Sari direct la conținut

Filmul care redă încrederea românilor în presa lor

HotNews.ro
Colectiv, Foto: Filmul Colectiv
Colectiv, Foto: Filmul Colectiv

​Străinii au văzut în el un film zguduitor. Minciuni criminale, corupție, lașitate, oameni și instituții incapabile, oameni marginalizați după ce au avut curajul să spună adevărul, când nimeni din jurul lor nu îl avea. Ca spectator român, bombardat zilnic cu astfel de „vești”, riști să ai senzația, într-o primă fază, că rămâi imun. Până la final însă, filmul reușește să îți taie răsuflarea. Documentarul „colectiv”, aplaudat și premiat în întreaga lume, s-a văzut aseară pentru prima dată în România. Nu întâmplător, într-o sală plină ochi de ziariști.

Cei care se așteaptă să vadă povești încă nespuse din seara incendiului vor fi dezamăgiți: filmul se concentrează pe cauzele care au făcut posibilă o tragedie de dimensiunile celei din Colectiv, iar personajele principale sunt jurnalistul Cătălin Tolontan și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Jurnaliștii străini care au văzut „colectiv” au spus că este unul dintre cele mai bune filme despre presă făcute vreodată. Cătălin Tolontan spune că este un film care redă încrederea românilor în presa lor.

„Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul care a ucis 64 de tineri și a mutilat alți aproape 150.

În documentarul „colectiv”, un medic mărturisește că Noi, medicii, nu mai suntem oameni. Ne învârtim doar în jurul banului.

Același medic povestește cum răniților internați la Spitalul de Arși li se pun cearșafuri pe față. Ca să nu îi mai vadă. Ca să îi anuleze ca oameni. Chiar dacă oamenii ăștia nu au murit.

Un ministru al Sănătății tânăr, deschis și transparent se întreabă Cum au ajuns spitalele în halul ăsta?

Dar același ministru tânăr, deschis și transparent arată că propria sa deschidere și transparență sunt limitate, atunci când un medic face publică filmarea cu un pacient ars pe care mergeau viermii în spital. Îi transmite medicului care a făcut publică filmarea că acest gest nu este o situație normală.

În ciuda tragediei imense, Colectiv rămâne o poveste despre speranță și despre cum o țară se luptă să se facă bine. Despre cum o mână de oameni, puțini deocamdată, dar parcă în fiecare zi mai mulți, se luptă să o facă bine. Filmul lui Alexander Nanau seamănă perfect cu Colectiv. Este despre speranța de a face bine o țară, născută dintr-o tragedie.

Filmul „colectiv” poate fi văzut în cinematografele din toată țara începând din 28 februarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro