Sari direct la conținut

Finantarea infrastructurii si alocarea fondurilor UE in functie de PIB – intre pritoritatile Romaniei pentru alocarea fondurilor structurale dupa 2013

Euractiv

Europarlamentarul Petru Luhan, membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European, a prezentat, in cadrul unei dezbateri organizata in aceasta saptamana, principalele idei ale Raportului sau legat de Politica de Coeziune pe care il va prezenta in PE. Acesta a mentionat ca unul din obiectivele tarii noastre este a sustine alocarea de fonduri pentru infrastructura si, in acelasi timp, ca alocarea trebuie sa tina cont de caracteristicile regionale”. Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Turismului au explicat ce nevoi de schimbare si tendinte se simt in organizarea regiunilor: „daca vrem sa discutam despre programe regionale trebuie sa oferim regiunilor posibilitatea de a avea statut de ordonatori principali de credite mai exact sa propuna, sa gestioneze direct si nemijlocit fonduri publice”. Reprezentantii Asociatiei Comunelor si-au spus punctul de vedere legate de criteriile de finantare pentru mediul urban, versus cel rural.

Luhan a explicat ca deja au fost stabilite cateva obiective ale raportului sau denumit “Realizarea unei coeziuni teritoriale, sociale si economice in cadrul UE – o conditie sine qua non a competitivitatii la nivel mondial”. Totusi, el considera ca acest raport sa nu fie prezentat acest raport fara implicarea pozitiei Romaniei.

Din punctul sau de vedere, este foarte importanta alocarea fondurilor europene pentru infrastructura. „Daca nu cream un cadru favorabil pentru investitorii straini vor alege o alta tara pentru investitii. Unul din obiectivele noastre este acela de a sustine alocarea FE pe ceea ce am inceput, adica infrastructura. Dar nici competitivitatea economica, alocarea pentru IMM-uri nu este de neglijat. Trebuie alocate fondurile pe baza specificitatii regionale”.

Acesta mai sustine ca indicatorul de baza al alocarii fondurilor UE la nivel european trebuie sa ramana Produsul Intern Brut. „Acest lucru ne avantajeaza pe noi precum si pe toate statele nou intrate in Uniunea Europeana. Insa, avem posibilitatea sa gandim si alte criterii care ne-ar avantaja”, a mai spus Luhan.

Barna Tanczos, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat ca exista enumite tendinte care se simt in organizarea regiunilor din Romania. „Pe de o parte, se manifesta o nevoie clara de a se decide in cadrul regiunii ce sa se inytample in zona resp. Pe de alta parte nu este o identitate clara a regiunilor.

In primul rand specialistii care lucreaza in aceste domenii trebuie sa gaseasca solutii si sa faca propuneri. pentru cei care vor lua decizia politica. Pentru ca sunt convins ca decizia trebuie luata doar pe baza unei fundamentari serioase a specialistilor si nu trebuie sa fie pur politica.

Trebuie sa transmitem mesaje clare din partea executivului din partea legislativului catre cei care ne reprezinta la nivelul UE astfel incat obiectivele noastre si strategia noastra pe aceasta perioada sa poata fi expusa cat mai eficient la nivelul UE”.

„Ne trebuie strategii de dezvoltare regionale, locale. In acest moment, planurile de investitii sunt o lista de dorinte”

Gabriel Friptu, director al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional a spus: „nu trebuie sa uitam ca nu putem sa concentram totul. Teritoriul nu inseamna numai orase mari sau zone in care competitivitatea isi poate arata avantajele si aici un aspect important este relatia urban-rural.

In Romania este in continuare o problema care trebuie abordata ca o zona de difuzie pentru ca in momentul de fata Comisia Europeana nu ne ajuta foarte mult…”

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro