Sari direct la conținut

FMI reduce previziunile de crestere pentru 2016: Economia mondiala ar putea sa deraieze / Valul de refugiati, problema grava pentru pietele muncii din UE

HotNews.ro
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman
Bursa din Shanghai, Foto: Flickr / Aaron Goodman

Economia mondiala ar putea sa „deraieze”: in plina furtuna bursiera, FMI a redus marti previziunile de crestere si a lansat un avertisment fata de incetinirea Chinei si problemele persistente din alte tari emergente, scrie AFP.

„Cresterea mondiala ar putea sa deraieze daca tranzitiile importante ale economiei mondiale nu sunt bine gestionate”, avertizeaza Fondul, in noile proiectii trimestriale.

Astfel, previziunea de crestere pentru 2016 a fost redusa cu 0,2 puncte (3,4%) la fel ca si pentru 2017 (3,6%), avand in vedere „incetinirea generalizata” din numeroase economii emergente.

Miza nu este mica: economiile emergente si in curs de dezvoltare reprezinta

„peste 70%” din cresterea mondiala, noteaza FMI.

Cea mai mare dintre ele, China, a initiat o dificila tranzitie spre o economie orientata mai mult spre consum dar s-a confruntat recent cu o serie de dificultati care au zguduit pietele mondiale.

FMI a mentinut insa neschimbata previziunea pentru China in acest an, la 6,3%, dar a avertizat asupra impactului unei „incetiniri mai marcante decat cea prevazuta” asupra economiei mondiale.

Cerere in berna

Incetinirea economiei chineze a avut deja consecinte pentru celelalte economii emergente care profitau de apetitul sau insatiabil pentru materii prime.

Cererea in berna conduce la caderea cotatiei pentru numeroase materii prime, privand tarile care le exporta de resurse financiare cruciale.

Pretul petrolului a cazut si el sub 30 de dolari pe baril, minimul ultimulor 13 ani.

Acum, efectele pozitive ale caderii cotatiei aurului negru „se atenueaza” pe masura ce cresc pierderile pentru tarile exportatoare, supuse unei „grele incercari”, in paralel cu scaderea investitiilor pentru explorari.

Rusia ar urma sa ramana in recesiune in acest an (-1,0%) ca si Brazilia (-3,5%) care plateste pretul „incertitudinilor politice” si a repercusiunilor persistente” ale scandalului de coruptie de la compania petroliera Petrobras.

Gigantul Americii Latine ar urma sa antreneze din nou in caderea sa ansamblul continentului, pentru care FMI prevede o recesiune de 0,3% in acest an.

Africa sub-sahariana ar urma sa cunoasca insa o crestere de 4,0%.

Cel mai recent pericol pentru economiile emergente, normalizarea progresiva a politicii monetare americane, demarata in decembrie, a contribuit deja la o „inasprire” a finantarii, la reducerea fluxurilor de capital si la „noi deprecieri monetare”, subliniaza FMI.

Provocarea migrantilor

In ceea ce priveste tarile industrializate, Statele Unite continua evolutia pozitiva, desi FMi a redus usor previziunea pentru acest an (-0,2 puncte, la 2,6%) din cauza „vigorii dolarului”, care afecteaza negativ activitatea manufacturiera, si reducerea activitatii in sectorul petrolier.

Fost epicentru al crizei, zona euro pare sa isi revina incet incet iar previziunea a fost majorata cu 0,1 puncte la 1,7%.

Spania (2,7%), Germania (1,7%) si, intr-o masura mai mica, Franta (1,3%) ar urma sa sustina economia in regiune in acest an, potrivit FMI.

Afluxul de migranti in Europa constituie insa o „grava problema” pentru piata muncii deja problematica, si necesita masuri de de integrare pentru „deblocarea” beneficiilor economice pe termen lung, pledeaza Fondul.

„Valul de refugiati constituie o problema grava pentru capacitatea de absorbtie a pietelor muncii din Uniunea Europeana si pune la incercare sistemele politice”, noteaza institutia financiara.

In general, in conditiile in care atacurile teroriste nu slabesc in intensitate si instabilitatea ramane puternica in Orientul Mijlociu, Fondul se ingrijoreaza de o posibila „escaladare a tensiunilor geopolitice” care ar afecta si mai mult increderea si ar perturba comertul mondial.

Potrivit FMI, Europa emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra in acest an un avans de 3,1%, mai putin decat cresterea de 3,4% inregistrata in 2015. ‘Europa emergenta este estimata sa continue sa creasca intr-un ritm sustinut, chiar daca in 2016 va avea loc o usoara incetinire’, se precizeaza in documentul citat, potrivit Agerpres.

FMI nu a oferit marti estimari detaliate privind tarile din Europa emergenta. In cazul Romaniei, in raportul din luna octombrie, Fondul si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei la 3,4% in 2015 si 3,9% in 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro