Erbasu avea de platit 250.000 de dolari chiar in ziua mortii
Ancheta in cazul misterioasei morti a omului de afaceri Mihail Erbasu a ajuns si in Banie, lucru confirmat de sosirea, in urma cu doua zile, la Craiova a unei echipe de politisti din cadrul Directiei Politiei Economico-Financiare a IGP. Anchetatorii bucuresteni cerceteaza legaturile de afaceri dintre firmele de constructii ale miliardarului Erbasu si SC CORA SA Craiova, aflata acum in faliment.
In ajunul mortii lui Mihail Erbasu, actionarul majoritar al firmei craiovene de constructii SC Cora SA, Constantin Robu, s-a intilnit in Capitala cu magnatul pentru a perfecta achizitionarea de catre acesta din urma a pachetului majoritar de actiuni al firmei craiovene.
Tranzactia nu s-a mai incheiat, iar surse apropiate constructorului craiovean sustin ca lui Mihail Erbasu ii fusese “impusa”, de catre persoane influente, cumpararea actiunilor SC Cora SA Craiova, desi aceasta este falimentara.
“Ma aflam in secretariatul domnului Erbasu cind am auzit la radio ca s-a sinucis”
Aceleasi surse au mai afirmat ca doi cunoscuti camatari din Craiova aveau de recuperat de la Constantin Robu circa 500.000 de dolari si ca acestia i-ar fi impus miliardarului Erbasu cumpararea firmei falimentare SC Cora SA Craiova. “Trebuia sa-i cedam domnului Erbasu capitalul majoritar: intre 50 si 65%, contra a 250.000 de dolari. Ultima data am vorbit cu dinsul joi.
Am stabilit sa ne intilnim luni, sa stabilim detaliile. Luni, cind ma aflam in secretariatul firmei domnului Erbasu am auzit la radio ca dinsul s-a sinucis”, spune Constantin Robu, care refuza sa raspunda la intrebarile legate de influentele celor doi camatari craioveni.
In schimb, conducerea filialei doljene a firmei lui Mihail Erbasu (SC Erbasu Expert Construct) neaga faptul ca ar fi urmat o astfel de tranzactie. Directorul filialei craiovene a SC Erbasu Expert Construct Bucuresti, Dan Pirvulescu, sustine ca patronul sau nu avea de gind sa incheie nici o afacere cu firma lui Robu.
“Domnul Erbasu a verificat, intr-adevar, dosarul SC Cora, dar a constatat ca firma avea foarte multe datorii si nu merita investitia. Nu urma a fi incheiata nici o afacere”, a declarat, ieri, la iesirea din sediul SC Cora, Dan Pirvulescu.
Pe linga datorii de circa 30 de miliarde catre bugetul consolidat, firma craioveana trebuie sa achite contravaloarea salariilor restante catre angajati, pe citeva luni.
Afaceri de miliarde
SC Cora SA Craiova a lasat in paragina constructii importante adjudecate prin licitatie. 90 de apartamente ANL nu au putut fi finalizate la timp din cauza ca societatea a invocat ca nu mai are bani pentru a le finaliza. In luna februarie a acestui an, la firma lui Robu a fost declansata procedura de faliment.
Primarul de atunci al Craiovei, Vasile Bulucea, a declarat intr-o sedinta publica faptul ca lui Constantin Robu – actionar majoritar la Cora – i s-au platit in avans sumele necesare finalizarii apartamentelor ANL din Craiova, dar… “Robu a papat banii”.
Reprezentantii ANL nu confirma faptul ca SC Cora a primit bani in avans, insa sustin ca cea mai mare parte a lucrarilor contractate de Cora nu sint finalizate, desi termenele au expirat de un an. SC Cora ar fi trebuit sa finalizeze vilele construite prin credit ipotecar la marginea Craiovei, dar numai 14 dintre ele au fost incepute inainte ca firma sa intre in faliment.
Lucrarea a fost preluata de catre SC Erbasu Expert Construct Bucuresti fara licitatie, deoarece firma lui Mihail Erbasu trebuia sa ridice in acelasi cartier alte 28 de vile cu credit ipotecar, iar Primaria Craiova a gasit de cuviinta sa-i dea lui Erbasu si lucrarile nefinalizate de Cora.
Erbasu ar fi preluat lucrari publice in toata Craiova
In cazul in care Mihail Erbasu ar fi preluat firma falimentara din Craiova, ar fi trebuit sa continue lucrari de infrastructura din Craiova: reabilitarea canalului colector al Baniei – investitie in valoare de 65 de miliarde de lei; modernizarea statiei de epurare de la Marica (in apropierea Craiovei) – investitie de 5 milioane de euro.
La acestea se adauga 14 vile cu credit ipotecar pentru tineri si 90 de apartamente ANL, toate fiind incepute si nefinalizate de SC Cora.
Scandal la portile CORA
In timp ce politistii bucuresteni stateau de vorba cu reprezentantii conducerii SC CORA SA, in curtea societatii era mare zarva. Zeci de fosti salariati se agitau de zor solicitind salariile restante de mai bine de un an. “Am de luat peste 20 de milioane. Nu am ce da de mincare la copii. Am trei milioane datorie numai la curent.
O sa raminem pe drumuri”, spunea, ieri, cu ochii in lacrimi si copilul in brate, Felicia Daniela Sosoi.
“E un escroc domnul Robu. Sintem 150 de oameni care asteptam sa le luam salarii din urma, de un an si ceva. Eu am de luat sapte milioane. Domnul Robu ne tot spunea ca o sa ne cumpere Erbasu si o sa scapam de datorii”, a completat Ion Virtosu. “Mie si sotiei trebuie sa ne dea 19 milioane si jumatate de lei.
M-a pus, acum citeva zile, sa semnez statul de plata, cum ca as fi luat deja banii, chipurile ca-i trebuia la Tribunal. Am semnat, ca mi-a promis ca mi-i da azi (ieri – n.r.). Acum ne tine pe la poarta”, a adaugat Teodor Ciributa.
Cimino: “Trebuia sa luam banii, da’ daca a murit domnu’ Erbasu”
Conform unor surse din rindul afaceristilor craioveni, in spatele tranzactiei ce urma sa aiba loc intre Erbasu si Robu se afla doi controversati colegi de breasla, membrii ai lumii interlope: Paul Valuta si Fanel Trandafir, zis Cimino, care ar detine actiuni la SC CORA SA. Insa doar unul confirma implicarea sa in tranzactia “CORA”.
“Eu am putin: 10%. Paul are mai mult. Trebuia sa ne luam banii in lunea aceea, da’ daca a murit ErbasuÉ”, a declarat Cimino. Se pare ca cei doi urmau sa incaseze o mare parte din cei 250.000 de dolari ai lui Erbasu, in contul unor datorii pe care Robu le avea la ei.
Ramona Olaru, Florin Baltareau