Sari direct la conținut

Fondurile de pensii private obligatorii au produs un castig net de 4,48 miliarde lei in sapte ani de functionare activa – anunta APAPR

HotNews.ro

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au implinit la mijlocul saptamanii trecute sapte ani de functionare efectiva (20 mai 2008 – 19 mai 2015), timp in care au produs un castig net de 4,48 miliarde lei (peste 1 miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de romani care contribuie in acest sistem, potrivit calculelor centralizate de Asociatia pentru pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei (CPS MApN) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde lei. Diferenta, respectiv suma de 4,48 miliarde lei, reprezinta castigul realizat din investitii, net de toate comisioanele de administrare percepute, castig realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la aceste fonduri de pensii private. In termeni de randament investitional, castigul reprezinta o performanta medie de 10,93% pe an in cei 7 ani de activitate a Pilonului II.

Pe langa aceste rezultate pozitive, fondurile de pensii private s-au remarcat in ultima perioada ca investitori tot mai relevanti in economia nationala si pe piata de capital: cca. 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Fondurile de pensii au mentinut pe toata durata de functionare, inca de la start, un profil de risc redus, dar au investit in acelasi timp aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa. Doar pe Bursa de Valori de la Bucuresti, detinerile fondurilor de pensii private depasesc azi 850 de milioane de euro, plasandu-le astfel in categoria celor mai mari investitori institutionali locali.

In prezent, fondurile de pensii reprezinta circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, asigurand in plus stabilitatea si reducand volatilitatea pietelor secundare de actiuni si obligatiuni. De asemenea, este de remarcat rolul crucial al acestora in cadrul ofertelor publice initiale si secundare, atat pe piata de actiuni (privatizari partiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) cat si pe cea de obligatiuni (emisiuni precum Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti), in cazul carora fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din ofertele lansate pe piata (sursa: ASF).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro