Sari direct la conținut

Dobânzile mari au speriat investitorii în fonduri de obligațiuni / Ipoteza recesiunii tot mai bine conturată

HotNews.ro
Avertisment recesiune, Foto: Waingro | Dreamstime.com
Avertisment recesiune, Foto: Waingro | Dreamstime.com

Băncile centrale, inclusiv cea din România, au mărit dobânzile de referință. Banii au devenit mai scumpi. Efectul se vede și în piața de capital, unde nu prea mai sunt listări, cât și în activitatea fondurilor de investiții.

Reprezentanții administratorilor de fonduri nu prea vor să vorbească oficial despre asta, dar se simte o dezinvestire, cum le place lor să spună, în fondurile lor.

O parte din bani se duc în ofertele statului la Fidelis. O altă parte mică a mers la bănci, unde au mai crescut dobânzile (tot sub inflație, dar orice e mai bine decât nimic). Mulți s-au speriat de volatilitatea de la fondurile de obligațiuni, venită în urma creșterilor de dobânzi, și au preferat să marcheze pierdere. În plus, o parte au preferat să stea pe cash până văd ce se întâmplă.

Faptul că avem o creștere a costului banilor lovește direct firmele. Nu-și mai permit, ca până acum, să ia bani pentru diverse investiții sau pentru capital de lucru, iar asta le afectează activitatea, mai ales pentru că facturile la electricitate și gaze sunt tot mai mari. Practic, în dorința de a se menține competitive sau a rămâne în piață până trece perioada asta, unele renunță la o parte sau complet la marjele de profit.

Firmele din România au început să simtă deja efectele prețurilor la energie și al dobânzilor. Următorul lucru care se poate întâmpla este o creștere a șomajului. Probabil acest lucru se va simți, prima dată, în zona de producție, unde firmele deja au facturi tot mai mari la energie. Când vor începe să suspende activitatea sau să se închidă, valul de șomaj va avea efecte în lanț.

Povestea recent Bogdan Nichișoiu de la Coface că acum deși există o frică pentru ce va fi, acum oamenii încă se bucură că sunt angajați și iau salariul.

Economia se bazează mult pe consum, iar o creștere a șomajului va lovi puternic în acest motor.

În plus, să nu uităm că urmează o creștere a IRCC, care îi va afecta pe mulți dintre clienții persoane fizice. Vor fi mai atenți la ceea ce cumpără.

Ce-am putea vedea în SUA va avea efecte peste tot în lume

Ray Dalio a avut un articol pe LinkedIn cu titlul: Începe cu inflația: modul în care inflația, ratele dobânzilor, piețele și creșterea economică relaționează unele cu altele și ce înseamnă asta pentru ce urmează.

El estimează, referindu-se la SUA, că o creștere a ratelor la aproximativ 4,5% va produce un impact negativ aproximativ de 20% asupra acțiunilor (în medie, deși mai mare pentru activele pe termen mai lung și mai puțin pentru cele pe termen scurt) și un impact negativ de aproximativ 10% din scăderea veniturilor.

Atunci când oamenii pierd bani, devin precauți, iar creditorii sunt mai precauți în a-i împrumuta, așa că cheltuiesc mai puțin. Estimarea sa este că va fi necesară o contracție economică semnificativă, dar va dura ceva timp să se întâmple, deoarece nivelul de numerar și de bogăție este relativ ridicat, și sunt folosite pentru a susține cheltuielile până când se consumă. Acum vedem că se întâmplă asta.

Ce se întâmplă în SUA ne afectează și pe noi. Așa cum s-a întâmplat și la criza anterioară din 2008.

Toată lumea se uită la Fed, săptămâna aceasta, deoarece trebuie să ia o decizie cu privire la dobânda cheie. Într-un material al agenției de rating Moody’s se menționa că Fed s-ar putea confrunta cu ceea ce se numește “alegerea lui Hobson”: împinge economia într-o recesiune ușoară pentru a îmblânzi inflația sau așteaptă și provoacă o recesiune mai mare, deoarece un scenariu de stagflație este posibil anul viitor dacă FED nu este destul de agresivă.

Citește și: Cum ne ferim de propria recesiune

Este bine, totuși, să ne pregătim de recesiune.

Ipoteza recesiunii, la nivel global, a fost sugerată și de Banca Mondială, cât și de agențiile de rating.

Sursă foto: DreamStime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro