Sari direct la conținut

EXCLUSIV Mapa electronică a cetățeanului: Scenariul SF al MAI la eliberarea cărților de identitate

HotNews.ro
Evidenta populatiei, Foto: dgepmb.ro
Evidenta populatiei, Foto: dgepmb.ro

Emiterea la nivel național a cărții electronice de identitate, din vara acestui an, va veni la pachet cu un nou instrument: mapa electronică a cetățeanului – un spațiu digital, gestionat de MAI, în care vor fi stocate documentele scanate prezentate, în original, de cetățean, imaginea facială și semnătura acestuia, astfel încât acesta să nu mai fie nevoit să le prezinte ulterior.

Faptul că statul va suporta costul eliberării noilor buletine cu cip, a căror emitere ar urma să se facă la nivel național în acest an, nu este singura modificare majoră pregătită de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în acest an.

Scenariul SF pregătit de MAI la eliberarea cărților de identitate

Proiectul de Ordonanță de Guvern, scos în dezbatere publică de MAI, stabilește trecerea de la procedura aplicabilă în prezent potrivit căreia cetățeanul se prezintă pentru solicitarea cărții de identitate și trebuie să completeze olograf o cerere tip, la noua procedură care presupune că cererea este generată automat de către sistemul informatic, iar informațiile necesare în susținerea acestei cereri sunt preluate din sistemele informatice existente, în context interoperabil.

O altă prevedere reglementează noțiunea de mapă a cetățeanului, având în vedere că, în prezent cetățeanul se prezintă cu documentele doveditoare care sunt fotocopiate doar pentru a se face dovada prestării serviciului, aceste documente nefiind păstrate într-un mediu de stocare.

  • „De la momentul creării mapei cetățeanului documentele vor fi scanate și vor putea fi utilizate ulterior, la momentul în care cetățeanul va solicita prestarea unui serviciu legat de evidența persoanelor.
  • În mapa cetățeanului urmează a fi stocate fotografia și semnătura olografă dar și documente care nu sunt disponibile în format electronic (care atestă proprietatea sau dreptul de utilizare al unui imobil, documente emise de autorități din străinătate etc.).”, se arată în nota de fundamentare.

Cu alte cuvinte, dintre documentele solicitate acum la eliberarea cărților de identitate, unele (cele digitalizate) vor putea fi preluate automat de MAI, iar altele (cele care nu sunt în format electronic) vor fi fotocopiate, după original, și stocate ulterior în această mapă electronică a cetățeanului, astfel încât acesta să nu mai fie obligat să le prezinte cu altă ocazie.

Când va fi disponibilă mapa electronică și cât din acest scenariu SF se va concretiza în acest an

Pentru a înțelege mai bine ce este această mapă electronică, cine o gestionează, când va fi disponibilă și cât din acest scenariu SF se va concretiza în acest an, HotNews.ro a discutat cu Cătălin Giulescu, chestor de poliție și director general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DEPABD) din MAI.

  • „Mapa cetățeanului va cuprinde acele informații pe care administrația publică nu le deține pentru că nu sunt digitale sau nu sunt emise de administrația publică din România.
  • În concret, în prezent pentru a solicita emiterea unei cărți de identitate solicitantul trebuie să prezinte certificatele de stare civilă, actul prin care face dovada existentei adresei unui imobil, adresa la care își va stabili domiciliul.
  • Certificatele de stare civilă vor fi accesibile digital începând din toamnă. Dar este posibil ca anumite documente, precum hotărârile unei instanțe să nu fie disponibile digital.
  • Astfel, în mapa cetățeanului vor fi stocate fotocopii ale acestor hotărâri, documente emise pentru situații speciale, pentru ca cetățeanul sa nu mai aibă obligația sa le prezinte ulterior.
  • Astăzi cetățeanul trebuie să le prezinte la fiecare cerere.”, a declarat pentru HotNews.ro oficialul MAI.

Potrivit acestuia, mapa electronică a cetățeanului va fi gestionată prin intermediul Sistemului Național Informatic de Evidență a Persoanelor, controlat tot de Ministerul de Interne.

  • „Pe măsură ce actele și certificatele solicitate acum vor putea fi accesibile digital, nu le vom mai scana și cetățeanul nu va mai avea obligația să le prezinte. Dar vor fi și documente emise de autorități străine pentru că avem o Diaspora mare.”, a mai spus Giulescu.

Când va fi disponibilă mapa electronică?

  • „În proiectul pilot de la Cluj de emitere a cărților electronice de identitate avem creată o astfel de funcție. Aceasta va fi generalizată și odată cu inițierea extinderii emiterii la nivel național a cărții electronice de identitate, în vară, mapa electronică a cetățeanului ar urma să fie disponibilă”, a spus chestorul de poliție Cătălin Giulescu.

Când vor fi digitalizate certificatele de stare civilă și vor putea fi preluate electronic și extrasele de carte funciară

Două dintre documentele solicitate acum la reînnoirea cărții de identitate după expirarea termenului de valabilitate sunt certificatul de căsătorie și extrasul de carte funciară, acesta din urmă trebuind să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii.

  • „Vă asigur că vor fi evoluții marcante, începând de anul acesta. Eu sunt extrem de optimist.
  • Tehnic nu este posibil în acest moment să se schimbe procedura de eliberare a cărților de identitate. Dar avem nevoie de legislație ca să finalizam proiectele începute.
  • Vom avea starea civila digitalizată, cred eu la 1 octombrie 2023. De atunci certificatele de stare civila vor fi digitale.
  • În vară ne vom interconecta cu ANCPI și vom prelua informatic extrasul de carte funciară.”, a mai precizat pentru HotNews.ro Cătălin Giulescu, directorul general al DEPABD.

Oficialul MAI se referă practic la Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă (SIIEASC) un proiect derulat de Ministerul Afacerilor Interne din anul 2019, care presupune digitalizarea actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani și asigurarea accesului facil al cetățenilor la serviciile de stare civilă.

Sistemul IT ar fi trebuit să fie operațional la finele anului trecut, dar în luna noiembrie ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că sistemul IT este realizat doar în proporție de 60%, cu peste 66 milioane de acte de stare civilă digitalizate până la acel moment.

În prezentul proiect de ordonanță de Guvern al MAI se spune că acest sistem IT va fi operațional la 24 septembrie 2023.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro