Elon Musk sugerează ca Tesla să îi dubleze numărul de acțiuni pe care le are în companie
Elon Musk, CEO-ul Tesla, a declarat că nu s-ar simți confortabil să transforme producătorul auto într-un lider mondial în inteligența artificială și robotică dacă nu ar avea drepturi de vot echivalente cu 25% din acțiunile emise de companie, aproape dublu din numărul pe care le deține în prezent, relatează Reuters.
Musk a scris miercuri pe „X”, platforma social media pe care a cumpărat-o în octombrie 2022, că dacă nu primește suficiente acțiuni ale Tesla „pentru a fi influent” ar prefera să construiască produsele legate de A.I. în afara companiei, cel mai mare producător auto din lume după capitalizarea pe bursă.
Miliardarul sud-african a precizat că își dorește mai multă influență în procesul de luare a deciziilor la Tesla, „dar nu atât de multă” încât deciziile sale să nu poată fi contramandate de restul acționarilor.
Musk a vândut acțiuni ale Tesla în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari
Musk afirmă de ani de zile că Tesla va ajunge să construiască mașini fără șofer, „pe deplin autonome” și în octombrie 2022 a prezentat robotul umanoid „Optimus” dezvoltat de compania pe care o conduce. Tesla a dezvoltat și un supercomputer numit „Dojo” ca parte a eforturilor lui Musk de a prezenta compania ca fiind una din sectorul tech, și nu un producător auto tradițional.
Noile comentarii ale miliardarului privind dezvoltarea de produse A.I. și de robotică în altă parte par să fie o aluzie la xAI, o nouă companie de cercetări în inteligența artificială pe care a lansat-o în vara anului trecut.
Prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu 2% după mesajul pe care l-a transmis pe „X”.
Musk deține în prezent aproximativ 13% din acțiunile Tesla după ce a vândut pachete de acțiuni în valoare de miliarde de dolari, în parte pentru a finanța achizița „X”, fosta rețea de socializare Twitter. Musk a plătit 44 de miliarde de dolari pentru a deveni proprietarul rețelei de socializare.
Valoarea totală a acțiunilor Tesla pe care Musk le-a vândut de când a hotărât să cumpere fosta Twitter este estimată la aproximativ 39 de miliarde de dolari.
Miliardarul sud-african arată cu degetul înspre acționariatul Meta, compania lui Mark Zuckerberg
Într-o postare separată făcută pe „X”, Musk a spus și că s-ar mulțumi cu crearea unei structuri duale a acționariatului Tesla în vederea obținerii a 25% din drepturile de vot, dar că i s-a transmis că acest lucru ar fi imposibil după listarea pe bursă a companiei.
Deși în ultimii ani imaginea Tesla a ajuns intrisec legată de cea a lui Musk, el nu se numără printre fondatorii inițiali ai companiei, alăturându-se ulterior acționariatului.
„Este ciudat că o structură a acționariatului nebunească cu multe clase, cum are Meta, ce acordă controlul următoarelor 20+ de generații de Zuckerbergi, este în regulă înainte de listare, dar chiar și o clasă duală rezonabilă nu este permisă după listare”, a deplâns Musk, referindu-se la compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg.
Companiile cu o structură duală a acționariatului au de regulă două tipuri de acțiuni cu drepturi de vot diferite.
În majoritatea cazurilor această structură a acționariatului este menită să le acorde fondatorilor sau primilor investitori în companie mai multă putere decât cei care au devenit acționari după listarea sa pe bursă.