Sari direct la conținut

Doi asigurători au peste 45% din veniturile RCA, în ciuda falimentului Euroins / Prețurile au crescut în medie cu 3% în primele șase luni

HotNews.ro
Accident auto, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com
Accident auto, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com

​Gradul de concentrare în piața RCA s-a menținut la un nivel ridicat și după primul semestru din acest an, cu Groupama și Allianz-Țiriac având cumulat 45,6% din venituri, în timp ce Euroins, care a rămas fără licență în luna martie avea 14,1%, arată datele ASF. Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA a fost de 1.190 de lei, în creștere cu 3% față de semestrul similar al anului trecut.

  • „Gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top în semestrul I 2023, astfel că primele 3 societăți de asigurare (n.a inclusiv Euroins, intrată în procedură de faliment) cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din România.
  • Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de 13,1% în semestrul I 2023.”, se arată în cel mai recent raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Topul asigurătorilor RCA în primul semestru din 2023

La 30 iunie 2023, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii șase asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac, Asirom VIG, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig VIG.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 339 milioane lei în primele șase luni ale anului 2023, ceea ce înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.

De altfel, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), în semestrul I 2023 cumulând un volum de prime brute subscrise de peste 267 milioane lei (5,8% din piața RCA).

Veniturile RCA au crescut cu 3% până la 4,6 miliarde lei

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 4 miliarde lei în semestrul I 2023, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Comparativ cu perioada similară din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a scăzut cu circa 6%. Volumul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a scăzut în contextul extinderii activității celor două sucursale ce practică asigurare RCA pe teritoriul României.

Așadar, dacă includem și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în semestrul I 2023 s-a situat la 4,6 miliarde lei, în creștere cu circa 3% față de volumul subscrierilor aferent primelor 6 luni ale anului 2022 (4,5 miliarde lei, inclusiv sucursale), spune ASF.

Prima medie RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2023

Pe ansamblul întregii piețe, la 30 iunie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.190 lei, în creștere cu 3% comparativ cu semestrul I 2022, respectiv cu 86% față de semestrul I 2021.

În cazul persoanelor fizice, prima medie RCA a fost la 924 de lei în primul semestru din acest an, în creștere de la 904 lei în perioada similară din 2022.

În cazul persoanelor juridice, prima medie RCA a fost de 1952 de lei, în scădere ușoară față de 1978 de lei în trimestrul similar al anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro