Sari direct la conținut

EXCLUSIV Cum vrea SNR sa evite o amenda de pana la 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire de 90% din populatie cu televiziune digitala terestra pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images
Televiziune digitala terestra, Foto: Free Images

Societatea Nationala de Radiocomunicatii, operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, risca o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 100.000 de lei daca nu va asigura o acoperire cu televiziune digitala terestra de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, a precizat pentru HotNews.ro Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Aria de acoperire a acestei retele ajunsese la circa 56% din populatie la sfarsitul anului trecut. SNR, care se afla aproape de anularea unei a doua licitatii pentru dezvoltarea acestei retele de televiziune, sustine ca, prin resurse proprii, a implementat o solutie tehnica de tranzitie de la televiziunea analogica la cea digitala si ca isi va respecta obligatiile.

Reteaua nationala de televiziune digitala terestra, care ar trebui sa le ofere romanilor posibilitatea de a receptiona pe cale radio din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private ar trebui sa acopere 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.

Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2.

Televiziunea digitala terestra ar putea fi o alternativa la platformele TV prin cablu si satelit.

Obligatia implementarii acestei retele sta in sarcina SNR, operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, care este insa foarte aproape de esecul unei a doua licitatii pentru dezvoltarea acestei retele.

  • SNR, obligata sa reevalueze ofertele licitatiei de peste 100 milioane de lei pentru implementarea televiziunii digitale terestre, castigata initial de Ericsson

Mai exact, SNR a fost obligata, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel din data de 11 februarie 2016, sa reevalueze ofertele in licitatia de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei. Initial, licitatia a fost castigata de asocierea Ericsson Telecommunications Romania – Ericsson AB. Celalalt ofertant, Frontal Communication, a atacat initial rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care i-a respins cererea, asa ca firma s-a adresat Curtii de Apel care i-a dat castig de cauza si a obligat SNR sa reevalueze ofertele.

Pe acest multiplex ar fi trebuit sa se poata transmite ‘free to air’ programe publice si comerciale de televiziune si ar trebui sa asigure o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016.

SNR spune ca a reevaluat ofertele dar tine secret rezultatul analizei

Ce s-a mai intamplat pana la urma cu aceasta licitatie, care in continuare in SEAP apare ca fiind in desfasurare? In conditiile in care surse din piata au precizat pentru HotNews.ro ca licitatia ar fi fost intre timp anulata, am adresat catre SNR urmatoarele intrebari:

Ce s-a mai intamplat cu aceasta licitatie? Ati reanalizat ofertele? Ce oferte ati reanalizat? Ce ati decis? Cand ati decis si de ce?

Raspunsul SNR a fost urmatorul: „Au fost reevaluate ofertele. Rezultatul procedurii urmeaza a fi facut public de Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., prin SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), in termenul legal”.

  • SNR ar putea primi o amenda de pana la 100.000 de lei de la ANCOM daca nu-si respecta obligatiile de acoperire

Daca licitatia va fi anulata, SNR ar fi la al doilea astfel de esec, iar lipsa implementarii acestui multiplex digital ar pune sub semnul intrebarii posibilitatea SNR de a indeplini obligatiile catre ANCOM in furnizarea televiziunii digitale terestre.

Ce spune ANCOM?

„In urma primei licitatii de televiziune digitala din anul 2014, Societatea Nationala de Radiocomunicatii a castigat trei multiplexuri de televiziune digital terestra, printre care si multiplexul acordat conditionat ‘free to air’ si alte doua multiplexuri din banda UHF. Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) ‘free to air’, Societatea Nationala de Radiocomunicatii are obligatia de transmitere in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, a posturilor publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, Societatea Nationala de Radiocomunicatii are obligatia ca, pana la 1 mai 2017, sa puna in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

Conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 901, nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a conditiilor din licenta de emisie, din licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru sau din autorizatia tehnica constituie contraventie si se sanctioneaza de catre ANCOM cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 100.000 lei”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii de reglementare in comunicatii.

  • Aria de acoperire cu televiziune digitala terestra era de aproximativ 56% in luna decembrie 2015

In luna decembrie a anului trecut, SNR anunta ca „aria de acoperire cu televiziune digitala terestra este de aproximativ 56% din populatia tarii si ca trecerea de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra se face, momentan, cu o solutie tranzitorie, prin intermediul unor emitatoare analogice modificate de specialistii RADIOCOM.

Conform conditiei impuse prin ‘Licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru MUX1’, detinuta de Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (RADIOCOM), pana la data de 31 decembrie 2016, cel putin 90% din populatia tarii va avea acces la televiziunea digitala terestra, in receptie fixa.

Transmisiile DVB-T2, demarate in Romania, in data de 17 iunie a.c., sunt asigurate, in prezent, din urmatoarele 15 amplasamente: Bucuresti – Herastrau (in canalul 30), Cluj – Feleac (in canalul 26), Iasi – Pietraria (in canalul 25), Timisoara – Urseni (in canalul 21), Bucegi – Costila (in canalul 21), Constanta – Litoral (in canalul 30), Comanesti (in canalul 40), Suceava (in canalul 38), Oradea (in canalul 44), Craiova – simnic (in canalul 28), Balota – Turnu Severin (in canalul 40), Targu Mures (in canalul 25), Arad – Siria (in canalul 21), Mogosa – Baia Mare (in canalul 37) si Topolog (in canalul 35).

Pachetul de programe de televiziune transmis, in prezent, in standard DVB-T2, cuprinde posturile TV ale Societatii Romane de Televiziune: TVR1, TVR2, TVR3 si TVR HD, fiind suplimentat, din data de 24 decembrie 2015, cu 5 posturi TVR regionale: TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Targu Mures si TVR Timisoara”.

  • SNR sustine ca isi va respecta obligatiile privind televiziunea digitala terestra

Intrebati de HotNews.ro daca mai este tehnic posibil sa asigure o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016 cu televiziune digitala terestra, in contextul problemelor cu licitatiile de implementare a multiplexului digital, oficialii SNR au raspuns urmatoarele:

„Da. Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (RADIOCOM) a implementat o solutie tehnica profesionala, accesand resurse proprii, pe baza experientei specialistilor nostri, in vederea implementarii unei solutii de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la cea digital terestra, pentru MUX 1. Implementarea solutiei de transmisie a televiziunii digitale terestre, MUX 1, va asigura, pana la 31 decembrie 2016, o acoperire de minim 90% din populatia tarii”.

  • Ce spune SNR despre posibilitatea de a pierde drepturile de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii programelor Radioului public

Radioreceptor Cronos, produs in Uzinele Electronica Bucuresti 1978

Radioreceptor Cronos, produs in Uzinele Electronica Bucuresti 1978

Foto: Hotnews

SNR nu are probleme doar cu trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala, ci si pe zona de radio. SNR este pe cale sa piarda si drepturile de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii posturilor publice de radio, drepturi care ii expira la 31 decembrie 2016. Radioul Public (SRR) a cerut, in nume propriu, la inceputul lunii trecute, acordarea acestor drepturi, iar arbitrul telecom (ANCOM) propune sa acorde Radioului public aceste drepturi pentru urmatorii noua ani.

Posturile de radio care sunt transmise prin serviciul public de radiodifuziune sunt Radio Romania Actualitati cu acoperire de aproximativ 90% din teritoriul tarii, Romania Cultural (95% acoperire teritoriala), Antena Satelor (83% acoperire teritoriala), Romania Muzical (26% acoperire teritoriala) si alte 17 programe radio regionale transmise pe unde ultrascurte si unde medii.

Toate aceste posturi radio, care apartin Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt preluate, transportate si difuzate de catre Societatea Naitonala de Radiocomunicatii (SNR), operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune.

SNR detine drepturile de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii posturilor publice de radio, dar aceste drepturi expira la 31 decembrie 2016.

  • Ce va insemna pentru SNR pierderea drepturilor de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii programelor Radioului public?

Iata raspunsul SNR:

  • „Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (SNR) considera ca Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) nu va putea acoperi, intr-un interval de timp atat de scurt, intreg teritoriul Romaniei cu semnal de radio frecventa, printr-o solutie tehnica diferita de cea folosita de SNR, in prezent.
  • Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. are un acord cadru, de lunga durata, cu Societatea Romana de Radiodifuziune, in vederea asigurarii distributiei programelor radio la nivel national.
  • Ne exprimam ferm parerea ca, in orice situatie, Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. poate sa probeze, in fata autoritatilor care reglementeaza domeniul broadcasting, conditiile tehnice de acoperire radio electrica la nivel national, in interesul fiecarui utilizator final, tinand cont de nevoile de informare caracteristice unui serviciu public.
  • Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. va depune toate eforturile necesare in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor oferite, conform cerintelor SRR, care au ca target asigurarea catre utilizatorul final a celor mai bune conditii de receptie.
  • Avand in vedere cele exprimate mai sus, in luarea unei decizii trebuie sa primeze interesele publicului ascultator, si nu interesele uneia sau alteia dintre societati, fie SNR sau SRR”.

Intr-adevar, dupa cum HotNews.ro a relatat intr-un articol anterior, pierderea de catre SNR a drepturilor de utilizare a frecventelor radio aferente difuzarii programelor Radioului public nu inseamna automat ca va pierde toate veniturile inregistrate din activitatea de difuzare a acestor posturi radio.

Datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca in data de 17 august 2015, SRR a incheiat cu SNR un acord cadru in valoare de peste 564,5 milioane lei (fara TVA) pentru transportul si difuzarea programelor Societatii Romane de Radiodifuziune in urmatorii 4 ani.

Cel mai probabil SRR va continua deci sa utilizeze in cea mai mare parte reteaua SNR pentru preluarea, transportul si difuzarea programelor publice de radio, insa daca va obtine drepturile de urilizarea a frecventelor va avea cu siguranta mai multa libertate in luarea unor decizii de business.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro