Directorul general al CERN, Rolf-Dieter Heuer: Sunt mandru sa spun ca anul acesta am angajat doi tineri romani in staff-ul CERN, unde lucreaza in jur de 80 de cercetatori romani
- Redactia Hotnews
Doi romani au fost angajati anul acesta in staff-ul Organizatiei Europene de Cercetari Nucleare (CERN), care in prezent inregistreaza „un numar record” de angajati romani cu studii post-doctorale. „Avem 13 tineri din Romania cu studii post-doctorale angajati la CERN”, unde lucreaza in jur de 80 de oameni de stiinta romani, a declarat directorul general al CERN, Rolf-Dieter Heuer. Acesta a sustinut marti, 20 septembrie, o conferinta de presa alaturi de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la incheierea primei editii a Scolii Europene de Fizica Energiilor Inalte organizata in Romania. CERN gazduieste experimentul LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume.
In februarie 2010, Romania a semnat memorandumul de aderare la CERN – cea mai importanta organizatie mondiala in ceea ce priveste cercetarile in fizica nucleara. „In urma acestui memorandum, un prim punct foarte important pentru Romania a fost organizarea in Romania a Scolii de Vara a CERN pentru prima data”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, scoala de vara s-a desfasurat in perioada 7-20 septembrie 2011 la Cheile Gradistei, a reunit 100 de cursanti si 20 de lectori din 31 de tari.
Scoala Europeana de Fizica Energiilor Inalte are loc anual si a fost organizata de CERN si de Institutul Unificat de Cercetari Nucleare. „Pentru prima data, Romania a fost reprezentata de 10 doctoranzi. De obicei, pana acum era vorba de maximum doi doctoranzi la precedentele scoli ale CERN”, a precizat Funeriu.
Cele mai importante declaratii ale directorului general al CERN, Rolf-Dieter Heuer
- Participarea Romaniei la CERN: Cercetatorii romani participa la experimentele ATLAS, ALICE, LHCb, DIRAC si ISOLDE.
- Cred ca in jur de 75-80 de oameni de stiinta din Romania lucreaza deja la CERN, dar avantajul de a deveni membru al CERN este acela ca tineri, oameni de stiinta, ingineri, etc, pot sa devina membri cu studii post-doctorale in staff-ul CERN.
- Ceea ce este posibil numai ca membru si sunt mandru sa spun ca anul acesta am angajat deja doi tineri, asa ca de anul trecut avem patru membri ai staffului din Romania si un numar record de romani cu studii post-doctorale: avem 13 tineri cu studii post-doctorale din Romania angajati la CERN.
- Acesta este un start foarte bun si astept mult de la ei, pentru ca nu este vorba numai despre cantitate, ci de calitate. Daca ai patru aplicatii si doua dintre ele sunt luate, este foarte bine.
- Scoala Europeana de Fizica Energiilor Inalte: A fost o scoala de doua saptamani, organizata o data pe an de CERN. Am avut aproape 100 de participanti din 31 de tari. Pentru studenti este o ocazie fantastica sa invete fizica si sa creeze legaturi cu oameni de aceeasi varsta, pentru ca asta iti poate folosi mai tarziu in cariera.
- De ce este nevoie sa treaca cinci ani pentru ca Romania sa devina membru deplin al CERN? Romania este un caz normal, din punctul acesta de vedere. A fost decizia Romaniei sa acceada treptat la statutul de membru deplin, pentru ca inseamna si o taxa, si inseamna si adaptarea structurilor interne pentru a beneficia de toate avantajele acestui statut.
- Se face treptat si cred ca este o abordare foarte buna. Cred ca astfel invatati sa lucrati la nivel international mult mai mult decat inainte. Cred ca avem 97 de nationalitati, asa ca invatati sa lucrati impreuna cu aceste nationalitati, invatati cum sa va dezvoltati intr-un astfel de mediu si cred ca asta nu se poate face in unul sau doi ani, cred ca aceasta este o buna abordare, din punctul meu de vedere.
- Si in cazul Bulgariei acolo a fost o temporizare similara. S-a intamplat acum 10 ani, dar cred ca a fost o abordare similara. Dar astept mai mult de la Romania.
- Isarel se afla intr-o categorie diferita, in sensul in care Israelul contribuie la CERN pe alte baze. Ei au inceput de la un nivel inalt de experienta, asa ca se pot misca mai repede.
Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:
- Aceasta conferinta vine in contextul in care Romania a semnat in februarie 2010 memorandumul de aderare la CERN, care este cea mai importanta organizatie mondiala in ceea ce priveste cercetarile in fizica nucleara.
- In urma acestui memorandum, un prim punct foarte important pentru Romania a fost organizarea in Romania a Scolii de Vara a CERN, pentru prima data
- Subiectele care au fost abordate au fost dedicate rezultatelor obtinute si celor mai arzatoare subiecte de cunoastere prin fizica, de la cosmologie si fizica ionilor grei pana la fizica particulelor elementare
- Unul dintre cele mai importante repere care s-au intamplat in acest mandat si care vor continua sa fie in topul agendei in domeniul cercetarii este participarea Romaniei la structuri internationale de cercetare de cea mai mare reputatie, cum este CERN.
- Romania incepe sa fie membra in toate organizatiile stiintifice care produc rezultate de cel mai inalt nivel in cercetare.
- O a doua directie a cercetarii este legata alocarea corecta a fondurilor pentru cercetare. Realitatea cercetarii din Romania a fost ca, din pacate pana acum, fondurile au fost mai mult alocate pe criterii de prietenii si de cumetrii decat pe criterii de calitate.
- Pentru prima data, in cateva zile se va da rezultatul competitiei de granturi evaluata 100% cu experti straini. Un pas extrem de important in ceea ce priveste metoda de alocare a fondurilor in cercetare.
- Un al treilea element extrem de important este faptul ca in acest mandat vom orienta din ce in ce mai multe fonduri inspre cercetare cat mai aproape de producerea de PIB.
- Ma refer aici la o cercetare cat mai aproape de cercetarea aplicativa, de care Romania are nevoie, fara a neglija insa cercetarea fundamentala, cum este de exemplu cercetarea in fizica, pentru ca cercetarea fundamentala produce resursa umana de care cercetarea aplicativa are nevoie.
- Este important ca Romania sa devina membru CERN cand este pe deplin pregatita, pentru a beneficia de toate avantajele pe care CERN le ofera.
- Cred ca aderarea treptata este abordarea corecta, pentru ca aceasta comunitate stiintifica din Romania trebuie sa fie pregatita. Cel mai important lucru este predictibilitatea
Premiera in Romania – Scoala Europeana de Fizica Energiilor Inalte
Editia 2011 a Scolii Europene de Fizica Energiilor Inalte (ESHEP) s-a desfasurat in perioada 7-20 septembrie 2011 la Cheile Gradistei, Moeciu-Bran. ESHEP, organizata in comun de Organizatia Europeana de Cercetari Nucleare (CERN), Geneva, Elvetia si de Institutul Unificat de Cercetari Nucleare (JINR), Dubna, Rusia, este una din cele mai renumite scoli de fizica din lume, potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
Scoala este conceputa pentru cercetatori aflati in ultimii ani ai studiilor doctorale in domeniul fizicii experimentale la energii inalte. Tinerii au fost prezenti la 32 de lectii de cate 90 minute, ultimele 15 fiind dedicate intrebarilor si discutiilor. Romania este tara candidata la aderarea CERN, urmand sa devina in anul 2014 tara membra.
Scurt istoric al CERN si al acordurilor semnate cu Romania
Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) a fost infiintata in anul 1954 si este una dintre cele mai importante organizatii europene din domeniul cercetarii fundamentale. In prezent, 20 de state din Europa, dintre care 18 membre ale Uniunii Europene, sunt membre CERN. Sase state au statut de observator (SUA, Rusia, India, Japonia, Israel, Turcia), la care se adauga UNESCO si Comisia Europeana, iar alte 35 de state participa la programele CERN (Sursa).
In anul 1991 a fost semnat Acordul de Cooperare dintre CERN si Guvernul Romaniei. In baza Acordului, Romania a participat, din anul 1996, la trei din cele patru sub-proiecte ale programului de realizare a celui mai mare accelerator de particule din lume Large Hadron Collider (LHC), anume ATLAS, ALICE si LHCb.
In anul 2001, CERN a adoptat o noua strategie de aderare, conform careia candidatii parcurg o perioada de pre-aderare de 3-5 ani, ca o conditie prealabila pentru aderarea ca membru cu drepturi depline.
In 2002, la Geneva, a fost semnat un nou Acord de cooperare intre Guvernul Romaniei si CERN, referitor la dezvoltarea cooperarii stiintifice si tehnice in cadrul proiectelor de cercetare ale CERN. Conform acestui Acord, participarea Romaniei la experimente s-a facut in baza unor Memorandumuri de intelegere semnate de catre institutiile de profil din tara si CERN, pentru fiecare experiment in parte.
Romania si-a extins participarea la sapte experimente: ALICE, ATLAS, LHCb si WLCG de la LHC, DIRAC de la Proton Synchrotron, NA50 de la Super Proton Synchrotron si L3 de la Large Electron Positron Collider. La aceste proiecte au participat circa 70 de cercetatori romani.
In 2005, a fost aprobat Memorandumul cu privire la „Planul de actiune privind participarea Romaniei la CERN in calitatea sa de viitor stat membru, cu statut de pre-aderare”, care a prevazut etapele de parcurs pentru Obtinerea statutului respectiv.
In 2008, Romania a fost acceptata sa devina stat candidat la CERN, iar pe 11 februarie 2010 la Geneva s-a semnat Acordul dintre Romania si Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN) privind statutul de candidat pentru aderarea la CERN.