Evenimentul Zilei: Viata romanilor, mai scumpa
Traiul romanilor devine din ce in ce mai scump. Luna noiembrie a adus cresteri ale preturilor de 0,93% fata de luna anterioara, iar inflatia anuala a ajuns la 6,67%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Luna trecuta, serviciile s-au scumpit mai mult decat alimentele: 1,21% fata de 1,17%.
Cele mai mari cresteri de preturi din sectorul serviciilor au fost la transportul aerian (3,41%), telefon (3,38%) si posta si telecomunicatii (2,47%). Principala cauza a avansului preturilor serviciilor a fost deprecierea leului in raport cu euro. In noiembrie, moneda nationala a pierdut 5,47% fata de cea europeana.
Topul celor mai mari scumpiri alimentare cuprinde ouale (6,56%), laptele de vaca (4,72%) si uleiul (4,57%). Pentru o paine am platit cu 2,19% mai mult in luna noiembrie fata de octombrie, iar pentru legume – cu 1,42% mai mult, potrivit INS. Marfurile nealimentare s-au scumpit si ele, insa nu atat de vizibil: cu 0,61%.
Inflatie mai mare in buzunare
Inflatia subiectiva, cea pe care o resimtim in realitate, este insa mai mare decat cea anuntata de Statistica, considera Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Potrivit acestuia, in lista INS nu se regasesc facturile mai mari la gaze si nici mancarea pe care o consumam intr-o cantitate mai mare in lunile noiembrie-decembrie. Principalele cauze ale cresterii inflatiei sunt cele conjuncturale (scumpirea alimentelor si a petrolului pe plan international) si structurale (deficitul comercial si reformele nefinalizate din economie).
BNR ar putea creste dobanda
Reprezentantul GEA estimeaza pentru luna viitoare o inflatie de peste 1%, din cauza importurilor mai mari. In plus, banii romanilor care vin de Sarbatori din strainatate vor inflama inflatia. Iar pentru finalul anului, Voinea previzioneaza o inflatie de cel putin 7%, depasind prognoza revizuita a BNR de 5,7%.
De altfel, pentru a tine in frau inflatia, Banca Nationala ar putea majora dobanda de politica monetara, ceea ce ar putea duce la aprecierea leului, considera analistii. „BNR este obligata sa creasca dobanda daca vrea ca tinta de inflatie pe 2008 sa fie atinsa. Acum politica monetara este relaxata, iar pentru a avea efect trebuie sa fie mai agresiva”, a declarat Florin Catu, analist-sef la ING Bank Romania, citat de Mediafax. Si dobanzile percepute de bancile comerciale la credite, dar si cele acordate pentru depozite s-ar putea, in consecinta, majora.
Dincolo de cresterea inflatiei pe plan mondial, analistii Erste Group estimeaza ca statele din Europa Centrala si de Est mai au de trecut prin valuri de scumpiri cauzate de convergenta preturilor cu nivelul din vechii membri UE.