Sari direct la conținut

Dorin Tudora, directorul general al Conpet: Motivul invocat de Ministerul Economiei pentru demiterea tatalui Robertei Anastase nu poate constitui o baza legala

HotNews.ro

Dorin Tudora, directorul general al Conpet, a transmis presei un comunicat prin care sustine ca o eventuala demitere a tatalui Robertei Anastase ar putea fi contestata in instanta din cauza motivului invocat de Ministerul Economiei care nu poate constitui o baza legala. Motivul este salariul prea mare. Tudora a precizat ca „indiferent ce directori ar fi angajati in locul celor actuali, acestia ar incasa aceleasi sume”. Directorul Conpet a mai afirmat ca Anastase ocupa functia de sef Departament Management, nu cea de consilier „cum considera, eronat, responsabilii Ministerului Economiei”. Din aceasta pozitie, Anastase primeste aproximativ acelasi salariu ca si ceilalti 7 directori din companie, a mai spus Tudora adaugand ca „in aceasta logica, toti sefii si directorii de departamente de la Conpet SA ar trebui dati afara din cauza salariilor pe care le incaseaza”.

  • De asemenea, Dorin Tudora contrazice afirmatiile facute joi, 31 mai, de premierul Victor Ponta in legatura cu intalnirea sa cu ministrul economiei, Daniel Chitoiu. Sustine ca nu s-a intalnit cu Daniel Chitoiu pentru a discuta despre demitere, ci a fost contactat telefonic astazi, 1 iunie, de seful de cabinet al ministrului care i-a cerut inlocuirea lui Anastase.

Comunicatul integral transmis de directorul general al Conpet

„Astazi, 1 iunie 2012, am fost contactat telefonic de seful de cabinet al Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – domnul Daniel Chitoiu care mi-a cerut sa dispun demiterea din functia de consilier a domnului Corneliu Anastase. Motivul invocat a fost campania de presa care se desfasoara privind salariul incasat de domnia sa ca angajat al CONPET SA. Contrar afirmatiilor facute aseara de primul ministru Victor Ponta, nu am avut nicio intalnire cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu in care acesta sa-mi fi cerut in mod direct demiterea lui Comeliu Anastase.

In calitate de director general al societatii, doresc sa fac urmatoarele precizari:

  • 1. In cadrul companiei CONPET SA, domnul Corneliu Anastase ocupa functia de sef Departament Management, Strategie si Comunicare. Nu este, asadar, angajat pe functia de consilier cum considera, eronat, responsabilii ministerului Economiei. Demiterea unui salariat cu functie de conducere pentru motive care nu tin de persoana sa poate avea loc in conditiile Codului Muncii prin desfiintarea postului, desfiintare care potrivit art.20 litera h) din actul constitutiv al societatii, nu se poate realiza fara concursul Consiliului de Administatie, in caz contrar, societatea si Directorul General se expun contestarii in instanta de judecata.
  • 2. In plus, motivul invocat de reprezentantii ministerului Economiei nu poate constitui o baza legala pentru demiterea unui angajat al societatii pe care o conduc. Nimeni nu poate solicita o demitere a angajatului doar pe motivul salariului pe care il incaseaza. Nivelele de salarizare din cadrul S.C. CONPET SA. au fost stabilite in anul 2007, in raport cu salariul directorului general de atunci.
  • 3. In pozitia pe care o ocupa, domnul Corneliu Anastase primeste aproximativ acelasi salariu ca si ceilalti 7 directori si sefi de departamente din cadrul companiei. In aceasta logica, toti sefii si directorii de departamente de la Conpet SA ar trebui dati afara din cauza salariilor pe care le incaseaza. Indiferent ce directori ar fi angajati in locul celor actuali, acestia ar incasa aceleasi sume.
  • 4. Conpet SA nu primeste bani de la bugetul de stat, fiind o societate care a inregistrat anul trecut profit si care si-a achitat la timp toate obligatiile catre stat si catre terti.
  • 5. Domnul Corneliu Anastase este angajat al societatii Conpet din anul 2002, avand o vechime de 10 ani in societatea noastra si de 38 de ani ca inginer. De-a lungul timpului, dansul a ocupat in cadrul Conpet SA mai multe functii de conducere, dovedindu-se profesionist in activitatea sa”.

Victor Ponta a declarat joi seara la Realitatea TV ca directorul Conpet a refuzat sa il demita pe tatal Robertei Anastase din postul de consilier, desi cererea i-a fost adresata chiar de catre ministrul Economiei, potrivitMediafax.

„Ministrul Economiei, ieri, l-a chemat pe seful de la Compet si i-a zis „Il demiti pe domnul consilier, nu mai pui pe nimeni in loc”. Seful de la Compet i-a zis „Nu vreau. Eu sunt acolo ca m-a numit fostul ministru si am contract de manager”, a spus Ponta la Realitatea TV.

El a apreciat ca salariul incasat de tatal Robertei Anastase de la o companie de stat, de 320 milioane lei vechi lunar, este inacceptabil.

Potrivit unor documente obtinute de presa, in ianuarie 2009 tatal presedintei Camerei Deputatilor a castigat 7.150 de lei. In ianuarie 2010, avea un salariu de 12.240 de lei, iar in septembrie – 22.131 de lei. In decembrie 2011, salariul lui Anastase a ajuns la 35.068 lei, pentru ca in primele doua luni ale anului 2012 sa scada la 15.067. In martie 2012, Corneliu Anastase a castigat 35.155 lei.

Conpet este o companie de stat care detine si opereaza sistemul national de transport al titeiului brut prin conducte, avand statut de transportor comun.

  • HotNews.ro ro a publicat ieri, sub semnatura jurnalistului Dan Tapalaga, un text care a pus in discutie epurarile din administratie, care costa statul roman la fiecare schimbare de guvern milioane de euro. Acesti bani trebuie platiti functionarilor concediati abuziv, pe care justitia ii instaleaza peste cativa ani la loc in functii, platindu-le salariile retroactiv plus despagubiri. Acest fenomen se repeta deja de ani buni. Incercarile guvernarii Boc de a legaliza politizarea administratiei au fost oprita la Curtea Constitutionala. Situatia pare fara iesire astfel ca cititorii HotNews.ro au fost invitati sa propuna solutii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro