Exclusiv "Baietii destepti" din energie se intorc. Vezi cum doreste Guvernul sa modifice Legea energiei
Noua lege a energiei electrice si a gazelor naturale (Legea 123/2012) va suferi modificari majore in perioada imediat urmatoare, chiar daca actul normativ nu are nici trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Potrivit unui draft de proiect de Ordonanta de Urgenta obtinut de HotNews, Guvernul doreste sa modifice legea in asa fel incat producatorii de energie sa nu mai fie obligati sa incheie contracte doar prin OPCOM (bursa energiei). Vanzarea intr-un mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu a fost, de altfel, laitmotivul realizarii noii legi. Acum, se doreste exact eliminarea acestor obligatii. Practic, se lasa loc revenirii „baietilor destepti” din energie.
- Vezi modificarile in tabelul atasat.
Astfel, vor fi permise incheierea contractelor bilaterale negociate direct si a contractelor de import si de export negociate direct. Adica, vor fi permise acele tranzactii extrem de controversate cu „baietii destepti”. Si abia ce au fost denuntate niste contracte incheiate in acest mod de Hidroelectrica. In vara au fost denuntate 6 contracte din 10: Cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, doua cu Energy Financing Team (EFT) si cu Euro-Pec. Alte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost renegociate, fiind incheiate noi acorduri.
Pe scurt, in urma modificarilor, piata concurentiala va insemna inclusiv incheierea unor contracte bilaterale directe.
Actuala lege prevede ca „Tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu”. Aceasta este primul aliniat din Art.23 care impiedica, efectiv, incheierea unor contracte in afara bursei. Prin proiectul de OUG, se doreste eliminarea acestei prevederi si reglementarea contractelor bilaterale negociate direct. Amintim ca celebrele contracte cu „baietii destepti” incheiate de Hidroelectrica erau incheiate in acest mod: prin negociere directa.
Producatorii care vor incheia contracte bilaterale negociate direct vor avea doar o singura obligatie in ceea ce priveste transparenta: sa faca publice informatii privind pretul, cantitatea si durata contractelor in termen de 3 luni de la incetarea contractelor.
Tot prin proiectul de OUG se doreste eliminarea unui aliniat din Art. 21 care prevede ca „participantii la piata de energie electrica au obligatia sa transmita operatorului pietei de energie electrica si de echilibrare informatii privind cantitatile de energie electrica tranzactionate aferente contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica incheiate”. Adica, actorii de pe piata nu vor mai fi obligati sa raporteze catre OPCOM.
In aceste zile au loc la Ministerul Economiei discutii pe marginea acestor modificari, urmand ca zilele urmatoare sa fie finalizat proiectul de OUG.
Despre o posibila modificare a Legii energiei a vorbit prima oara Rovana Plumb, ministrul mediului, cu ocazia unei conferinte organizate de Mediafax. Aceasta a spus ca sunt necesare modificari „astfel incat sa avem claritate si celeritate privind contractarea si finantarea” proiectelor de energie .Prezent la conferinta, Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului a spus ca producatorii au atras atentia asupra faptului ca acestea sunt prevederi care limiteaza accesul la finantare pentru proiectele energetice. De aceea, ar fi necesara „formularea unor exceptii pentru acele tranzactii”.
Actualul ministru al economiei,Daniel Chitoiu, a afirmat pe 14 iunie (n.red. ziua in care Parlamentul a aprobat noua lege a energiei) ca pana la sfarsitul anului, piata energiei va fi una concurentiala. „Pot sa va garantez acest lucru”, a mai spus atunci ministrul.