Economia Marii Britanii si-a revenit spectaculos in 2013, cu o crestere de 1,9%, in ciuda unei incetiniri in trimestrul IV
In ciuda unei usoare incetiniri la finele anului, economia britanica si-a revenit spectaculos in 2013, afisand o crestere de 1,9%, o cifra care ajuta puternic guvernul, cu un an inainte de alegeri, scrie AFP.
Este cea mai buna performanta inregistrata din 2007, un an inainte de prabusirea sectorului financiar, care a provocat o profunda recesiune. In 2012, economia britanica, care a alternat trimestre de crestere si de contractie, a ramas practic la punctul mort (+0,1%).
Potrivit unei prime estimari a Oficiului national de statistici (ONS) publicata marti, economia britanica a incetinit usor doar in trimestrul IV, cu o crestere de 0,7%, fata de 0,8% in trimestrele II si III. Dar, in cifre anualizate, a ajuns la 2,8%, cea mai buna performanta din primul trimestru al anului 2008.
Cea mai mare contributie a venit de la sectorul serviciilor (crestere de 0,8% in trimestrul IV). Productia industriala a crescut cu 0,7% in timp ce constructiile au acuzat o contractie de 0,3%.
Ajutata de politica activa a Bancii Angliei, care a injectat masiv lichiditati in sistemul financiar, si de o repornire a consumului si pietei imobiliare, economia britanica s-a relansat de o maniera spectaculoasa de la inceputul lui 2013, depasind previziunea oficiala, de 1,4%.
In contrast, Germania a inregistrat o crestere de 0,4% in 2013 in timp ce Franta mizeaza doar pe 0,1%.
La un an inainte de alegerile legislative din mai 2015, aceasta viguroasa relansare a economiei ajuta guvernul conservatorului David Cameron, acuzat inainte ca ucide cresterea prin cura severa de austeritate.
„Cifrele PIB-ului sunt o alta dovada ca planul nostru pe termen lung functioneaza. Mai multa crestere inseamna mai multe locuri de munca, securitate si oportunitati pentru oameni”, a reactionat Cameron, pe Twitter.
Ultimele cifre ale somajului aratau o rata de 7,1% la finele lui noiembrie.
Pentru 2014, guvernul mizeaza pe o crestere de 2,4%.