Sari direct la conținut

Fiscalitatea giganților IT: OCDE recunoaște că nu va ajunge la un acord până la finalul anului

HotNews.ro
Fiscalitatea giganților IT: OCDE recunoaște că nu va ajunge la un acord până la finalul anului

Cele 137 de țări membre ale OCDE au eșuat în încercarea de a ajunge la un acord privind fiscalitatea marilor companii din sectorul digital înainte de sfârșitul anului 2020, termenul dat de G20, cu riscul de a antrena o multiplicare a inițiativelor unilaterale, scrie AFP.

„Paharul este pe jumătate plin: pachetul este aproape gata dar lipsește un acord politic”, a recunoscut luni Pascal Saint-Amans, responsabil pentru politica fiscală în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, evocând în principal blocajul din partea Statelor Unite, unde s-au născut marea parte a mastodonților IT.

În lipsa unui acord funcțional, țările au adoptat un raport care definește cadrul global al acestei reforme și care ar trebui să definească noile reguli astfel încât „marile companii profitabile care exercită o activitate internațională să plătească cota corectă de impozite în jurisdicția unde realizează profiturile”, potrivit OCDE.

Se are în vedere, de asemenea, instaurarea unei cote minime mondiale de impozitare, care ar putea fi fixată la 12,5%.

Această foaie de parcurs urmează să fie prezentată miercuri miniștrilor de Finanțe din G20, care au dat mandat în 2018 OCDE de a reforma un sistem fiscal internațional care a devenit caduc după emergența GAFA (acronimul care desemnează Google, Amazon, Facebook și Apple) și a altor giganți IT.

Izbucnirea crizei mondiale Covid-19 și decizia Statelor Unite din iunie de a-și suspenda participarea la discuții până la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie explică întârzierea în luarea deciziilor, potrivit lui Pascal Saint-Amans.

Acesta nu a ascuns faptul că, „în ciuda acestor circumstanțe excepționale, există multe sensibilități și nerăbdare și tentația de a lua măsuri unilaterale în fața unei măsuri care va avea nevoie de ani pentru a fi aplicată”.

Franța a deschis drumul după adoptarea, în iulie 2019, a unei taxe asupra giganților IT. În fața amenințărilor de retorsiune din partea SUA, Parisul a decis să suspende aplicarea taxei dar a avertizat că, în lipsa unui acord internațional până la finalul anului, taxa se va aplica.

Franța a avertizat de asemenea că, în cazul unui impas al negocierilor în cadrul OCDE, subiectul va trebui tratat la nivelul UE. La ultimul summit din iulie, Consiliul European a cerut Comisiei să prezinte în cursul primului semestru din 2021 o propunere de „redevență digitală”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro