FMI recomanda Romaniei sa evite o majorare excesiva a salariului minim si critica efectele retroactive ale Legii darii in plata
Fondul Monetar International recomanda Romaniei sa evite o majorare excesiva a salariului minim si avertizeaza, in concluziile discutiilor de la Bucuresti cu autoritatilor romane, sa evite de asemenea initiative legislative care ar putea submina stabilitatea financiara, cu referire concreta la Legea Darii in plata.
Potrivit concluziilor publicate pe site-FMI, Legea darii in plata „implica aplicarea retroactiva si ar putea afecta garantiile guvernamentale acordate in cadrul programului Prima Casa”.
In ceea ce priveste salariul minim, Fondul recunoaste rolul acestuia de a proteja angajatii cu venituri mici, dar prin „cresterea rapida prevazuta pentru acest an” raportul salariu minim / salariu mediu va depasi media regionala. „Acest lucru ar putea submina competitivitatea si ar putea afecta crearea de locuri de munca”, spun expertii FMI, care recomanda un ritm moderat de majorare a acestui salariu.
Pe ansamblu, FMI considera ca Romania a facut progrese „importante” in ceea ce priveste atacarea dezechilibrelor economice si restaurarea increderii dar „politicile macroeconomice au slabit recent iar progresele obtinute prin eforturi dificile risca sa fie pierdute”.
Fondul considera ca bugetul pe 2016 acorda in mod nepotrivit stimulente in conditiile unei cresteri „puternice”.
In cazul in care nu se adopta masuri, deficitul fiscal pentru anul viitor va depasi tinta autoritatilor si exista riscul adoptarii unor noi masuri care adancesc deficitul, intr-un context electoral.
Fondul apreciaza ca o serie de initiative in sector financiar, precum Legea darii in plata (datio in solutum), contin prevederi care ar putea „ameninta dreptul la proprietate, increderea investitorilor si ar putea restrange creditul pentru gospodarii si companii”.
FMI se asteapta la o crestere economica de 4,2% in 2016, urmata de o usoara decelerare la 3,6 in 2017.
Principalele riscuri sunt legate de mediul specific unul an electoral si de evolutiile externe. Expertii FMI cred ca noi politici de stimulare fiscala ar putea majora consumul pe termen scurt, dar vor submina sustenabilitatea finantelor publice.
FMI arata ca politicile fiscale pro-ciclice vor aduce datoria publica pe un trend ascendent, in ciuda „impresionantei consolidari fiscale” realizate incepand cu 2009.
Potrivit FMI, stimulentele fiscale vor conduse la depasirea tintei de deficit cu ,05% in 2017.