EXCLUSIV Doina Banciu, sefa ICI: Nu este deloc ieftin sa intretii in siguranta domeniile .ro. Anul trecut am incasat 2,4 milioane de euro, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2,8 milioane de euro
Nu este deloc ieftin sa intretii in siguranta domeniile .ro. Sa stiti ca nu este o simpla inregistrare a domeniilor intr-o baza de date. Noi avem multe name server-uri nu numai in tara, ci si in afara pe care le gestionam, numeroase sisteme de securitate pe care le upgradam mereu si care costa enorm, a declarat marti Doina Banciu, sefa ICI, institutul care gestioneaza domeniile .ro. Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca in 2012, institutul a incasat 2,4 milioane de euro din administrarea domeniilor .ro, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2,8 milioane de euro.
- „In 2012 am incasat 2,4 milioane de euro din activitatea de administrare a domeniilor .ro, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2,8 milioane de euro. Din aceasta suma aproximativ 1,5 milioane de euro au fost cheltuiti pe investitii diverse si restul pe cheltuielile curente – teste de securitate, salariile oamenilor, tot felul de plati pe care le avem de facut in organismele internationale, deplasarile etc.”, a declarat marti pentru HotNews.ro Doina Banciu, sefa Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI), care administreaza domeniile de internet .ro, prezenta la conferinta Gala Comunicatii Mobile.
In cadrul conferintei de presa, Doina Banciu a dezvaluit faptul ca ICI a avut initiativa introducerii unei taxe anuale pe domeniile .ro si a precizat si argumentele.
Iata cele mai importante declaratii:
- „- Marturisim ca initiativa de a plati domeniile anual ne apartine si aceasta initiativa am incercat sa o promovam nu in acest an, ci cu ceva timp in urma din doua motive. In primul rand nu putem fi printre ultimele tari din Europa care fac o actiune dovedita in toata lumea ca trebuie sa mearga intr-o anumita directie. Plata anuala a domeniilor a aparut pentru prima data ca si problema deschisa in 1999 cand Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala a spus ca inregistrarea domeniilor cod de tara trebuie sa aiba un alt mod de reglementare, un mod de reglementare anual, astfel incat sa existe o forma controlata, nu in sensul periorativ, a domeniilor care se inregistreaza sub .ro sau .de sau .uk.
- – Discutii au fost foarte multe. In 2000 si Comisia Europeana a lansat un astfel de document iar noi ne-am preocupat in ultimii ani de a schimba taxa – din taxa obligatorie la inscrierea unui domeniu si sine die cu acest domeniu intr-o taxa anuala asa cum o fac toate tarile Europei. Acum doi ani eram numai noi si inca o tara din Europa care avea domeniile sine die. Este clar ca asa ceva nu mai putea sa mearga. Acesta a fost un prim argument.
- – Al doilea argument priveste utilizatorii. Exista numeroase domenii luate cu 14-15 ani in urma despre care nu se mai stie cui apartin si care sunt blocate.
- – Asta inseamna ca exista domenii care stau nefolosite de ani de zile si nimeni nu le poate atinge. Aceasta situatie aduce multe prejudicii si persoanelor fizice dar si mediului de afaceri. Daca cineva s-a inregistrat cu un nume de domeniu, este clar ca nimeni altcineva nu-l mai poate lua. Nimeni nu mai poate lua acest domeniu decat prin proces, e o intreaga procedura.
- – Cred ca sunt argumente suficient de puternice. Nu mai tin un domeniu sine die, ci schimbam taxele pe domeniu anuale ca sa putem sti ce se intampla cu plaja de domenii .ro pe care o gestionam. De aceea am avut aceasta initiativa.
- – Care este situatia in alte tari? In Slovenia poti sa cumperi un domeniu pentru o perioada de maxim 5 ani. In Franta, Italia, Germania, Olanda se pot cumpara nume de domenii pentru un an, apoi trebuie sa le reinnoiesti. In SUA perioada maxima este de 10 ani, Anglia – 2 ani si in sfarsit domeniul .eu accepta 10 ani.
- – Sigur ca suntem intrebati ce se intampla cu banii. Sa stiti ca nu este o simpla inregistrare a domeniilor intr-o baza de date. Noi avem multe name server-uri nu numai in tara, ci si in afara pe care le gestionam. Avem numeroase sisteme de securitate pe care le upgradam mereu si care costa enorm pentru o institutie ca a noastra fara alte venituri din alte parti.
- – Nu este deloc ieftin sa intretii in siguranta domeniile .ro. Cheltuim foarte multi bani cu aceste domenii. Peste 60% din ceea ce aduc domeniile sunt investiti in firewall-uri, teste de siguranta, in tot felul de echipamente pentru siguranta pentru ca oricat de seriosi am fi noi, daca se intampla ceva cu domeniile nimeni nu va spune ca le-am gestionat bine, si este normal sa fie asa.
- – Bugetul nostru este public, pentru ca ICI este o institutie de stat. Veti constata ca peste 40% din bugetul nostru este adus din domenii conexe – consultanta oferita diverselor companii, institutii de stat etc.
- – Proiectul de HG este in discutie, deci probabil o serie de termene vor fi modificate daca discutiile vor duce in acest sens. D-voastra stiti ca la inregistrarea domeniilor unii vin direct la noi, altii folosesc companii intermediare pentru inregistrare domenii. In acel moment noi nu mai stim al cui este domeniul respectiv.
- – Totusi pentru ca avem o responsabilitate, am luat in calcul modificarile despre care se vorbeste in proiectul de HG si am demarat o serie de proceduri interne sa identificam cate din cele peste 700.000 de nume de domenii mai sunt active, dar nu este relevanta informatia, pentru ca cineva poate sa aiba un domeniu, sa-l fi luat acum 2 ani pentru un business pe care se gandeste sa-l desfasoare peste urmatorii 2 sau 3 ani si nu-l foloseste inca pentru ca nu a venit momentul sa lanseze business-ul sau initiativa respectiva.
- – Lucrurile acestea sunt sensibile, destul de greu de identificat. Daca gasesc un domeniu neutilizat de 3 ani, pentru care motiv sa-i spun unui utilizator inchideti domeniul? Care este baza legala pentru mine ca institutie care ofer servicii sa spun inchide domeniul?
Ce spune proiectul de Hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor .ro scos in dezbatere publica pe 4 decembrie 2013:
Proprietarii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor ‘.ro’ in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.
„Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans”.
Autoritatile propun in acest document ca „numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.
- Situatia existenta si motivatia proiectului de act normativ
In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca „pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD – n.a Departament din cadrul ICI – Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.
„Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
– cheltuielile cu mentenanta;
– costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
– investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
– cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;
s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective”.
In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa dementenanta, conform datelor de pe site-ul RoTLD.
Citeste si:
- Detinatorii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire – proiect de Hotarare de Guvern
- Taxa pentru domeniile .ro – o problema care nu ne priveste
- EXCLUSIV Cum a incurcat Ministerul Comunicatiilor termenii de inregistrant si inregistrator in proiectul privind taxarea domeniilor .ro / Ce propuneri de modificare a reglementarii a primit pana acum