Sari direct la conținut

Financial Times: Europa de Est se alatura marii ligi a fuziunilor si achizitiilor

HotNews.ro

Datele furnizate de Thomson Financial dezvaluie ca valoarea totala a acordurilor care au avut ca tinte companii est-europene a crescut de aproape sapte ori in ultimii opt ani – de la 23,2 miliarde de dolari in 2000, la 154 de miliarde de dolari in 2007, scrie Financial Times citat de Rador. Saltul de la totalul de 86,1 miliarde de dolari din 2006 a fost unul spectaculos.

Din punct de vedere al statelor, piata cea mai mare este de departe Rusia unde anul acesta au avut loc pana acum aproape doua treimi din totalul acordurilor. Ungaria s-a situat pe locul doi, datorita cazului OMV Mol, in fata Cehiei si Poloniei. Pe locul cinci s-a situat Ucraina, o piata cu crestere rapida de la revolutia portocalie din 2004, sectorul bancar fiind in mod deosebit activ.

Din punct de vedere al sectoarelor, piata a fost dominata de industria energetica, care a detinut 70% din valoarea acordurilor, potrivit listelor pe 2007 ale Thomson Financial. Lasand la o parte Mol, sectorul a fost dominat de achizitiile din Rusia, realizate mai ales de marile companii rusesti.

Cea mai mare sursa de activitate a constituit-o despartirea grupului de electricitate UES in companii regionale de productie si distributie.

Socul afacerii Yukos continua sa ofere selectii bogate, cumparatorii achizitionand tronsoane de miliarde de dolari din fostul grup petrolier Yukos. Rosneft, grupul petrolier controlat de stat, s-a aflat in capul listei cumparatorilor.

A mai existat o afacere tentanta de 4,09 miliarde de dolari in Cehia, care implica asiguratorul italian Generali si un grup local de management al activelor, PPF, controlat de Petr Kellner, un important intreprinzator ceh.

In urma unei tranzactii complexe, Generali a stabilit o societate mixta cu PPF, combinand activele de asigurare ale celor doua grupuri din Europa Centrala si de Est. Compania italiana detine 51% si a platit 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) catre PPF.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro