Exclusiv Bancher canadian: Reuniunea de astazi a FED nu va calma pietele. Francul se va intari in continuare. Vezi o analiza interna pe piata valutara a unei banci canadiene
Panica pe piata americana este foarte ridicata,iar intrunirea comitetului de politica monetara al FED nu va calma pietele, declara pentru HotNews directorul unei banci canadiene. „FED nu prea are cum sa linisteasca pietele. Ceea ce se intampla acum este un efect emotional al deciziilor decidentilor politici. Unii lideri se incapataneaza sa salveze economii cu probleme, iar economistii taxeaza asemenea gesturi. Suntem iar intr-o criza a increderii, mai dificil de escaladat decat cea din 2008”, a mai declarat bancherul roman.
Vezi in text estimarile pentru marti privind pietele financiare ale bancii canadiene
Pieţele financiare par sa evolueze mixt si marti, in asteptarea intalnirii FED (comitetul de politica monetara al FED se reuneste in aceasta dupa-amiaza- n.red) care s-ar putea dovedi dezamagitoare. Este foarte probabil ca
fx
Foto: Hotnews
elementul cheie al discursului oficialilor FMOC sa fie legat de aversiunea la risc a pietelor. Francul elvetian ar putea sa beneficieze de statutul de moneda de refugiu si sa se intareasca in continuare, la fel ca yenul japonez si aurul.
„Dolarul canadian ar putea slabi pe termen scurt, dar pe termen mediu vedem o apreciere a lui. Evolutia aurului continua sa confirme lipsa de incredere din piete.
Pieţele trec printr-o criza a increderii iar solutiile nu sunt usor de gasit. Prin urmare, Fed poate face foarte puţine lucruri pentru a opri hemoragia pietelor. Cresterea economica a SUA este mai mica decat se asteptase iar criza fiscala in care ne gasim nu are suficient suport politic pentru a fi rezolvata. Cele mai la indemana unelte pe care le are FED la dispozitie ar putea sa nu fie utilizate astazi:
1) QE3 – fără ameninţarea deflaţiei şi cu pareri impartite despre succesul QE2- nu credem ca Fed sa anunte explicit demararea acestui program.
2) Anuntul unei perioade in interiorul careia dobanzile ar putea ramane la niveluri joase- nu ar restabili increderea in piete..
3) Reducerea ratei dobânzii pe care Fed o achita bancilor pentru rezervele plasate acolo- nu ar ajuta nici ea pe segmental increderii”, se arata in analiza primita de HotNews de la bancherii canadieni.
Citeste aici o analiza a bancherilor elvetieni Wegelin&Co, cei care inca din 2009 pornisera razboiul financiar impotriva SUA.” Nu mai calatoriti in SUA, vindeti orice actiuni sau titluri de valoare pe care le aveti legate de moneda americana sau mai pe sleau, nu mai investiti in Statele Unite. Acesta e apelul publicat pe site`ul oficial al Wegelin &
fx2
Foto: Hotnews
Co (o banca cu active de 16 mld euro), apel inca nemaintalnit in lumea finantelor “de sus”, desi raceala relatiilor elvetiano-americane este evidenta.
Neoficial, se stia de recomandarile bancherilor din Tara Cantoanelor, care sugerau clientilor sa taie orice legaturi ar avea cu SUA, insa nimeni nu a indraznit sa publice un text ca “Adio, America”.
Pana si presedintele Asociatiei Bancherilor Privati, Konrad Hummler, un foarte bun diplomat, a recunoscut ca el personal impartaseste punctul de vedere al Wegelin, declarand ca isi va revizui sansele de a mai vizita in graba SUA.
Cat despre Romania, potrivit unui trader local, nervozitatea jucatorilor si lipsa unui orizont de speranta au facut ca leul sa inregistreze deprecieri atat in fata monedei unice cat si in fata francului elvetian. „Exista foarte multa crispare in piata. Lipseste un reper de optimism. Toata lumea stie ca ceea ce se intampla acum in lume va avea doua consecinte: inflatie si recesiune. Toate statele se vad nevoite sa stranga cureaua, ori asta inseamna sa tai cheltuielile, sa tai investitii, sa reduci viteza de crestere si sa intri in recesiune probabil”, a explicat un trader pentru HotNews.ro
Prin urmare, leul nu parea sa aiba alte perspective decat de depreciere, a mai spus dealerul citat. BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0221 lei pentru un franc elveţian, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric, după ce luni ajunsese la un nivel de 3,9173 lei. In raport cu moneda unica, leul a fost cotat de BNR la 4,2670 lei/euro, iar valoarea dolarului american a ajuns la 2,9892 lei.