Sari direct la conținut

Documente Romgaz, despre dosarul de subminare a economiei nationale si favorizarea InterAgro: Romgaz a acordat discounturi neautorizate, in perioada 2005-2010, in baza unor aprobari obtinute de la Ministerul Economiei si Finantelor

HotNews.ro

Actionarii companiei Romgaz au luat o decizie care ridica anumite semne de intrebare. Practic, actionarii au aprobat transmiterea unei „solicitari ferme” catre auditorul independent Deloitte Audit S.R.L pentru eliminarea dintr-un raport de audit a unui punct care face referire la investigatia demarata de DIICOT la inceputul lui 2012 in dosarul de subminare a economiei nationale, in afacerea InterAgro. In acest dosar sunt investigati 27 de fosti si actuali angajati ai Romgaz. HotNews.ro a verificat raportul de audit care, la randul sau, face trimitere la un document al Romgaz in care se arata ca DIICOT suspecteaza ca au fost acordate „discounturi neautorizate” in perioada 2005-2010. Aceste discounturi au condus la o paguba pentru Romgaz de 92 milioane dolari si au fost acordate in baza unor aprobari obtinute de la Ministerul Economiei si Finantelor, se arata in documente.

In 2005-2006, ministru a fost Codrut Seres, in perioada 2007-2008, Varujan Vosganian, iar in perioada 2009-2010 Adriean Videanu. In ianuarie 2012, Varujan Vosganian solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Niculae-ROMGAZ, alaturi de presedintele Traian Basescu si de premierul Emil Boc, pentru „a ajuta, prin informatiile pe care le detin si prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situatii”. Vosganian considera drept „halucinanta si neverosimila” ipoteza potrivit careia „timp de sapte ani, mai toata conducerea unui minister reprezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si una dintre cele mai puternice companii romanesti au fost lasate sa comploteze nestingherite pentru subminarea economiei romanesti.

Informatiile din documente nu au fost anuntate oficial niciodata de catre organele de ancheta. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax in ianuarie 2012, desi stia ce datorii avea catre Romgaz, prin interpusi, InterAgro a obtinut decizii ale ministrului Economiei, „prin care interesul sau financiar era aparat in dauna bugetului public”. InterAgro a stabilit relatii la nivel de minister si Romgaz, desi societatea pe care o reprezenta nu indeplinea cerintele pentru a beneficia intre anii 2008-2010 de facilitati, nici macar in cunatum de 17 dolari/1.000 metri cubi, asa cum beneficiase intre 2005-2007, au declarat sursele.

Printre persoanele anchetate penal de DIICOT se afla si actuali directori

Insa documentele Romgaz arata ca DIICOT ancheteaza presupuse fapte penale petrecute in perioada 2005- 2010. (Vezi documentele atasate)

Documentul 1 „Hotararea AGA nr. 12 din 26 iulie”: Se aprobă, cu unanimitate de voturi, transmiterea de către acţionari a unei solicitări ferme către auditorul independent S.C. Deloitte Audit S.R.L., prin care să se solicite revizuirea Raportului auditorului financiar independent asupra situaţiilor financiare pentru exerciţiul financiar 2012, în privinţa punctului 9 din cuprinsul acestuia (investigaţii DIICOT şi ANI), respectiv eliminarea acestuia din cuprinsul raportului de audit. Ce contine punctul 9 pe care Romgaz doreste sa-l elimine? Raspunsul in documentul 2.

Documentul 2 ” Raportul de audit, punctul 9″: Dupa cum este discutat in nota 25 (i), un numar de 27 de fosti si actuali angajati ai societatii sunt investigati de DIICOT pentru acordarea de discounturi neautorizate catre unul din clientii societatii in perioada 2005-2010. De asemenea, in cursul anului 2013, ANI a declansat o investigatie impotriva uui fost director general al societatii, ca urmare a identificarii unor indicii potrivit carora acesta se afla in conflict de interese in atribuirea unor contracte firmei la acre a fost administrator inainte de a deveni director general al Romgaz. Conducerea a analizat si a concluzionat faptul ca aceasta urmarire penala, respectiv investigatie nu vor avea niciun impact negativ asupra situatiilor financiare ale societatii. Ce contine nota 25 din situatia financiara? Raspunsul in documentul 3.

Documentul 3 „Situatia financiara pe 2012”: In data de 28 decembrie 2011, un numar de 27 de fosti si actuali angajati ai societatii au primit instiintare de la Directia de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism (DIICOT) in legatura cu o investigatie ce vizeaza contractele de vanzare incheiate cu unul din clientii societatii, in care se suspecteaza ca au fost acordate discounturi neautorizate catre acest client in perioada 2005-2010. Instiintarea DIICOT a mentionat faptul ca acordarea acestor discounturi a condus la o paguba de 92 milioane dolari pentru societate. Societatea a efectuat o analiza interna in cadrul careia a evidentiat faptul ca discounturile in cauza au fost acordate pe baza de aprobari obtinute de la Ministerul Economiei si Finantelor si din partea Consiliului de Administratie. Conducerea societatii considera ca aceasta investigatie este nemeritata si nu va avea un impact negativ asupra situatiilor financiare ale societatii. De asemenea, in cursul anului 2013, Agentia Nationala de Integritate a declansat o investigatie impotriva unui fost director general al Societatii, ca urmare a identificarii unor indicii potrivit carora acesta se afla in conflict de interese in atribuirea unor contracte firmei in care a fost administrator inainte de a deveni director general al Romgaz. Conducerea a analizat si a concluzionat faptul ca aceasta investigatie nu va avea niciun impact negativ asupra situatiilor financiare ale Societatii.

Practic, actionarii au cerut eliminarea unui punct din raportul de audit care face referire la doua posibile fapte de coruptie. Una legata de ancheta DIICOT si cealalta legata de investigatia ANI. Agentia Nationala de Integritate a anuntat in februarie 2013 ca a constatat „existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunilor de conflict de interese, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie”, de catre Marcel Adrian Piteiu, fost director general al Romgaz. ANI a sesizat cazul institutiilor judiciare competente. In momentul anuntului, Piteiu detinea functia de director al directiei explorare. Piteiu este una dintre persoanele implicate si in dosarul DIICOT de subminare a economiei nationale si de favorizare a firmei InterAgro. Dupa anuntul ANI, Piteiu si-a dat demisia.

Insa, la conducerea Romgaz au ramas alte persoane urmarite penal in dosarul InterAgro. Corin Cindrea este una dintre aceste persoane si ocupa atunci functia de preşedinte al clubului Gaz Metan Mediaş.El a fost numit director general al Romgaz in iunie 2012 si a ocupat aceasta functie timp de un an pana a fost numit un manager privat, Virgil Metea. Insa, Cindrea a fost pastrat in continuare in managementul companiei, pe post de adjunct. Potrivit unor surse din companie, Corin Cindrea este var cu Ioan Cindrea, preşedintele PSD Sibiu si presedintele Consiliului Judeţean Sibiu. Alte functii in managementul executiv sunt detinute de Adrian Lucian Stancu si Lucia Ionascu, care, de asemenea, se aflau pe lista celor anchetati de DIICOT.

Nota Din ianuarie 2012 si pana acum, DIICOT nu a mai venit cu alte precizari legate de stadiul dosarului InterAgro. HotNews.ro a transmis solicitari catre DIICOT, Departamentul pentru Energie si Romgaz pentru amanunte.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/c7790fdf0bdefc8111859506ed592aab/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro