Sari direct la conținut

Fonduri publice de peste sase milioane de euro, alocate de STS pentru servicii de internet mobil la sfarsitul lui 2010. Cosmote si Telemobil se comporta ca doua companii separate

HotNews.ro
Cosmote nu a finalizat integrarea Zapp, Foto: Captura Zapp.ro
Cosmote nu a finalizat integrarea Zapp, Foto: Captura Zapp.ro

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a alocat la sfarsitul anului trecut, prin negociere fara anunt de participare, fonduri publice de peste sase milioane euro (TVA inclusa) pentru servicii de comunicatii de date mobile. Institutia a semnat contracte separate cu toti operatorii de telefonie mobila, inclusiv cu Telemobil, firma cumparata in 2009 de Cosmote. Asa cum confirma si oficialii STS, Cosmote si Telemobil se comporta in continuare ca doua companii separate, desi una din tintele conducerii Cosmote era ca pana la sfarsitul lui 2010 sa integreze complet Zapp.

Potrivit unor anunturi postate in luna decembrie a anului trecut in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), STS a incheiat in luna noiembrie contracte de servicii de comunicatii de date mobile cu Orange (in valoare de 1,39 milioane euro), Vodafone (in valoare de 1,55 milioane euro), Cosmote (peste 661.000 euro), Telemobil (Zapp) (contract in valoare de peste 337.000 euro), RCS&RDS (in valoare de peste 271.000 euro) si Romtelecom (peste 661.000 euro). Preturile nu includ TVA.

Contractele au fost acordate prin negociere fara anunt de participare. Justificarea data de STS pe SEAP pentru alegerea acestei proceduri este aceea ca „lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

STS: Contractele au o valoare maxima estimata, pentru o durata de 30 de luni

Care este explicatia acestor achizitii? Serviciul de Telecomunicatii Speciale furnizeaza servicii de comunicatii de date securizate pentru institutiile statului prin propria infrastructura de comunicatii, insa in anumite situatii operatorul nu are resursele necesare.

  • „In situatiile in care STS nu detine resurse proprii (indeosebi conexiuni de bucla locala), acestea sunt achizitionate din piata, prin proceduri publice de achizitie, in deplina conformitate cu legislatia in vigoare. O serie de proiecte ale beneficiarilor au impus ca accesul din diverse zone catre serviciile informatice centrale sa fie permis pentru utilizatorii mobili. Din aceste considerente, infrastructura STS este interconectata cu infrastructurile tuturor operatorilor de telefonie mobila, inregistrati in registrul furnizorilor de la ANCOM, care ofera servicii de comunicatii de date in tehnologiile specifice (GSM/UMTS/CDMA)”, a precizat pentru HotNews.ro Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS.

Beneficiari ai acestor servicii sunt institutii din domeniul situatiilor de urgenta, sanatate, protectia mediului, control de frontiera si vamal, asigurari de sanatate, etc.

Oficialul a subliniat ca valorile contractelor publicate in SEAP sunt la un nivel maxim estimat pe 30 de luni.

  • „In Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) sunt publicate acordurile-cadru incheiate cu toti operatorii de telefonie mobila, la valoarea maxima estimata, pentru o durata de 30 de luni. Valoarea maxima estimata a avut in vedere proiectele pentru care beneficiarii si-au aratat intentia de realizare si operationalizare”, a spus acesta.

Cosmote si Telemobil (Zapp), in continuare doua companii distincte

Reprezentantul STS a confirmat de asemenea si comportamentul separat pe care il au in continuare in piata cele doua companii, Cosmote si Telemobil (Zapp), in pofida tranzactiei din 2009.

  • „Cosmote si Telemobil se comporta in continuare ca si companii separate, cu propria infrastructura administrata, propriile date de identificare fiscala, companiile fiind invitate si prezentandu-se separat la procedurile de achizitie publica”, a mai spus pentru HotNews.ro Adrian Fulea.

Grupul Cosmote a semnat la sfarsitul lunii iunie a anului 2009 acordul de achizitie al Telemobil (Zapp), urmand sa plateasca circa 61 milioane euro pentru actiunile Zapp si aproximativ 146 milioane euro pentru obligatiile si datoriile acestui operator.

In luna noiembrie 2009, pachetul integral de actiuni detinut de Saudi Oger in cadrul Telemobil (Zapp) a fost transferat catre grupul Cosmote, ca urmare a primirii avizului autoritatilor relevante.

In luna decembrie a aceluiasi an, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Stefanos Theocharopoulos, directorul executiv al Cosmote Romania preciza ca „finalizarea procesului de integrare a Zapp este o prioritate pentru 2010, iar primele servicii 3G sub brandul Cosmote vor fi lansate in prima jumatate a anului viitor”.

Cosmote a lansat intr-adevar servicii 3G de internet mobil in banda larga in luna aprilie a anului trecut, dar integrarea activelor Zapp pare sa mai dureze. Contactati de HotNews.ro, oficialii Cosmote Romania nu au facut pana la acest moment nici o declaratie in aceasta privinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro