Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara: “Preturile vor creste in decembrie la carne, lapte, zahar si vor continua sa creasca”
Dragos Frumosu, presedintele federatiei, a declarat ca din cauza deprecierii monedei nationale si a apropierii sarbatorilor de iarna preturile vor creste la carne, lapte si zahar, posibil si la produsele din panificatie. Insa, impactul “extraordinar de mare” asupra preturilor va avea loc in ianuarie-februarie.
Ne aflam intr-o situatie delicata din cauza functionarii proaste a agriculturii, si atunci apelam la importuri de materie prima plus importuri de alimente, a explicat seful miscarii sindicale. In aceste conditii, cand apare o depreciere a leului categoric procentul de depreciere va influenta pretul materiei prime si cel al alimentelor care sunt importate ca atare, spune Dragos Frumosu.
El exemplifica elementele care intra in lantul scumpirilor:
- transportul – se calculeaza in euro, “categoric vor fi influentate costurile”.
- gazele naturale importate, care se regasesc in procesul tehnologic al multor produse. Deprecierea leului categoric va influenta si pretul acestora.
Cu toate acestea, datorita stocurilor existente si de materie prima si de alimente, este posibil ca efectele sa nu apara imediat. Dar daca deprecierea va persista, preturile vor creste.
Dragos Frumosu a enumerat produsele care vor suferi scumpiri:
- produsele lactate, asta avand in vedere si conditiile de iarna, cand cantitatea produsa este mai mica decat in perioada de vara;
- produsele din carne pentru ca importam 60-70% din necesarul de carne care intra in preparatele din carne si care se vand ca atare;
- probabil, produsele de panificatie. Este adevarat ca s-a anuntat o mare productie agricola la grau. Cantitatitv, recolta poate fi buna, dar numai 50-60% acopera necesarul pentru panificatie. Va trebui sa acoperim si prin importul de grau;
- zahar, pentru ca exista cota de zahar negociata cu UE, care se produce din zahar brut, iar acesta se importa.
“Cred ca luna cea mai <> pentru populatie este decembrie. Este o luna in care preturile cresc de regula in Romania, chiar daca patronii nu accepta si nu declara lucrul acesta”, mai spune reprezentantul sindicatelor din industria de profil.
Totusi, in opinia sa, “impactul extraordinar de mare va fi in ianuarie-februarie 2009. Fara discutie, fiindca efectele crizei la nivel mondial vor fi mai evidente in Romania peste cateva luni”, spune Frumosu.
Tot el adauga faptul ca “perioada decembrie- februarie, la majoritatea societatilor comerciale se negociaza contractele, deci si salariile, asadar, pe fondul acesta de criza, impactul s-ar putea sa fie foarte mare”.