Dumitru Costin, BNS: Aproape un sfert dintre romani isi primesc inca salariul "in plic"
Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat, vineri, citand rezultatele unui Eurobarometru, ca 23% din piata muncii din Romania este reprezentata de munca la negru, in timp ce media europeana este de numai 5%.
„Romanii inca isi mai primesc salariul, total sau partial <> (o parafraza pentru platile <>, n.r.). Motivele pentru care aleg un loc de munca nedeclarat sunt: nivelul de salarizare, lipsa locurilor de munca in zonele reglementate si nivelul fiscalitatii”, a afirmat Costin.
Pe de alta parte, acesta a aratat, citand acelasi Eurobarometru, ca romanii percep ca scazut riscul de a fi descoperiti ca lucreaza ilegal. „Perceptia romanilor privind riscul de a fi depistati ca lucreaza la negru este unul din cele mai reduse din Uniunea Europeana. In Romania, doar 28% dintre cei intervievati considera ca exista un risc de a fi descoperiti comparativ cu 33% media din UE”, a mentionat Costin.
Daca tarile europene in general se confrunta cu munca nedeclarata in randul lucratorilor independenti intr-o proportie mai redusa, primele categorii fiind somerii si lucratorii imigranti ilegal, „in cazul Romaniei munca nedeclarata este larg raspandita in cazul somerilor si lucratorilor pe cont propriu care desfasoara activitati independente”, potrivit BNS.
Liderul sindical a mai facut referire la un studiu al unei case de consultanta privind salarizarea in institutiile de stat. Potrivit acestui studiu, exista un decalaj foarte mare intre salariile minime si cele maxime in institutiile de stat, respectiv de 70 de ori. Totodata, in componenta veniturilor functionarilor publici din Romania, sporurile si stimulentele reprezinta 50% fata de numai 20% media din UE.