Sari direct la conținut

Economia și demografia afgană, explicată în 4 grafice esențiale

HotNews.ro
Munti Afganistan, Foto: Profimedia Images
Munti Afganistan, Foto: Profimedia Images

Afganistanul are o lungă și complicată istorie a dominației puterilor străine și a conflictelor între diferitele facțiuni din țară, scrie Visual Capitalist. Drept urmare, Afganistanul este privit de mulți din țările occidentale ca un deșert sfâșiat de război, puțini fiind cei care sunt interesați să afle lucruri mai amănunțite despre această țară.

Mai sus, aveți o hartă a Afganistanului. Cum influențează peisajul său, tiparele populației? Cum influențează această geografie economia și relațiile cu națiunile vecine?.

  • Munți înalți, văi adânci

Peisajul accidentat al Afganistanului este definit de munți acoperiți de zăpadă, văipline de verdeață dar și deșerturi care se extind. Țara are o mare varietate de extreme climatice. Aceste extreme nu se opresc însă doar la temperatură. Afganistanul are cea de-a șasea cea mai mare diferență de nivel cu 7.234 m între punctul său cel mai înalt și cel mai jos.

Pentru cei care locuiesc în America de Nord, terenul țării a fost comparat cu Colorado, Kabulul semînând foarte mult cu Denver.

  • Unde locuiesc oamenii în Afganistan?

Modelele de locuire din Afganistan sunt similare cu cele din țările vecine :oamenii se grupează acolo unde există acces la apă dulce.

După cum arată cartograma de mai jos, o mare parte din populația țării este situată în jurul Kabulului și a râului Kabul.

Provincia de sud-vest Nimruz este cea mai puțin populată zonă din țară. Coridorul Wakhan – care leagă Afganistanul de China – este, de asemenea, foarte puțin populat, cu aproximativ 14.000 de rezidenți în total.

  • Demografia Afganistanului

Afganistanul are o populație foarte tânără. Vârsta medie a locuitorilor este de 19 ani- una dintre cele mai tinere națiuni din lume)mai mică decât Pakistan- 24ani sau Iran- 30 ani).

Islamul este religia oficială de stat din Afganistan. 99,7% din populația afgană este musulmană, una dintre cele mai mari proporții din cele 49 de țări cu majoritate musulmană.

  • Drumurile

Construcția șoselei care leagă marile orașe ale Afganistanului a început în anii 1960, dar a fost repede curmată de război. După ce SUA a preluat controlul în 2001, construcția de drumuri noi a început cu seriozitate.

Între 2002 și 2016, USAID și Departamentul Apărării (DoD) au cheltuit aproximativ 2,8 miliarde de dolari pentru construirea și întreținerea infrastructurii rutiere din Afganistan. Acest număr nu include investițiile din alte surse care au venit în scopul îmbunătățirii rețelei rutiere a țării.

Rezultatul: șosele mai bune, dar dificil de întreținut. Un raport din 2016 vorbește despre poduri prăbușite și secțiuni de drum distruse

  • Resurse minerale

Occidentul e foarte interesat de bogatele resurse minerale din Afganistan. Zeci de ani de conflict aproape continuu au făcut din minerit o afacere dificilă în țară, Statul dispunând de bogate zăcăminte de litiu și pământuri rare. Se estimează că Afganistanul are peste 1 trilion de dolari din rezerve minerale neexploatate.

China a declarat că este pregătită pentru „relații de prietenie și cooperare” cu noul regim taliban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro