DSP București intră sub conducere militară: Va fi coordonată de generalul-medic Ionel Paul Oprea, care a condus temporar și Spitalul Județean Suceava, în această primăvară
Direcția de Sănătate Publică București intră sub conducere militară, în urma unei decizii a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. DSP București va fi coordonată de generalul-medic Ionel Paul Oprea, care a condus temporar și Spitalul Județean Suceava, devenit focar de coronavirus, în această primăvară. Decizia ministrului Sănătății vine după ce scandalurile legate de DSP București s-au ținut lanț în ultima perioadă din cauza unor anchete epidemiologice ratate sau chiar inexistente, în contextul epidemiei de COVID-19.
Direcția de Sănătate Publică din București devine prima astfel de structură din țară care intră sub conducere militară în timpul pandemiei de COVID-19.
Direcțiile de Sănătate Publică sunt instituții-cheie în gestionarea epidemiei de coronavirus, fiind cele care ar trebui să gestioneze anchetele epidemiologice.
„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, l-a desemnat pe secretarul de stat general medic Ionel Paul Oprea să preia, în cadrul atribuțiilor ce le deține la nivelul Ministerului Sănătății, coordonarea activității Direcției de Sănătate Publică București până la remedierea deficiențelor constatate la nivelul acestei instituții. Ministrul Sănătății a solicitat secretarului de stat și continuarea evaluării activității acestei instituții demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica”, anunță instituția condusă de Nelu Tătaru.
Direcția de Sănătate Publică București a schimbat 3 șefi „civili” de la debutul epidemiei de coronavirus în România. În mandatele tuturor celor 3 directori, scandalurile legate de anchete epidemiologice ratate s-au ținut lanț. Ultimul director al DSP, Oana Nicolescu, aflată în continuare în funcție, a fost numită în luna mai la conducerea direcției. Oana Nicolescu este medic de familie, membră PNL sector 2 și fina ministrului Educației, Monica Anisie.
HotNews.ro a scris recent despre anchete epidemiologice ratate de DSP București (aici și aici) și despre un pacient cu COVID-19 pe care nu l-a căutat nimeni săptămâni întregisă îl interneze sau să se intereseze de starea lui, cu toate că DSP București știa că este pozitiv, iar el a sunat de nenumărate ori la Direcția de Sănătate Publică București.
Ministerul Sănătății mai spune că „va continua și intensifica activitățile de identificare a infecției cu SARS-CoV-2 în cadrul Programului Național de prevenire, supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare”: „Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul național în luna martie a acestui an. Am pornit de la 1 centru în care se prelucrau probele și, după o muncă susținută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate și încluse în program. Dorim o creștere a numărului de puncte de testare și o intensificare a activităților. Există un buget de aproximativ 200 milioane de lei pentru decontarea testelor RT –PCR care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.
În ceea ce privește situația din București, Ministerul Sănătății a alocat Direcției de Sănătate Publică București peste 50,9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizare în centrele acreditate din Capitală. Pentru realizarea plăților este necesar ca reprezentanții DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanțare.
Ministerul Sănătății precizează că o primă solicitare de acest fel a fost înregistrată de MS la începutul acestei săptămâni pentru suma de 1,7 milioane de lei. Pentru această sumă au fost depuse documente justificative. Ieri, 6 august 2020, a mai fost depusă o nouă solicitare pentru suma de peste 8,1 milioane de lei pentru care se așteaptă documentele justificative.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut directorului general pentru asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, în subordinea căruia se află direcțiile de sănătate publică, să înceapă de urgență demersurile pentru finanțarea solicitărilor și să ia măsurile necesare pentru urgentarea finanțării activității de testare de la nivelul unităților medicale din Capitală, precizează Ministerul Sănătății.