Europarlamentarul Ramona Manescu: Aproape jumatate din banii acordati prin Fondul de Dezvoltare Regionala sunt suspectati de nereguli si fraude
Comisia de Dezvoltare Regionala din Parlamentul European a votat marti, 2 decembrie, un aviz legat de Raportul anual asupra luptei antifrauda si protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, in 2007. Europarlamentarul Ramona Manescu a declarat pentru HotNews.ro- EurActiv.ro ca raportul releva o situatie grava legata de neregulile in absorbtia fondurilor europene.
„Per total, in utilizarea fondurilor UE, procentul neregularitatilor a crescut fata de 2006 cu 19,5%. Din aceste procente, suspiciunile de frauda sunt in jur de 15%, pe toate fondurile europene. Pe Fondul de Dezvoltare Regionala, neregularitatile si suspiciunile de frauda au crescut fata de 2006 la 48%, deci aproape jumatate din banii alocati intra la categoria neregularitati-suspiciuni de frauda”, a explicat Manescu.
Ea a adaugat ca probleme au fost si in Germania, si in Franta si in Suedia. „Problema este foarte grava si nu este la nivelul noilor state membre”. Pentru Romania si Bulgaria, a aratat aceasta, exista un raport separat al comisiei, un raport de progres. „Romania este incurajata sa continue masurile incepute pentru a accesa in continuare fondurile structurale. Nu exista niciun fel de avertisment. Asta, in timp ce Bulgariei i s-au blocat fondurile, i-au fost suspendate fondurile temporar pana in momentul in care problemele vor fi rezolvate”, a spus europarlamentarul.
Propuneri de modificare a regulamentelor legate de accesul si controlul fondurilor europene
„Trebuie sa se ia masuri de modificare a regulamentulelor de aplicare, despre care si Comisia a recunoscut ca sunt deficitare. Vorbim si despre clasificarea neregularitatilor, in sensul clarificarii: ce este neregularitate, ce este suspiciune de frauda, ce este frauda”, a aratat Ramona Manescu.
Este ceea ce propune, potrivit acesteia, avizul votat astazi: „Este vorba de necesitatea unui nou regulament, necesitatea unei clasificari a neregularitatilor, ceea ce sprijina Comisia in incercarea de a obtine din partea statelor membre o mai mare transparenta, pentru ca sunt state precum Franta, Luxemburg, Suedia care nu asigura o transpartenta suficient de mare pentru c si Comisiei sa-i fie usor sa evalueze.
Si conditiile de acordare a fondurilor structurale sunt pe cale sa se modifice. „Comisia trebuie sa vina cu o propunere. Exista discutii intre Executivul european si comisiile din parlament, de control bugetar si dezvoltare regionala. In primul rand, sunt vizate conditiile de acordare a granturilor. Forma finala ar trebui sa se concretizeze intr-o directiva, dar inca nu s-a discutat acest aspect.