Dosarul mitei de 1,4 milioane de euro: Cum a pregatit firma lui Rares Criste semnarea contractului cu Hidroelectrica
Scandalul mitei de la Hidroelectrica a adus in atentia publica traderul de energie Energon Power&Gas, o firma total necunoscuta pana acum. La o simpla cautare pe site-ul OPCOM, se poate constata ca firma controlata de Rares Criste si-a facut intrarea pe piata contractelor bilaterale de pe OPCOM inca din data 9 octombrie, chiar in perioada in care Remus Vulpescu, denuntatorul in cazul mitei de la Hidroelectrica, a fost fost abordat de Eugen Bradean, director de trading, pentru a-l convinge sa ia o decizie in favoarea firmei in schimbul unei sume de bani. Mai exact, pe data de 9, la ora 14.30, Energon Power a vandut o cantitate de energie considerabila catre E.On Moldova Distributie. O jumatate de ora mai tarziu a cumparat o cantitate ceva mai mica de energie de la Energy Financing Team SRL (EFT), un celebru fost „baiat destept”, cu scopul evident de a acoperi contractul cu E.On Moldova Distributie pe o perioada de 2 luni si jumatate. Restul urma sa fie acoperit din contractul cu Hidroelectrica.
- Energon Power&Gas a vandut pe 9 octombrie, la ora 14.30, catre E.On Moldova Distributie, o catitate de 211.220 MWh, la pretul de 180 lei/Mwh, la o putere de 20 MWh/h, perioada de livrare fiind 18.10.2013-31.12.2014,
- Tot pe 9 octombrie, la ora 15.00, a cumparat 36.020 MWh la pretul de 175 lei/Mwh, perioada de livrare fiind 18.10.2013-31.12.2013, la o putere de 20 MWh/h de la Energy Financing Team SRL (EFT), fost baiat destept.
Acestea sunt primele tranzactii facute de Energon pe Piata Centralizata a Contractelor Bilateriale (PCCB) de pe OPCOM.
Din aceste date, se poate constata ca a cumparat de la EFT cantitatea de 36.020 MWh pentru a acoperi contractul cu E.ON pentru perioada 18.10.2013-31.12.2013. Strict din aceasta tranzactie, pe 2 luni si jumatate, castigul era de 5 lei/MWh, in conditiile in care a cumparat energie cu pretul de 175 lei/MWh si a vandut-o cu 180 lei/MWh.
Numele EFT apare chiar si in referatul procurorilor. Remus Vulpescu incerca sa se asigure ca nu sunt aceeasi baieti destepti, cunoscuti de toata lumea:
„VULPESCU DUMITRU REMUS: Deci… În primul rând, să nu fie fix aceleaşi firme de data trecută.
BRĂDEAN EUGEN: Nu…
VULPESCU DUMITRU REMUS: Că erau ăia cu EFT care trimiteau numai din SERBIA nişte mafioţi să… îi ştie toată lumea pe ăia”.
Mai ramaneau de acoperit 175.200 MWh din contractul cu E.On, cu livrare pe intreg anul 2014. Insa, Energon se baza pe contractul cu Hidroelectrica, un contract pentru 7 milioane MWh de energie, care sa fie livrata in perioada 1 ianuarie 2014-31 decembrie 2017, la pretul de 165 lei/MWh. Daca ar fi fost incheiata afacerea cu Hidroelectruca, in cazul contractului cu E.On, castigul ar fi fost de 15 lei/MWh. Licitatia urma sa aiba loc pe 29 octombrie.
Insa, nu contractul cu E.On era miza cea mare, ci altele. Potrivit unor surse aproapiate cazului, imediat dupa semnarea contractului cu Hidroelectrica, Energon ar fi urmat sa incheie contracte de vanzare a energiei cu cel putin 6 mari consumatori si distribuitori si, probabil, la preturi si mai mari de 180 lei/MWh.
Faptul ca au avut loc aceste tranzactii pe 9 octombrie, cu 20 de zile inainte de posibila semnare a contractului cu Hidroelectrica, arata ca intreg procesul a fost pregatit din timp, iar Energon avea o oarecare siguranta asupra finalizarii cu bine a intregii afaceri.
Totusi, in referatul procurorilor nu se face nicio referire asupra sursei banilor pentru mita si nicio referire la o posibila implicare in incercarea de mituire a reprezentantilor Energon Power&Gas.
Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas.
Precizam ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA.
Tribunalul Bucuresti a emis joi mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Ioan Mihaila si Eugen Bradean.
Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. si consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore.
Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2013, Ioan Mihaila a promis unui alt membru din acelasi Consiliu (denuntator in cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea, de catre Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), in conditii defavorabile pentru societatea de stat, afirma procurorii DNA, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.
Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.
Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice, potrivit procurorilor.
Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.
Procurorii au dispus retinerea celor doi pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.
Reamintim ca HotNews.ro a relatat miercuri in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.
- HotNews.ro a atras atentia inca de saptamana trecuta ca singura companie care s-ar incadra in cerintele firmei Energon Power este Hidroelectrica.
Cine este Rares Criste
Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret.
Potrivit publicatiei Gazeta de Bistrita, in 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.