Sari direct la conținut

Fantoma Vetexpert

Ziua de Cluj

Primele relatari ale incidentului au lasat sa se inteleaga, gresit, ca ar fi vorba de o infectie cu virusul gripei aviare.

Directia Sanitar Veterinara (DSV) din judetul Caras-Severin a efectuat o serie de teste rapide care au infirmat ipoteza unui nou focar de infectie cu virusul H1N5 (virusul gripei aviare). „Simptomele puilor erau total diferite de cele ale gripei aviare”, a declarat – in exclusivitate pentru ZIUA de Cluj – directorul DSV Caras-Severin, Dumitru Stepanescu.

El a explicat ca primele teste rapide au iesit negative si ca exista suspiciunea de pseudo-pesta aviara. „Ancheta pe care am demarat-o noi a scos la iveala faptul ca puii au inceput sa moara dupa administrarea vaccinului cumparat de la societatea din Cluj”, a mai spus Stepanescu.

Din informatiile furnizate de director reiese faptul ca prospectul ce insotea loturile de vaccin nu era tradus in limba romana. Din prospectul tiparit in limba engleza reprezentantii DSV Caras-Severin au dedus ca acest vaccin este indicat pentru pui care au depasit 45 de saptamani, iar cei de la ferma „Avis Domar” aveau doar 25 de zile”.

Pagube de 4,5 miliarde

Vaccinul a fost administrat la recomandarea patronului societatii din Caras- Severin. Medicamentul a fost cumparat de la distribuitorul Vetexpert din Cluj-Napoca, care, la randul lui, l-a achizitionat de la societatea Ceva Sante Romania, filiala a renumitei companii franceze „Ceva Sante”. Vaccinul Cevac New L, folosit la tratamentul puilor din Caras-Severin, este produs in Ungaria.

Directorul societatii, Ioan Marcu, spune ca a primit mai multe oferte, dar vaccinul acesta i s-a parut unul foarte bun, fiind de trei ori mai scump fata de vaccinurile autohtone. Pagubele produse in urma mortii celor 45.000 de pui se ridica la 4,5 miliarde de lei vechi. Patronul „Avis Domar” a declarat ca producatorul vaccinului este obligat, prin lege, sa plateasca daunele.

Vinovatii fara vina…

Reprezentantul Vetexpert, Borbely Attila, a declarat ca in zona exista un alt crescator de pui care foloseste vaccinul Cevac New L de peste sase luni, dar nu a avut probleme. Acesta a mentionat ca produsul a fost omologat in Romania si ca loturile de vaccin erau insotite si de traducerea prospectului.

Reprezentantii Vetexpert sustin ca cei peste 45.000 de pui de la ferma Avis Domar au fost vaccinati anterior cu un vaccin de provenienta autohtona, acesta fiind motivul real al mortii puilor. „Nu am fost contactati de DSV Caras-Severin, dar reprezentantii producatorului s-au deplasat la Bocsa pentru a lua probe.

Vaccinul pe care l-am distribuit este omologat si testat”, spun reprezentantii Vetexpert.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro