Sari direct la conținut

Dispozitive cardiace replantate de la morți: Alți doi medici şi un fost manager de spital, urmăriţi penal / Acuzațiile aduse de procurori

HotNews.ro
Stimulator cardiac, Foto: DreamsTime
Stimulator cardiac, Foto: DreamsTime

Alți doi medici și un fost manager de spital sunt urmărți penal în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi, a anunțat vineri Parchetul General. Unul dintre doctori este suspectat că îi furniza stimulatoare lui Dan Tesloianu, doctorul de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași care ar fi pus la cale această rețea.

Ancheta a fost practic extinsă, procurorii anunțând că sunt urmărite penal alte trei persoane: un medic cardiolog, pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, un șef de clinică de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022 și un fost manager al unui spital din municipiul Iaşi.

Acuzațiile aduse de procurori

Conform procurorilor, medicul cardiolog ar fi furnizat stimulatoare şi defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaşte doctorului care a operaţionalizat reţeaua (Dan Tesloianu – n.r.).

  • „Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menţionate unor pacienţi cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară şi având drept urmare lezarea dreptului constituţional al pacienţilor la sănătate”, afirmă procurorii.

În ceea ce îl privește pe fostul șef de clinică de cardiologie, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Parchetul spune că acesta „a avizat, cu încălcarea legislaţiei în domeniu, un înscris conţinând o listă de dispozitive care puteau fi sterilizate (fiind menţionate în primul rând stimulatoarele şi defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosinţă în cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iaşi”.

De asemenea, el a semnat şi avizat în anul 2018, cu ignorarea şi încălcarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienţi decedaţi”, precum şi ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate şi avizate de către consilierul juridic al unităţii medicale.

Fostul manager de spital din Iași, cercetat pentru neglijenţă în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), este acuzat că a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, respectiv Direcţiei de Sănătate publică Iaşi, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, fără a se asigura cu privire la desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în cadrul persoanei juridice publice şi cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienţilor erau protejate, girând acţiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaţionalizat reţeaua.

Sechestru pus de procurori pe bani și bunuri ale medicilor implicați în rețeaua cu stimulatoare de la morți

Parchetul a mai anunțat vineri că procurorii au instituit sechestru pe bani și bunuri ridicate la percheziții:

  • sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro şi 750 de USD – de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;
  • sumele de 22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elveţieni, 300 de lire sterline şi 200 de coroane daneze – de la suspectul ce are calitatea de fost şef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;
  • suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;
  • sumele 8.400 de lei şi 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii faţă de care s-a dispus anterior punerea în mişcare a acţiunii penale.
  • un apartament situat în municipiul Iaşi, un imobil (teren şi construcţie) edificat fără autorizaţie de construcţie în comuna Movileni judeţul Iaşi, alte două construcţii şi şapte terenuri, sumele de 20.270 de lei şi 950 de euro, precum şi 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iaşi, tablouri ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Theodor Aman – aceste buniri îi aparțin medicului Tesloianu.

Cine sunt cei trei medici

Medicul cardiolog acuzat că îi furniza dispozitive cardiace lui Dan Tesloianu este Eduard Belu de la Spitalul Militar din Brașov, iar fostul șef al secției de Cardiologie de la spitalul ieșean cae ar fi girat sterilizarea dispozitivelor medicale prelevate de la decedați și pe care ulterior doctorul Tesloianu le refolosea este Antoniu Petriș, conform stirilor protv.

Ce spune Adrian Rusu, avocatul doctorului Eduard Belu:

  • „Departe de persoana doctorului Belu Eduard orice acuzație în legătură cu prelevarea acestor dispozitive de la cadavre.
  • Dispozitivele erau obținute de la producători, în cadrul conlucrărilor profesionale. Medicul, efectiv, dădea unui coleg care avea un necesar mai mare de asemenea dispozitive, dispozitive care excedeau activității lui profesionale. Erau în ambalajul original, sigilate, le preda pentru a fi utilizate”.

Ce spune dr Antoniu Petriș, fost șef secție cardiologie, potrivit stirilor protv:

  • „El era coordonatorul programului național, a avut la dispoziţie dispozitive; o parte cumpărate de spital, pe vremuri, ulterior, prin programul național. Celelalte dispozitive, practic, din trecut, au fost utilizate pe vremea profesorilor noștri și doar în măsura, probabil, eu asta mă gândesc, nu a avut într-o situație de urgență, a putut să folosească așa ceva.
  • Eu pot doar să vă garantez că dacă erau complicații în cursul spitalizării, am fi aflat de ele, în afară de complicațiile curente de pe masă; complicațiile infecțioase, iarăși am fi aflat de el fiindcă pacienții acești se prezentau periodic la control.
  • Dacă erau probleme de disfuncționalitate, de asemenea am fi aflat, pentru că trebuiau să pună încă un aparat, deci practic să crească masa de aparate care trebuiau montate”.

Medicul care implanta dispozitive cardiace de la morți ar fi falsificat acordul pacienților

Medicul de la Iași care implanta dispozitive cardiace prelevate de la cadavre nu și-ar fi informat pacienții că acestea erau reciclate și ar fi falsificat acordul pentru o astfel de procedură.

Formularele privind „Consimțământul informat al pacientului” erau modificate după semnarea de către pacienți, fără ca aceștia să știe, cu un pasaj scris de mână prin care și-ar fi dat acordul pentru implantarea unor dispozitive refolosite, susțin procurorii în referatul prin care au cerut arestarea medicului, potrivit libertatea.ro.

Mare parte din intervențiile de implantare a unor dispozitive cardiace nu erau necesare

Anchetatorii mai susțin că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică, potrivit datelor anunțate anterior de procurori.

  • „În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.
  • Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora.
  • Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, spune Parchetul General.

La jumătatea lunii februarie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

Medicul Dan Tesloianu deţine, împreună cu soţia sa, care este de asemenea medic la un spital din Iaşi, două case şi un apartament. Una din case, în suprafaţă de 200 de metri pătraţi este în Iaşi, iar cealaltă casă, de 120 de metri pătraţi este în Crăcăoani, Neamţ.

Apartamentul are 51 de metri pătraţi, este situat în Iaşi şi a fost cumpărat în 2019. La mijlocul anului trecut, familia Tesloianu declara o colecţie de artă în valoare de 50.000 de euro, precum şi depozite bancare de 89.996 de euro, 50.000 de dolari şi 76.498 RON.

Dan Tesloianu câştigase în ultimul an 185.000 RON venituri salariale şi nu mai puţin de 160.000 de euro dividende de la firma Cardiomed SRL la care este acţionar.

CITEȘTE ȘI:

De ce refolosirea dispozitivelor cardiace a fost legală mulți ani, dar nu se mai justifică astăzi. Câteva lucruri mai puțin înțelese după cazul de la Iași

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro