E = mc2? Cum sa arate formula de pret in contractele cu baietii destepti
Expert Forum, o organizatie de tip think tank, considera ca anuntul recent al ministrului economiei, Daniel Chitoiu, potrivit caruia va fi eliminat pretul fix din contractele cu „baietii destepti” din energie este o veste imbucuratoare. Pe de alta parte, acest anunt provoaca si ingrijorari. „Ce ne ingrijoreaza cu adevarat e ca nu cumva formula cu pricina sa fie facuta din nou ipocrit, cum s-a mai incercat primavara asta chiar sub ochii FMI, ai societatii civile si ai Fondului Proprietatea (n.red. cand a incercat ArcelorMittal sa cumpere cantitati mari de energie de la Nuclearelectrica)”, se arata intr-o analiza a Expert Forum. In aceste conditii, Expert Forum propune Guvernului o formula de pret.
- Potrivit Expert Forum, formula este o medie a preturilor de pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), care reprezinta o piata spot voluntara pe bursa energiei (OPCOM). „Formula magica este: Pret la contractele renegociate = Pret PZU, medie ponderata pe perioada pe care cadem de acord ca ar trebui actualizate (3 luni, 6 luni, 1 an), fara discounturi si fara conditii speciale”, propune Expert Forum. (N.red. Preturile pe aceasta piata, variaza mult de la o saptamana la alta. Daca intr-o saptamana, pretul mediu poate fi de 190 lei/MWh, intr-o alta saptamana poate ajunge la 230 lei/MWh).
Expert Forum a amintit cazulArcelorMittal care a incercat sa cumpere prin intermediul OPCOM o cantitate mare de energie de la Nuclearelectrica, utilizand o formula de pret. „Acum cateva luni Mittal a incercat intai sa faca un contract direct cu Nuclearelectrica, in afara bursei, blocat in ultima clipa. Cand a devenit evident ca Romania de azi nu mai e cea din 2004, si nici macar cea din 2008, iar lumea nu va sta cu bratele in san, Mittal a venit intr-adevar cu o oferta pe bursa (OPCOM) in care se folosea o formula de pret legat de nivelul OPCOM-PZU. Micul spil al formulei- la prima vedere complicata, mergand la intimidarea cetateanului si jurnalistului de rand, dar de fapt infantila in logica ei- era ca pretul iesea aproape constant indiferent de valoarea variabilelor, adica indiferent de cum ar fi evoluat pretul de piata de care chipurile era legat. In plus, pretul din formula rezulta in mod sistematic mult sub orice nivel rezonabil la care ne-am putea astepta de acum incolo pe OPCOM. Si aceasta oferta a fost retrasa ca urmare a scandalului iscat preventiv: numai o companie de stat care refuza cu tot dinadinsul sa faca profit ar fi fost dispusa sa vanda energie la un asemenea pret sub piata, adica sub alternativa oricaror contracte posibil de incheiat pe OPCOM (…) Un lucru bun tot a iesit din aceasta oferta, cu tot scandalul din jurul ei: Mittal a demonstrat ca vechile scuze vehiculate de-a lungul timpului de Hidroelectrica pentru a nu incheia contracte pe OPCOM cu companiile care cumpara in cantitati mari (Alro, Mittal si traderii) nu au nicio baza”.
Expert Forum mai considera in conditiile in care Hidroelectrica nu este o companie care sa riste sa ramana cu „marfa nevanduta”, nu s-ar justifica discount-uri pentru contracte pe termen lung. „In bursele europene de energie nu exista discount la contractele pe termen lung; iar riscul variatiilor de pret e gestionat de consumatorii industriali insisi, nu de producatorul de curent”, sustine Expert Forum. „Daca aveti o marfa de vanzare si un cumparator dispus sa preia o cantitate importanta, in ce conditii i-ati face o reducere si cat de mare ar fi aceasta? Raspunsul depinde strict de nivelul riscului de a ramane cu marfa nevanduta daca nu acceptati oferta respectiva. Acum, realmente, cat de mare este acest risc pentru Hidroelectrica si Nuclearelectrica, singurele companii cu energie competitiva din tara asta pentru care se bat toti consumatorii?”, mai arata Expert Forum.
De asemenea, Expert Forum considera ca preturile nu trebuie sa fie legate de cotatiile internationale ale unui produs, precum aluminiul (cazul Alro) sau otelul (cazul ArcelorMittal)? „Cu alte cuvinte, daca n-ar trebui ca managementul Hidroelectrica sa devina expert in planurile de afaceri ale clientilor sai. Sigur ca un consumator asa isi doreste: sa nu-si asume riscuri in propria afacere, ci sa-l transfere spre gestionare pe gratis furnizorului de energie. (…) Hidroelectrica (si Nuclearelectrica) in realitate chiar nu au de ce sa se priceapa la bucataria interna a clientilor lor. Pur si simplu Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie sa vada daca in piata exista posibili clienti care sa dea mai multi bani pentru energie decat Mittal si Alro”, arata Expert Forum.
„Dupa primele 10 zile de mandat am reusit sa eliminam pretul fix din contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica si sa avem preturile la nivelul pietei concurentiale”, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, prezentand primele concluzii ale evaluarii contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica.
Citeste articolul ExpertForum pe Contributors.ro