Sari direct la conținut

Dați afară de spital după ce au fost filmați în timp ce bruscau un pacient în vârstă, un infirmier și o infirmieră au fost reangajați de judecători. Li se plătesc și salarii

HotNews.ro
Dați afară de spital după ce au fost filmați în timp ce bruscau un pacient în vârstă, un infirmier și o infirmieră au fost reangajați de judecători. Li se plătesc și salarii
Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, Foto Simona Voicu / HotNews.ro

Tribunalul Vaslui a decis înlocuirea sancțiunii desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă cu reducerea salariului de bază pe o durată de trei luni cu 5%, respectiv 10%. Spitalul este obligat să-i reangajeze și să le plătească celor doi angajați salariile care li s-ar fi cuvenit de la data desfacerii contractului de muncă, la zi. Decizia nu este definitivă.

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a hotărât pe 19 februarie, anul curent, desfacerea contractelor de muncă a unei infirmiere și a unui infirmier, după ce aceștia au apărut într-o filmare care a scandalizat opinia publică. În imaginile viralizate, cei doi angajați erau surprinși în timp ce bruscau un pacient vârstnic căzut lângă un pat. Bolnavul, diagnosticat cu fracturi costale și tetraplagie (nu se putea deplasa singur), gemea de durere, au reținut în raportul de desfacere a contractului de muncă, oficialii unității medicale.

În imaginile filmate de un alt pacient se observă cum cei doi angajați își ies din fire în momentul în care încearcă să ridice pacientul.

„Ee… atâta circ! Hai, odată, sus!”, se aude infirmierea în înregistrare.

Nemulţumit efortul depus, brancadierul, reacționează în aceeași notă. „Ei, băga-mi-aş picioarele! Sunteţi…!”, spune el pe un ton ridicat.

Pacientul este trântit de cei doi pe un pat, după care brancardierul lovește brutal cu piciorul bara patului.

Clipul video poate fi urmărit aici.

Imaginile cu cei doi angajați de la spitalul din Bârlad au făcut înconjurul țării. Ministerul Sănătății, Consiliul Local Bârlad-cel care finanțează unitatea medicală, au solicitat conducerii explicații.

Pe fondul valului de indignare publică, comisia de anchetă a propus concedierea celor doi, considerându-se inacceptabile comportamentele lor. Măsura a fost aprobată de conducerea.

Nemulțumiți de desfacerea disciplinară a contractului de muncă, cei doi s-au adresat instanței.

Cum s-au apărat angajații

Au negat că ar fi bruscat pacientul, oferind o altă conotație și expresiilor folosite și tonului vocii.

„Volumul şi tonul vocii au fost influențate de efortul fizic la care eram suspusă. De asemenea, expresia „Ee…atâta circ…” a fost rostită în semn de dezamăgire și resemnare față de respectiva situație în care, din cauza lipsei de personal și de logistică (nu exista căruț sau scaun în salon, și nici alți colegi care să vină în ajutor), cei doi salariaţi nu au reușit să îl ridice pe pacientul care, din motive ce țin de vârsta sa, nu a înțeles să coopereze. Această expresie nu a fost îndreptată către pacientul față de care şi-a arătat tot interesul și toată susținerea pentru a-l ridica mai repede de la sol!”, a susținut infirmiera la audieri.

Nici formula de adresare ”Hai odată, sus!”, femeia a susținut că, a fost de fapt, o încurajare pentru efortul pe care urma să îl depună alături de colegul său pentru ridicarea pacientului.

Instanța: O sancțiune mai blândă

Deși au admis că decizia de concediere, dispusă în cazul celor doi angajați, respectă exigențele legale, judecătorii Tribunalului Vaslui au considerat că este o măsură prea dură. Instanța admite că faptele sunt de o gravitate ridicată, însă apreciază desfacerea contractelor de muncă, drept o măsură exagerată.4

„Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman nu a avut în vedere comportarea generală a salariatului la serviciu , faptul că acesta nu a mai săvârșit abateri disciplinare. Deși abaterile contestatorului sunt de o gravitate ridicată şi au avut repercusiuni serioase asupra imaginii spitalului -intimat, se constată că împrejurările în care faptele au fost săvârşite ,astfel cum au fost reţinute de instanţă, conduita generală a salariatului care nu a mai fost anterior sancţionat disciplinar şi comportarea generală în serviciu a acestuia, care apare ca ireproşabilă până la acest moment, justifică aplicarea unei sancţiuni mai blânde”, au motivat judecătorii Tribunalului Vaslui hotărârea pronunțată pe 3 iulie.

În cazul infirmierei, judecătorii au decis reducerea salariului de bază cu cu 5 % pe o perioadă de trei luni, iar pentru brancardier 10%, De asemenea, instanța a obligat unitatea medicală să îi reangajeze pe cei doi și să le plătească salariile din luna februarie, la zi. Decizia instanței poate fi contestată de spital în termen de 10 zile de la comunicare.

INTERVIURILE HotNews.ro