Sari direct la conținut

După ce a strâns deja peste 8 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale în acest an, România a oferit marţi eurobonduri cu maturități de 8 și 13 ani

HotNews.ro
Bancnote euro, dolari, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Bancnote euro, dolari, Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

România se va apropia marţi de punctul în care îşi va îndeplini planurile de vânzări de obligaţiuni în valută pe care şi le-a propus pentru întregul an 2024, printr-o nouă emisiune de eurobonduri, în condiţiile în care riscul unui deficit bugetar peste aşteptări ar urma să majoreze costurile de finanţare ale ţării, transmite Bloomberg.

După ce a strâns deja peste opt miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale de capital în acest an, România a oferit marţi eurobonduri cu maturitatea în 2032 şi 2037 la un randament de 285 puncte de bază peste rata midswap pentru titlurile cu maturitatea de opt ani şi de 320 de puncte de bază peste rata midswap pentru titlurile cu maturitatea de 13 ani, a declarat o sursă din apropierea acestui dosar, potrivit Bloomberg.

Guvernul de la Bucureşti face eforturi pentru a reduce un deficit bugetar care este estimat să ajungă la 5% din Produsul Intern Brut în acest an, pe măsură ce patru tururi de alegeri cresc presiunile asupra premierului Marcel Ciolacu să majoreze salariile şi pensiile.

Anterior, Ministerul de Finanţe de la Bucureşti anunţa că are de gând să strângă între 8,5 şi 9,2 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2024, însă un deficit bugetar mai mare ar putea duce la revizuirea planurilor de împrumuturi.

Sumele strânse de pe urma celei mai recente emisiuni de eurobonduri, care este aşteptată să se încheie marţi, ar putea fi utilizate pentru finanţarea deficitului şi rostogolirea datoriei publice.

De asemenea, în lunile următoare România ar putea lansa prima sa emisiune de obligaţiuni Samurai, după ce în luna februarie a organizat prima sa emisiune de obligaţiuni verzi.

(Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro