Sari direct la conținut

​Evaluare Națională 2021. VIDEO 12 capcane posibile la proba de limba română, la exercițiile de literatură și la gramatică, prezentate de profesoara Cristina Tunegaru

HotNews.ro
Cristina Tunegaru explică cele 12 capcane posibile la proba de limba romana de la Evalurea Nationala, Foto: Captura video
Cristina Tunegaru explică cele 12 capcane posibile la proba de limba romana de la Evalurea Nationala, Foto: Captura video

Mai sunt șase zile până la prima probă din cadrul examenului de Evaluare Națională 2021 pentru elevii de clasa a opta, cea de limba și literatura română, din 22 iunie (marțea viitoare). Profesoara de limba română Cristina Tunegaru prezintă într-un clip video de pregătire pentru examen 12 posibile capcane pentru candidații la examen, atât la exericțiile de literatură, cât și la cele de gramatică.

Clipul a fost publicat luni, pe contul de YouTube al profesoarei, în cadrul unei serii de lecții de pregătire pentru examen.

Urmărește clipul mai jos:

O serie de filme cu sfaturi și recomandări pentru elevii de clasa a opta a fost realizată și de Reprezentanţa Comisiei Europene în România și echipa de la Spaţiul Public European. Intră pe pagina de Facebook Spațiul Public European pentru a le urmări.

De știut:

  • Elevii de clasa a opta care sunt internați sau carantinați din cauza Covid-19 au șansa unei a doua sesiuni a examenului, între 5 și 7 iulie. (vezi calendarul complet la finalul articolului)
  • Generația care susține în 2021 evaluarea națională a fost generația premierelor. Elevii care termină vineri clasa a opta sunt primii care au mers la școală în clasa pregătitoare, în 2012.
  • Pentru aceștia, o premieră este și formatul testului la examenul de evaluare națională 2021 – este vorba pentru prima dată de subiecte inspirate de testele PISA care constau, și la limba română și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo.
  • Programa pentru acest examen inspirat de testele internaționale la limba și literatura română a fost modificată de două ori – mai întâi în martie 2020, apoi, ca adaptare la pandemie și școala online, în februarie 2021, și la română și la matematică.
  • În februarie au început să fie publicate și testele de antrenament, ultima serie fiind publicată pe 17 mai. Vezi mai jos în articol toate cele 15 modele de subiecte și baremele lor la limba română
  • Formatul testului la proba de limba și literatura română este următorul: 2 subiecte principale, I și II. Subiectul 1 pornește de la două texte, apoi este împărțit în secțiunea A – unde sunt 9 exercitiții, și secțiunea B, cu 7 exerciții. Subiectul al II-a este de sine stătător și reprezintă o compunere, precum un rezumat la unui dintre texte.
  • Exercițiul 9 de la partea A a Subiectului I face referire și la lecturile elevului, având ca cerință asocierea unuia dintre textele oferite cu un alt text citit de elevi, însă din acest format de examen lipsesc comentariile literare din trecut.
  • Media obținută la examenul de evaluare națională contează în proporție de 80% în media pentru admiterea la liceu. Restul de 20% o reprezintă media generală de absolvire a celor patru ani de gimnaziu
  • Citește un interviu cu o profesoară de limba română despre noutățile examenului de evaluare națională 2021 la română:

Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”

Ministerul Educației a publicat luni seară un ghid informativ de 13 pagini despre examenul de evaluare națională 2021, dedicat elevilor dar și părinților, cu informații atât despre condițiile organizatorice și sanitare, cât și despre desfășurarea probelor scrise din datele de 22, 24 și 25 iunie și ulterior, din sesiunea specială.

Reguli noi la examen – timp suplimentar pentru completarea datelor

La începutul lunii, Ministerul Educației a făcut și câteva modificări față de ce se știa despre regulile la examen până acum, precum faptul că elevii vor avea 15 minute să își completeze datele și abia apoi începe să curgă cronometrul pentru cele 120 de minute, sau faptul că elevii pot sublinia cuvinte sau desena figuri geometrice.

Redăm mai jos indicațiile transmise de minister inspectoratelor școlare pe 4 iunie:

  • 1. La probele scrise ale evaluării naționale elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Capsarea broșurilor se realizează înainte de distribuirea acestora ȋn săli, ȋn trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de către elevi se vor adăuga, prin capsare în alte două locuri, situate ȋntre cele trei locuri iniţiale, astfel încât broșurile cu pagini suplimentare vor avea 5 capse; broşura se predă la finalul probei şi, ȋntrucât conţine subiecte, aceasta nu rămâne ȋn posesia candidaţilor;
  • 2. Numerotarea paginilor se realizează de către profesorul asistent la predarea lucrării de către elev. Pe prima pagină a broșurii se completează numărul total de pagini primite de la elev. Spațiile rămase libere/necompletate se barează/marchează cu litera Z.
  • 3. Se aplică ștampila “Evaluare Națională 2021-C.E.”, atât în interiorul broșurii, la mijlocul paginilor, conform modelului notarial (jumătate pe pagina din stânga și jumătate pe pagina din dreapta) pentru a prinde fiecare dintre paginile broșurii, cât și peste colțul închis și lipit al lucrării, fără a semna lucrarea, înainte de ieșirea primului elev din sala în care se susține proba.
  • 4. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare, conform prevederilor art.17 alin (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale.
  • 5. Caseta de identificare se completează și se sigilează cu etichete
  • 6. În caseta de identificare, centrul de examen se completează numai în cazul în care școala de proveniență a elevului este arondată altei unități de învățământ.
  • 7. Elevii cărora nu le este suficient spațiul din broșură pentru răspuns pot solicita pagini suplimentare pe care pot continua redactarea răspunsului.
  • 8. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect.
  • 9. La proba de limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă ȋn marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontala a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
  • 10. La proba de limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.
  • 11. La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul II poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
  • 12. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
  • 13. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.”

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la limba și literatura română – toate testele de antrenament

Fișierele sunt în format .pdf

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 1

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 1

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 2

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 2

Simulare Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 3

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 3

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 4

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 4

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 5

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 5

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 6

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 6

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 7

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 7

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 8

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 9

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 9

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 10

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 10

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 11

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 11

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 12

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 12

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 13

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 13

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 14

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 14

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, test de antrenament 15

Evaluare Națională 2021 – subiecte limba română, barem test de antrenament 15

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2021

  • 07 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea naţională
  • 22 iunie 2021 Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
  • 25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluţionarea contestaţiilor
  • 4 iulie – Afişarea rezultatelor finale

Etapa specială a examenului de Evaluare Naţională 2021

  • 28 iunie – 2 iulie – Înscrierea la evaluarea naţională
  • 5 iulie – Limba şi literatura română – probă scrisă
  • 6 iulie – Matematica – probă scrisă
  • 7 iulie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  • 9 iulie -(până la ora 12:00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
  • 9 iulie (ora 14:00 – ora 20:00) – Depunerea contestaţiilor
  • 10 – 11 iulie – Soluţionarea contestaţiilor
  • 12 iulie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12.00)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro