Sari direct la conținut

Editurile intra tot mai mult in piata cartilor electronice: Peste 500 de titluri romanesti si straine disponibile pe o noua platforma de carte digitala

HotNews.ro
Vlad Puescu, manager Elefant.ro, Foto: Hotnews
Vlad Puescu, manager Elefant.ro, Foto: Hotnews

Peste 500 de carti romanesti si straine in format electronic de la 20 de edituri din Romania, printre care Polirom, Litera, Corint, Trei, Cartea Romaneasca, Niculescu si Nemira, sunt disponibile pe o noua platforma de carte digitala apartinand Elefant.ro, lansata vineri. Preturile sunt cu 30 – 50% mai mici decat in cazul volumelor tiparite, a precizat Vlad Puescu, manager de proiect al platformei. Credem in destinul cartii electronice, a spus Oana Boca, director in Polirom, editura care promite pana la 200 de titluri in format digital pana la sfarsitul anului. Cu 120 de carti digitale disponibile deja, Dan Vidrascu (editura Litera) spune ca incepand de la anul se va incerca lansarea simultana pentru toate cartile neilustrate atat in format print cat si digital.

Magazinul virtual Elefant.ro a lansat vineri o platforma de carte digitala, cu peste 500 de titluri de la 20 de edituri importante din Romania. Cartile pot fi descarcate pe majoritatea tipurilor de eReadere (dispozitive de citire a cartilor electronice – eBooks) existente pe piata. Cititorii pot rasfoi cartile si au acces gratuit la extrase din text, iar incepand de luni, 14 noiembrie, utilizatorii vor putea descarca gratuit o carte electronica, la alegere.

  • „Pe langa accesul aproape instantaneu la cartea comandata si posibilitatea de a stoca mii de titluri pe un dispozitiv, lectura digitala inseamna si un pret mai mic pentru cumparator. Preturile sunt cu 30 – 50% mai mici decat in cazul volumelor tiparite. Toate acestea speram sa-i convinga pe cititori ca acum este momentul potrivit pentru ca Romania sa intre in era lecturii digitale”, a declarat vineri Vlad Puescu, manager de proiect Elefant.ro.

Magazinul www.elefant.ro este un proiect al Universal Online Promotio, o companie romaneasca infiintata in anul 2010, realizat cu finantare din partea fondului de investitii Greenlight Invest.

Pentru accesarea cartilor, acestia au lansat si aplicatii dezvoltate pentru iPhone si iPad, dedicate lecturii in limba romana, disponibile gratuit in AppStore, precum si eReaderul Kobo Touch, la un pret de 700 de lei (inclusiv TVA).

Elefant.ro a semnat anul acesta mai multe parteneriate cu marile canale de distributie la nivel mondial si sute de titluri sunt disponibile pe Apple iBookstore, Barnes & Noble, Kobo, Sony Reader sau Google eBooks.

De asemena, Vlad Puescu a mai spus ca in prezent este in discutii cu Amazon.com pentru introducerea incepand de anul viitor de carti digitale in limba romana pe platforma Kindle Store. Posesorii de Kindle din intreaga lume vor avea posibilitatea de a cumpara si descarca volumele electronice direct de pe dispozitivul lor.

Editurile promit sa intre tot mai mult pe aceasta piata

Prezenti la eveniment, reprezentanti ai editurilor si-au exprimat interesul tot mai mare pentru aceasta piata.

  • „Credem in destinul cartii electronice. Am intrat pe piata de eBooks in septembrie 2011. In prezent avem circa 150 de titluri disponibile, asadar din cele 500 de titluri de pe Elefant.ro, 150 vin din oferta Polirom si Cartea Romaneasca. Estimam ca pana la finalul anului oferta de carte electronica a editurii va ajunge undeva la 200 de titluri adica circa 10-12% din volumele aflate in print la editurile Polirom si Cartea Romaneasca si ca 20%-30% din acestea vor fi titluri noi”, a precizat Oana Boca, director de promovare in Polirom.

Potrivit acesteia, descarcarile sunt de ordinul zecilor, topul preferintelor pe zona de ebooks seamana cu cel din zona de print si 30% din totalul descarcarilor de carti electronice care sunt la editura Polirom sunt din afara Romaniei.

Si Editura Litera vrea sa se extinda pe acest segment de piata.

  • „Editura Litera are in momentul de fata semnate contracte pentru circa 200 de titluri si 120 de titluri sunt deja disponibile pe Elefant.ro iar pana la sfarsitul anului vor fi toate oferite spre vanzare. Incepand de anul viitor incercam sa avem lansari simultane pentru toate cartile neilustrate atat in format digital cat si in format tiparit”, a spus Dan Vidrascu, directorul general al Editurii Litera.

Piata de carti electronice a devenit o realitate dar este la inceput si sunt si multe provocari, spune acesta, unele care tin chiar de edituri.

  • „Oamenii nu cauta in format digital alte lucruri decat in format tiparit, tot cartile acelea care se vand in librarii se vor cauta si in format digital si atunci daca aducem in format electronic numai carti mai vechi nu o sa se intample lucruri surprinzatoare, de aceea trebuie sa venim cu cat mai multe titluri noi, care au cerere. Pe de o parte trebuie sa se vanda cat mai multe eReadere, de cealalta parte si editurile trebuie sa aiba deschidere mai mare si sa inceapa sa-si semneze contracte pentru obtinerea drepturilor de autor si in format digital. E o mare problema. Nu prea putem converti cartile pentru ca acum contractele nu au si aceasta clauza”, a spus acesta.

Alte platforme de carti digitale pe piata din Romania

Platforma de carti digitale lansata vineri de Elefant.ro nu este singura din tara. Un alt exemplu este libraria de carti electronice CorectBooks, care are 263 de titluri in format ePUB si 1570 de titluri in format PDF, conform datelor de pe site-ul propriu.

Un alt exemplu este si platforma EvoBook.ro apartinand Televoice, firma fostului sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, Liviu Nistoran, care distribuie sisteme GPS sub brandul Evolio. eReaderul Evolio costa 639 de lei. 44 de carti digitale apartinand editurilor Humanitas si Nemira pot fi achizitionate de pe aceasta platforma, iar in sectiunea de descarcari gratuite apar 33 de titluri.

De altfel, cele doua edituri, Humanitas si Nemira, si-au dezvoltat propriile platforme de vanzari online a cartilor digitale din portofoliu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro