Europarlamentarul Siegfried Muresan: M-am aflat exact in locul in care au avut loc exploziile cu aproximativ 90 de minute inainte/ E nevoie ca politia belgiana sa-si indeplineasca misiunea si sa nu mai intoarca capul
Europarlamentarul Siegried Muresan (PMP) a plecat marti dimineata de pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles spre Bucuresti si spune, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca se afla exact in locul in care au avut loc exploziile cu aproximativ 90 de minute inainte sa se produca. Muresan spune ca „este esential sa nu ne schimbam modul de viata”, explicand ca se afla in drum spre Bruxelles, via Amsterdam, pentru a reveni maine in Parlamentul European. Europarlamentarul crede ca este nevoie de schimbari legislative, de intarirea controalelor la granita externa a UE dar mai ales ca „politia belgiana sa-si indeplineasca misiunea si sa nu mai intoarca capul” in cartierele din Bruxelles cunoscute ca fiind locuite de radicali islamisti.
Rep: Ati plecat in aceasta dimineata din Bruxelles inainte de atentate. Cand ati aflat de ele?
Siegfried Muresan: Am decolat azi dimineata la ora 6:25 din Bruxelles via Munchen spre Bucuresti de pe aeroportul Zvantem. M-am aflat in exact locul in care au avut loc exploziile cu aproximativ 90 de minute inainte. Cand am facut escala la Munchen am aflat de atacul de la aeroport. Primul meu gand a fost sa informez oamenii ca sunt bine, dar si sa ma asigur ca prietenii, colegii sunt teferi. De aceea, am si scris de dimineata un mesaj pe Facebook. Mi-a fost teama ca va urma mai mult decat acea prima explozie, de vreme ce si la Paris in noiembrie 2015 teroristii au atacat mai multe locuri. Metroul de la Bruxelles fusese inchis cateva zile dupa atentatele de la Paris tocmai ca se evaluase ca exista riscul unor atacuri. Cand am ajuns la Bucuresti am aflat si de atacul ce a avut loc la metrou in Maelbeek, cea mai apropiata statie de Parlamentul European.
Rep: Cum vor schimba aceste atentate odata atmosfera, economia locala dar mai ales modul de raportare a oficialilor UE la fenomenul migratiei?
SM: In ce priveste atmosfera, am colegi din Parlamentul European care au trecut cu zece minute inainte de atacuri prin acele statii de metrou. Teroristii ne-au atacat tocmai in locurile in care ca simpli cetateni e firesc sa ne aflam in acele momente, intr-o zi de lucru dimineata la ora noua. De aceea este esential sa nu ne schimbam modul de viata, sa nu permitem teroristilor sa ne schimbe modul de viata.
Rep: Asta in teorie, dar in practica se pot lupta oamenii cu sentimentul de frica, de groaza?
SM: Va spun concret, eu sunt la ora la care vorbim pe aeroportul Optopeni inapoi, in drum spre Bruxelles. Maine este zi de lucru la Parlamentul European iar oamenii m-au ales sa fiu acolo, sa-mi fac treaba, nu sa-mi gasesc scuze pentru a nu ma prezenta la locul de munca. Voi vedea maine daca activitatea sa desfasoara normal si cate reuniuni sunt anulate, dar locul meu de munca e PE. Aeroportul din Bruxelles este inchis, voi zbura spre Amsterdam si voi calatori de acolo cu trenul sau autocarul, nu stiu inca. In ce priveste economia locala, atata timp cat autoritatile din Belgia nu vor intelege sa ia masuri ferme cu privire la persoanele suspecte de terorism, va exista mereu suspiciunea ca Bruxelles-ul este un loc nesigur. Se stie exact care sunt cartierele in care locuiesc persoanele suspectate de terorism, care detin ilegal arme sau au aderat la organizatii cu caracter radical islamist. Este necesar ca autoritatile sa combata acest fenomen care a luat nastere sub ochii lor, ei fiind constienti de acest lucru. E clar ca avem nevoie de schimbari legislative, de pilda in Belgia percheziile nu sunt permise intre ora 21 si ora 05 dimineata. Terorismul trebuie combatut 24 de ore din 24.
Rep: A luat nastere sub ochii lor si incurajat cumva, cata vreme beneficiile sociale sunt mari atragand ca un magnet imigratia ilegala, cata vreme politia si serviciile de securitate, am vazut asta dupa Parsis, se plangeau de subfinantare si de resurse insuficiente. Cum s-a rezolvat asta intre timp?
SG: Am spus-o din septembrie octombrie deja, ca principala obligatie a politicienilor trebuie sa fie siguranta oamenilor in cadrul UE. In fata valului de refugiati este evident ca a existat riscul ca o parte din persoanele care au sosist in mod ilegal in Europa sa fie aderenti ai unor organizatii teroriste. Pentru a minimiza acest risc, avem nevoie in primul rand de obligatia statelor membre de a pune la comun, in cadrul UE, informatii cu privire la persoane suspecte de terorism, fac trafic de persoane, droguri sau fiinte umane. Deci e nevoie de sporirea capacitatilor la nivelul armatei, politiei si structurilor de securitate. Este nevoie si de obligativitatea ca aceste informatii sa fie impartasite la nivelul UE, pentru ca vedem: Madrid 2004, Londra 2005, Paris 2015 si Bruxelles 2016. Mai este un lucru esential in opinia mea. Europa este stat de drept si este inacceptabil ca imigrantii ilegali sa paseasca pe teritoriul european fara a fi controlati la frontiera. Or, daca pasesti in Europa incalcand legi ale Europei si acest lucru iti este permis, asta nu face decat sa incurajeze mai departe incalcarea legii. Frontiera pentru mine este un punct prin care vreau sa treaca doar cei care indeplinesc conditii, au acte de indetitate, pot verifica unde merg, cu ce scop etc.
Rep: Dar asta inseamna reintroducerea controalelor la frontiera in interiorul UE? Nu e tocmai acesta marele pericol la adresa constructiei europene?
SM: Pentru a putea continua sa circulam liber in Europa, avem nevoie de o frontiera externa bine pazita, prin care sa nu treaca zilnic mii de oameni in mod ilegal. Or, tocmai asta trebuie sa facem, sa intarim controlul la frontiera externa, pentru a putea pastra libera circulatie. Siguranta noastra in Europa este un bun public european si trebuie ca toate statele membre sa participe la controlul frontierei externe, la fel cum trebuie ca nici un stat membru sa nu ia de unul singur o decizie care sa aiba consecinte negative privind siguranta cetatenilor in ansamblul UE. Toti avem de castigat daca Grecia isi pazeste bine granita cu Turcia, iar daca nu o poate face trebuie sa o ajutam cu efective ale altor state. Grecia trebuie sa fie obligata sa accepte acest ajutor. O frontiera nesigura in orice stat membru al UE este un risc pentru UE in ansamblu.
Rep: Asta e problema migratiei. Dar am vazut ca Belgia, de pilda, are cei mai multi militanti islamisi nascuti/crescuti in tara, peste 900 luati in vizor de serviciile speciale. Cum ramane cu acestia?
SM: Chiar daca persoanele care au venit anul tercut in Europa nu sunt cele care au comis atentatele de la Paris (despre Bruxelles inca nu stim) afirmatia dvs arata tocmai urmatorul lucru, ca nu putem exclude ca persoane de origine musulmana sa fie radicalizate chiar si la 20 de ani adupa venirea lor in UE. Deci in Bruxelles se stie foarte clar care sunt moscheile radicale, se stie clar in ce zone locuiesc si isi desfasoarea activitatea, unde se intalnesc aceste persoane radicalizate. E nevoie ca politia sa-si indeplineasca misiunea si sa nu mai intoarca capul. Situatia e conoscuta, autoritatile nu si-au indeplinit misiunea pana acum. In plus, trebuie accesate aceste insule care exista paralel cu societatea noastra.