Sari direct la conținut

„Educația financiară pe care nu o înveți la școală”. Cinci cărți despre bani și economie pe care merită să le cauți la Bookfest

HotNews.ro
Bookfest 2024, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Bookfest 2024, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

La ediția din acest an a Bookfest vor fi lansate o serie de cărți noi sau de reeditări ale unor lucrări pe teme economice. HotNews a selectat pentru cititorii săi 5 asemenea cărți, pe care vi le recomandăm.

Denisa Dascălu, Irina Chițu: ​„Secretul banilor. Educația financiară pe care nu o înveți la școală”, editura Corint

Ambele autoare sunt jurnaliste specializate pe domeniul financiar bancar, astfel încât apariția unei asemenea cărți era doar o chestiune de timp.

Auzi vorbindu-se zi de zi despre bani și despre modalitatea în care îți administrezi salariul și veniturile, dar cât de mult înveți despre aceste lucruri încă din copilărie, din adolescență sau când deja ești adult?

Cartea Irinei și a Denisei explică pe îndelete cum să gestionezi cele mai frecvente situații financiare cu care te poți confrunta în viața de zi cu zi, îți dezvăluie soluții care pot părea „salvatoare” și implicațiile pe care acestea le pot avea. Cartea se adresează tuturor celor care își doresc să cunoască elementele esențiale din domeniul financiar (banii și evoluția lor, ce este un card bancar și cum se utilizează, ce trebuie să știi despre economisire și investiții, ce sunt creditele bancare, cum se face rambursarea anticipată și ce avantaje are, despre inflație, despre drepturile consumatorilor de servicii financiare și despre instituțiile care ii protejează). Limbajul utilizat este ușor de înțeles chiar și de către cei care nu sunt familiarizați cu termenii financiari, dar care sunt curioși/dornici să ii descopere/înțeleagă. Totodata, te invață cum sa te feresti de capcanele financiare pe care le poti intalni la orice pas.

Ștefan Liiceanu, Un atlas al corupției. România: 20 de ani de hoție, studiu de caz, editura Humanitas

Ștefan Liiceanu este băiatul filosofului Gabriel Liiceanu și al Aurorei Liiceanu și un colaborator consistent al HotNews. Dar aceasta nu e o recomandare. A trăit în Japonia aproape 20 de ani. Dar nici asta nu e o recomandare.

Pe lângă studiile de limbă japoneză și de economie, a absolvit la University of Tokyo un master, cu specializare în budism și istorie culturală niponă. E în continuare îndrăgostit de Japonia, unde a profesat ca bancher vreme de 17 ani. Abia acum am ajuns la recomandare!

În carte veți vedea cum valoarea maximă a pierderilor din corupție, inclusiv costul economic de oportunitate (tot ce a pierdut România ratând oportunitățile favorabile), este de 15% din PIB, adică nu mai puțin de 45 de miliarde de euro pe an.

Acesta este costul în absența căruia România ar fi fost la fel de dezvoltată ca cele mai avansate țări din Vestul Europei. Dacă nu am mai fi sărăciți de corupție și evaziune fiscală, s-ar putea înfăptui ceea ce mulți ar considera a fi „miracole“.

În țările civilizate, oamenii – în calitatea lor de cetățeni – nu se lasă călcați în picioare și abuzați de o clasă politică și de instituții publice corupte și nu uită că aceia care au fost aleși să le reprezinte interesele au de dat socoteală alegătorilor. Gradul de democrație al unui popor este direct proporțional cu gradul de prevenție și control al corupției.

Combinând seriozitatea demersului cu stilul narativ și scene neverosimile, dar cât se poate de reale (fiecare pagină se citește pe nerăsuflate), cartea oferă o imagine fotografică a corupției din România.

Nerezonabil. Poveștile și lecțiile de viață a nouă oameni remarcabili. Autor: Andreea Roșca, editura Publica

Titlul acestei cărți va părea neobișnuit și, poate, nepotrivit pentru a descrie istoria și mentalitatea unor antreprenori, pionieri și inovatori pe care autoarea spune că îi admiră și de la care a învățat. Cuvântul „nerezonabil” nu există în dicționarul limbii române. Totuși îl folosim în viața de zi cu zi, cu scopul de a descrie mai ales idei și comportamente care par nepotrivite sau dincolo de ceea ce considerăm normal.

Dar, așa cum scrie Erich Fromm, „rezonabilul n-are nimic de-a face cu rațiunea, ci cu consensul”. Iar poveștile și principiile din această carte au multe de-a face cu a fi nerezonabil, cu a lua decizii de muncă și de viață care contrazic, chiar și puțin, părerea majorității.

Iar oamenii din această carte au reușit lucruri remarcabile exact pentru că au decis să nu se schimbe ei după lume, ci să schimbe lumea pentru a fi în acord cu ei.

Cartea poate fi găsită la Bookfest, dar lansarea propriu-zisă va avea loc la Teatrul Apollo, acolo unde Andreea își invită în mod regulat participanții la discuții. „Este o carte despre principiile de munca si de viata ale oamenilor care au venit pe scena de la Apollo in sezonul trecut. Vei gasi in ea – si la lansare – oameni pe care-i știi si cateva surprize frumoase”, ne-a transmis ea.

Cartea pe care o aveți în mână este o sursă de înțelepciune colectivă și de inspirație individuală. Scrisă de un profesionist al alchimiei conversației, ea vă va deschide multe uși și vă va pune multe întrebări, mai multe chiar decât răspunsurile pe care vi le va da.

Andreea este un interlocutor desăvârșit, o știu pe propria piele, unul capabil să găsească în tine profunzimi pe care nu știai că le ai. A făcut asta cu mine, dar și cu multe, multe sute de oameni mult mai remarcabili decât mine. Experiența și înțelepciunea câtorva dintre ei sunt adunate în această carte, care vă va fi un loial tovarăș de drum nu doar în viața profesională, ci și în cea personală, spune Adrian Stanciu, decan asociat Bucharest International School of Management (BISM).

Abordarea performanței în administrația publică locală din România Autor: Florin Cazacu, Editura ASE

Cu cinci mandate de primar al municipiului Brad la activ, Florin Cazacu mănâncă pe pâine administrația pu­blică din România. Știe care îi sunt la­cu­ne­le, dar și ce trebuie făcut pentru a se putea vorbi de performanță. Deși cartea s-a lansat deja pe plan local în prezența notabilităților municipale și a invitaților din Capitală, va mai avea loc și o lansare în cadrul Bookfest.

,,Car­tea se adresează în special specialiștilor din administrația publică locală, mana­gement public, studenților la facultățile de profil și cetățenilor interesați de acest domeniu. (…) M-am gândit să fac o legătură optimă între experiența din administrație și mediul academic pentru a obține o lucrare care să fie de folos celor care doresc să creeze o astfel de legătură. (…). Am fost onorat să primesc frumoase aprecieri privind calitatea pu­blicației și mulțumesc tuturor par­ti­ci­pan­ților pentru onoarea de a fi prezenți ală­turi de mine la acest moment editorial, important pentru mine”, a transmis Florin Cazacu.

Michał Wasiucionek, Înalta Poartă și țările române: Rivalități și alianțe în secolul al XVII-lea, editura Humanitas

Istoricul Michał Wasiucionek reinterpretează dinamicile politice și economice dintre Înalta Poartă, Coroana Polonă și țările române de la sfârșitul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea, pornind de la trei noțiuni-cheie: patronaj, rețele sociale și arene sociopolitice.

Analiza sa, sprijinită pe studii de caz, pune în lumină mecanismele patronajului transfrontalier și rețelele facționale care le ofereau elitelor din epocă un mecanism alternativ viabil de a-și procura resurse politice, militare și economice, pe care le puteau folosi ulterior pentru a câștiga o poziție avantajoasă față de rivalii lor. Această geografie alternativă a puterii și a banilor a avut un efect profund asupra hărții politice a Europei de Est din secolul al XVII-lea.

Supraviețuirea Moldovei și Țării Românești ca entități politice distincte pe orbita otomană a fost mai puțin rezultatul geopoliticii și al echilibrului de putere dintre Imperiul Otoman și Uniunea Polono-Lituaniană, cât al rivalităților și alianțelor transfrontaliere guvernate de reguli și imperative diferite de cele ale statelor.

„Am decis să-mi fixez punctul de observație în țările române și să identific cazurile de patronaj transfrontalier care îi legau pe boierii locali de omologii lor de la Înalta Poartă și din Uniunea Polono-Lituaniană. Deși concentrarea asupra Moldovei și Țării Românești – un loc relativ izolat politic și economic – nu ar părea cea mai fericită alegere, perspectiva periferică pe care o oferă aceste țări prezintă avantaje nete. Pentru că resursele aflate la dispoziția elitei boierilor erau subțiri în comparație cu cele ale magnaților polono-lituanieni sau ale înalților demnitari otomani, viața politică locală era mai sensibilă la cazurile de patronaj transfrontalier, ceea ce le face mai ușor de identificat”, sune autorul.

„Amintiri din trecutul negustoresc”, de D. Hagi Theodoraky

Colecția BusinessPedia, un demers al jurnalistului Ionuț Bonoiu (jurnalist cu peste 23 de ani în presa de business) menit să recupereze istoria antreprenoriatului românesc prin reeditarea unor cărți vechi care vorbesc despre începuturile antreprenoriatului în România, continuă cu lansarea volumului „Amintiri din trecutul negustoresc”. Acesta reunește lucrarea publicată în urmă cu aproximativ 100 de ani de D. Hagi Theodoraky.

Cu fiecare pagină răsfoită, ne sunt dezvăluite nu numai strategiile comerciale, dar și valorile, tradițiile și speranțele oamenilor care au trăit în acele timpuri. „Amintiri din trecutul negustoresc” devine, astfel, nu doar un document istoric, ci și o sursă de inspirație, reamintindu-ne că istoria este vie și că încă ne modelează prezentul și viitorul, în speranța că, învățând din lecțiile trecutului, vom construi un viitor mai bun. Prin includerea prezentei lucrări în colecția BusinessPedia, lansată în anul 2023, ne dorim să le oferim cititorilor nu doar o lecție de istorie, ci și inspirație pentru propriile aspirații antreprenoriale. Să privim înapoi spre trecutul negustoresc nu doar cu nostalgie, ci și cu dorința de a învăța și de a construi pe fundațiile solide lăsate de predecesorii noștri.”, spune autorul.

Volumul își invită cititorii într-o călătorie istorică, deschizându-le poarta către o lume a negustorilor de odinioară și oferind o perspectivă unică asupra evoluției comerțului și industriei. Prin relatarea unor întâmplări personale și a unor evenimente marcante din trecut, cititorii sunt ghidați prin multe aspecte ale vieții cotidiene a negustorilor, de la căile de comunicație și de la modul în care se realiza schimbul de produse la detalii despre bresle sau isnafuri.

În „Amintiri din trecutul negustoresc”, Dimitrie Hagi Theodoraky, fostul Președinte al Camerei de Comerț la începutul secolului al XX-lea, rememorează specificul breslelor și al ocupațiilor din București, după cum acesta relatează: „Îndemnat de prietenii mei din comerț și industrie a scrie cele ce am putut aduna de la bătrânii negustori și industriași, cum și cele petrecute de mine, ca membru și președinte al Camerei de Comerț din București, timp de mai bine de treizeci de ani, încerc, pe cât memoria mă va ajuta, a face istoricul acestui trecut, cum și partea anecdotică la care negustorimea noastră era părtașă.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro