Sari direct la conținut

DOCUMENT A fost semnat acordul privind Colegiul Șincai. Clădirea trebuie predată Primăriei Sectorului 4 la 1 august / Lucrările, estimate să dureze 22 luni

HotNews.ro
Cimpeanu si Baluta intre protestarii de la Sincai, Foto: Facebook - Cristi Dimitriu
Cimpeanu si Baluta intre protestarii de la Sincai, Foto: Facebook - Cristi Dimitriu

Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 au semnat marți protocolul anunțat săptămâna trecută privind relocarea Colegiului „Gheorghe Șincai”, pentru lucrările de consolidare estimate a dura 22 luni, prin care primăria se angajează să nu „perturbe” procesul educațional de la liceu până la finalul anului școlar.

Potrivit documentului, până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante „conforme intereselor educației pentru relocare”.

Citește aici întregul acord

„În organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va sprijini Colegiul Național „Gheorghe Șincai” în vederea garantarii conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu. În același context organizatoric, în urma primirii de către Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a clădirii identificate, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va iniția toate procedurile necesare demarării lucrărilor de construcții necesare și dotării cladirii cu mobilier specific.

După finalizarea si recepționarea lucrărilor de construcții, Primăria Sectorului 4 își asumă obligația de a preda clădirea identificată către Colegiul Național „Gheorghe Șincai”,” se menționează în comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației.

Din acord:

„Art. 1 (1) Primăria Sectorului 4 al Municipiului București își asumă obligația de a nu perturba în vreun fel procesul didactic aferent semestrului II (până la data de 01.08.2021)

(2) Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocare activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai” pe perioada execuției lucrărilor – prevăzute cu o durată de 22 luni; varianta optimă va fi aleasă prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților.

Art. 2 În organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va sprijini Colegiul în vederea garantării conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu; Colegiul va preda către primărie clădirea unității de învățământ situată în Calea Șerban Vodă nr. 167, sector 4, București, compusă din teren în suprafață de 8007 mp, având nr. cadastral 226228 și construcțiile C1 și C2. Termenul în care va avea loc eliberarea și predarea clădirii este de 01.08.2021.

Art. 7 În caz de nerespectare a obligațiilor asumate potrivit prezentului Acord de colaborare, oricare dintre părțile semnatare își rezervă dreptul de a iniția orice proceduri judiciare în fața instanțelor de judecată competente.”

Acordul a fost semnat de inspectorul școlar general Ionel Pușcaș și primarul Daniel Băluță, în prezența ministrului Sorin Cîmpeanu.

Luni, profesorii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” care săptămâna trecută au protestat în fiecare zi împotriva relocării liceului și numirii de către inspectorat a echipei de directori i-au scris din nou președintelui Klaus Iohannis, cerându-i un „răspuns”. Aceștia îi trimiseseră și în ianuarie șefului statului o scrisoare deschisă în care îi cereau acestuia să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4.

Amintim că vineri a avut loc o discuție între ministrul Educației, primarul Sectorului 4, directori, profesori și părinți, întâlnire văzută fără finalitate atât de profesorii contestatari cât și de reprezentantul părinților, și cu două zile înainte de termenul la care Judecătoria Sectorului 4 va lua în discuție cererea de evacuare a liceului formulată de primăria de sector.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, după întâlnire, că relocarea liceului, pe durata lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii, va face obiectul unui protocol, astfel încât elevii să aibă garanţia că actualul semestru se va încheia în această locaţie. Acest protocol este văzut însă drept „praf în ochi” de către profesorii care protestează față de măsura de relocare și față de noua echipă de directori. La rândul său, reprezentantul părinților afirmă că nimic nu s-a soluționat la întâlnire, iar Șincai „riscă să rămână în stradă”.

Citește pe larg aici despre cazul Șincai

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro