilor la gaz si caldura pentru populatie. In iunie, premierul Iulia Timosenko a solicitat un imprumut de peste 4 miliarde dolari, dar punctul de vedere al expertilor europeni nu coincide cu el al ucrainenilor, ei estimand necesarul Kievului la 1,6 – 2 miliarde dolari.

Directorul general al Fondului pentru securitate energetica nationala, Konstantin Simonov, crede ca aceste conditii ale UE nu vor fi indeplinite de Ucraina. “Este imposibil sa asiguri transparenta unei structuri precum Naftogaz, si intr-un timp atat de scurt, mai ales acum cand tara este, de fapt, neguvernata si cand a demarat deja campania electorala (alegerile prezidentiale vor avea loc in ianuarie 2010 – n. red.). In plus, Naftogaz acumuleaza un anumit castig, privit ca sursa de finantare a alegerilor”, spune expertul.

Ucraina este intr-o situatie foarte dificila si are doua cai de urmat – una rea, alta si mai rea, spune, la randul sau, directorul Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasev. In primul caz – conditiile UE sunt acceptate, iar al doilea – se convine un credit cu Rusia, varianta in care Timosenko poate fi acuzata de tradare a intereselor nationale ale arii.

“Cred ca, pana la urma, Kiev va opta in favoarea majorarii tarifelor interne. Dupa toate probabilitatile, se va face etapizat si va incepe din octombrie”, crede expertul, citat de RBK Daily.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro