Sari direct la conținut

Situația din Transnistria este „atât de complicată” după ce Rusia a sistat furnizarea gazelor: Majoritatea întreprinderilor și-au stopat activitatea

HotNews.ro
Tiraspol, Transnistria, Foto: PAUL DZA / Sipa Press / Profimedia
Tiraspol, Transnistria, Foto: PAUL DZA / Sipa Press / Profimedia

Situația din regiunea separatistă Transnistria „este atât de complicată încât este mai ușor să enumerăm întreprinderile care nu și-au sistat activitatea” spune așa-zisul prim-vicepremier al regiunii. Declarația vine după ce Rusia a tăiat de la începutul anului furnizarea de gaze ce ajung și în această regiune.

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina.


Despre situația actuală a economiei a vorbit așa-zisul prim-vicepremier, „ministrul” Dezvoltării Economice, Serghei Obolonik din regiunea transnistreană și a conturat câteva idei:

  • Activitatea la toate întreprinderile industriale este oprită, cu excepția celor din sectorul alimentar.
  • Până pe 5 ianuarie va fi clar câtă energie consumă sectorul casnic. Echilibrul va arăta ce poate fi redirecționat către necesitățile întreprinderilor.
  • În acest moment, situația este gestionabilă și previzibilă, dar dacă problema aprovizionării cu gaze nu este rezolvată, întreprinderile vor pierde posibilitatea de a fi relansate.

„Situația este atât de complicată încât este mai ușor să enumerăm întreprinderile care nu și-au sistat activitatea. Toate întreprinderile alimentare sunt oprite, cu excepția celor care se ocupă cu producerea alimentelor, adică acelea care asigură direct securitatea alimentară a Transnistriei”, a spus Obolonik.

„Pentru celelalte întreprinderi și pentru sectorul industrial nu mai sunt resurse energetice. Evident, vom urmări situația. Pentru noi este important să susținem întreprinderile, măcar pentru ca acestea să poată expedia produsele deja gata și să asigurăm fluxurile financiare. Totuși, sperăm că situația se va rezolva în mod pozitiv, mai devreme sau mai târziu”, a mai spus oficialul transnistrean.

Transnistria se află „într-o situație dificilă” după tăierea gazului rusesc, avertizează Chișinăul

„Regiunea trece printr-o situaţie dificilă” după ce furnizorul local Tiraspoltransgaz „a întrerupt furnizarea de gaze naturale şi căldură, afectând localităţi şi instituţii publice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare Telegram, cerând Rusiei să „oprească şantajul”.

Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul preponderent rusofon de aproximativ 450.000 de locuitori, şi unde Rusia are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari, notează Agerpres.

Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost stopată miercuri după expirarea unui acord de tranzit între Rusia şi Ucraina.

Un comunicat de pe site-ul companiei locale de energie afirmă că întreruperile de căldură au intrat în vigoare la ora locală 07.00, dar că unele unităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Aşa-zisul parlament local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin şi parlamentul Federaţiei Ruse de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Moscova a spus atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria.

Până la expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina, Rusia pompa aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz anual către Transnistria unei centrale electrice care furniza energie pentru toată Republica Moldova.

Republica Moldova contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută, şi acuză Moscova că exploatează dependenţa energetică pentru a destabiliza ţara, ceea ce Rusia neagă.

INTERVIURILE HotNews.ro