Sari direct la conținut

Draft-ul scrisorii de intentie catre FMI despre liberalizarea preturilor la gaze: Companiile din sectorul gazelor vor fi suprataxate, iar fondurile obtinute vor finanta masurile de protectie a consumatorilor vulnerabili

HotNews.ro

Guvernul a stabilit un comitet interministerial care va pregati un pachet de masuri fiscale si de reglementare pentru domeniul gazelor si al petrolului, se arata in draft-ul scrisorii de intentie agreate cu FMI si obtinut de HotNews. Pachetul va cuprinde si masuri privind aplicarea, in urma liberalizarii preturilor la gaze, a unei taxe pe venituri exceptionale. Fondurile obtinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finantarea masurilor de protectie a consumatorilor vulnerabili. In acest fel, consumatorii vulnerabili vor fi protejati de impactul ajustarilor de preturi rezultate in urma liberalizarii. Masurile vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor.

  • Comitetul interministerial va mai pregati pana la sfarsitul lui 2012 un nou sistem de reglementare si impozitare in sectorul gazelor si petrolului valabil pentru perioada 2015-2024. Toate aceste masuri vor fi luate in urma consultarii actorilor de pe piata gazelor si a petrolului.

In draft-ul scrisorii de intentie se mai arata ca vor fi accelarate negocierile privind acordul cu Rusia. O conventie semnata cu Rusia in 1996, alaturi de alta semnata in 1986, incalca legislatia comunitara, respectiv Regulamentului nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale (inlocuit in anul 2009 prin Regulamentul nr. 715/2009) care se aplica tuturor conductelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent daca astfel de conducte furnizeaza efectiv gaze naturale intr-un anumit stat membru sau daca transporta gaze mai departe in aval. Acesta este si motivul pentru care Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie. Pentru evitarea unui proces care s-ar putea finaliza cu amenzi usturatoare, Romania se afla in plina renegociere a acordurilor cu Federatia Rusa. Practic, Romania nu se poate alinia normelor UE fiind constransa de cele doua Conventii semnate in 1986 si 1996 cu Federatia Rusa. Conventiile au fost denuntate, dar continua sa produca efecte pana in 2015, respectiv 2016.

In document se mai precizeaza ca vor fi luate masuri in vederea diversificarii aprovizionarii cu gaze naturale. Tot in scrisoarea de intentie se arata ca vor fi luate masurile necesare pentru permiterea exporturilor de gaze. Aici se face referire si la faptul ca nu trebuie aprobat in Parlament proiectul privind interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul a fost insa respins de presedintele Traian Basescu si retransmis Parlamentului pentru reexaminare.Seful statului a mentionat ca adoptarea acestei reglementari de catre Parlament constituie „un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene”. HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Romania este obligata de legislatia europeana sa permita exporturile de gaze. In plus, intr-un memorandum de intelegere intre UE si Romania se arata catrebuiau eliminatepana in luna decembrie 2011 barierele legislative impuse comertului transfrontalier cu energie electrica si gaze.

  • Pentru consumatorii non-casnici (industriali), preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu decembrie 2012 si se vor alinia cu preturile medii europene pana la sfarsitul anului 2014.
  • Preturile vor fi liberalizate pe deplin incepand din ianuarie 2015, cu exceptia cazului in care se va constata un decalaj prea mare intre pretul mediu european si pretul de import. In acest caz, ajustarile vor continua pana la sfarsitul lui 2015.
  • Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate vor fi majorate incepand cu iulie 2013 si se vor alinia la preturile internationale pana in decembrie 2018. In vederea eliminarii treptate a preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul urmeaza sa adopte un proiect de ordonanta de urgenta.

In draft-ul scrisorii de intentie se mai arata ca este prevazuta o majorare de 5% a preturilor la energia electrica pentru toti consumatorii, atat consumatorii canici, cat si pentru industriali.

Dupa un an de tergiversari, Guvernul a reusit sa adopte proiectul Legii privind liberalizarea pietei energiei electrice, aflandu-se acum in dezbaterea Parlamentului. Legea va avea ca anexa un calendar de liberalizare. Potrivit unui memorandum semnat de Guvern privind asumarea acestui calendar, tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 pana in ianuarie 2014. La consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro