Sari direct la conținut

Federatia Europeana a Bancilor pentru Locuinte: "Se vorbeste prea putin despre sursa crizei financiare: sistemul american de finantare a locuintelor"

HotNews.ro

Andreas Zehnder, director executiv al Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (EFBS): „Pe ultima suta de metri, anul trecut, am convins Comisia Europeana sa nu adopte niste recomandari care promovau sistemul american de finantare a locuintelor. Iata, un sistem care a esuat. Acum ne indreptam spre o era a economisirii si cu mai putin accent pe creditele de consum”.

Herbert Pfeiffer, presedintele EFBS a declarat ca nu ne aflam la finalul crizei si ca vor mai exista si alte falimente. Intrebarea este „Care sunt invatamintele”?

In opinia sa, problema in SUA a fost ca statul nu dispune de suficiente economii. „Au recurs la importul de economii din alte surse, din Europa. De aceea, criza nu a ramas la nivel national, ci a devenit internationala. In acest moment, raportul dintre datorii si venituri este de 130%”, a explicat acesta.

Modelele produselor de finantare pentru locuinte, care presupun economisire inaintea creditarii, au „o sansa istorica” in acest moment deoarece se bazeaza pe depozite individuale, fara implicarea pietei de capital, si au un caracter national.

Zehnder a comentat: „In presa internationala se vorbeste despre faptul ca ar trebui schimbate niste reglementari, spre exemplu, pentru companiile de audit sau cele de rating. Dar nu bancile de investitii sunt sursa crizei! Sursa este sistemul american de finantare a locuintelor. Mai exact, sistemul de incurajare a proprietatii imobiliare. Home Sweet Home este parte din Visul american, iar autoritatile au promovat ideea ca acesta e realizabil fara aportul unui capital propriu, pentru finantarea unei locuinte”.

Mai mult, adauga reprezentantul federatiei bancare, dupa criza de la sfarsitul anilor ’80, Guvernul american si Banca Mondiala au subliniat eficienta acestul sistem si multe tari l-au preluat: Marea Britanie, Irlanda, Spania.

Directorul executiv al EFBS a mai spus: „Comisia Europeana a angajat o companie de consultanta, London Economics, pentru a formula recomandari pentru piata creditelor ipotecare. Acesti consultanti au recomandat sistemul american. Noi, EFBS, am convins pe ultima suta de metri Comisia Europeana sa nu preia aceste recomandari (in documentele oficiale, n.r.)”.

In viziunea federatiei europene, capitalul propriu este absolut necesar la momentul achizitiei unei locuinte.

„Speram ca este un moment potrivit pentru ca Guvernele sa realizeze ca solutia cea mai potrivita o reprezinta un sistem de finantare bazat pe capital propriu”, a conchis Andreas Zehnder.

Federatia Europeana a Bancilor pentru Locuinte a fost infiintata in 1962 si are 57 de membri din Uniunea Europeana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro