FOTO Telefonul pliabil de care Samsung ar trebui să se teamă / Câteva impresii despre Oppo Find N
E doar la prima generație și e prima încercare a Oppo pe piața pliabilelor, însă Oppo Find N e probabil unul dintre cele mai bine construite telefoane pliabile de până acum. Din păcate nu e disponibil și în România. Însă perspectivele sunt foarte bune pentru un viitor model care ar putea să ajungă și la noi, iar Samsung ar cam avea de ce să se teamă.
Nu e un secret că Samsung domină piața telefoanelor pliabile în acest moment – nu doar prin faptul că a scos deja mai multe generații de modele, una mai bună ca cealaltă, ci și că are un portofoliu diversificat, cu două modele de format diferit. Timid și alte companii au încercat să intre în universul pliabilelor, însă cu nu prea mare succes.
Oppo a lansat la finalul anului trecut primul său model pliabil – Oppo Find N, un model de telefon care poate fi comparat direct cu Galaxy Fold de la Samsung. HotNews.ro a fost la lansarea telefonului Oppo Find N, iar încă de pe atunci telefonul ne-a impresionat din punct de vedere al construcției și al designului.
Acum, am avut ocazia să ne „jucăm” mai mult cu el, să-l folosim câteva zile și să-i dibuim secretele hardware. Și spunem asta pentru că nu l-am putut testa așa cum o facem de obicei cu modelele venite la recenzie, și asta pentru că Find N este lansat doar pe piața din China, astfel încât pe partea software nu e optimizat pentru România, iar serviciile Google lipsesc de pe telefon.
Astfel, nu am putut să-l testăm întocmai ca un telefon disponibil pentru publicul român, însă am putut să-l examinăm atent la tot ce înseamnă hardware, construcție, calitatea materialelor și decizii de design.
Așadar, lăsăm mai jos o scurtă listă de plusuri, minusuri și câteva alte observații legate de partea Hardware al modelului pliabil Oppo Find N, în speranța că nu va dura prea mult până când Oppo va lansa oficial și în România un model pliabil similar.
Oppo Find N vs Samsung Galaxy Fold 3 – Asemănări și deosebiri
Pliabilul de la Oppo se vrea a fi un fel de rival direct pentru celebrul telefon Samsung Galaxy Fold, ajuns la a treia generație deja. Însă pe cât de mult par să se asemene, pe atât de multe diferențe există.
Dacă Samsung Galaxy Fold 3 are niște dimensiuni apreciabile, Oppo Fin N vine însă cu dimensiuni ceva mai reduse, mult mai ușor de manevrat chiar și într-o mână.
Și asta pentru că ecranul exterior vine cu niște proporții „clasice” (18:9), similare telefoanelor obișnuite. Fold 3 are în schimb un ecran extern pe format înalt și subțire (25:9), nu neapărat mai ușor de folosit, dar cu siguranță cu mai puțin spațiu util.
Foto: Oppo Find N (stânga) vs Samsung Galaxy Fold 3 (dreapta)
La interior, când Oppo Fin N este desfășurat, ecranul mare ajunge la o diagonală de 7,1 inci, însă formatul este mai degrabă pătrățos (8,4:9), adică dă senzația de o tabletă oricum l-ai deschide.
Fold 3 în schimb vine cu un ecran intern de 7,6 inci în diagonală, dar care se deschide pe înalt (format portret), cu un aspect 11,2:9, ceea ce presupune că pentru anumite tipuri de conținut telefonul ar trebui rotit.
O altă diferență față de Fold 3 o constituie pliul ecranului – La Oppo find N cuta unde ecranul se pliază este mult mai puțin vizibilă, asta pentru că ecranul de fapt se îndoaie sub forma unei „lacrimi” în interiorul balamalei, iar când telefonul este închis cele două jumătăți se lipesc perfect, fără spațiu între ele.
În plus, nici utilizatorul nu ajunge să interacționeze prea mult cu degetul peste pliul dispus vertical, pentru că nu prea are nevoie să întoarcă telefonul când folosește ecranul mare în format landscape (fiind un raport aproape 1 la 1, nici nu prea există modul landscape).
În schimb, la Samsung Fold 3 pliul e mai vizibil, jumătățile telefonului nu se lipesc perfect când este închis telefonul și rămâne între ele un gol, iar pliul este simțit mai mult când utilizatorul folosește ecranul în format landscape (iar cuta practic „taie” ecranul de la stânga la dreapta).
Ce ne-a plăcut la Oppo Find N – partea hardware – plusuri:
+ Construcția solidă – metal, sticlă și o balama foarte precisă / Balamaua e proiectată să stea în poziție fixă când e deschisă oriunde între 50 și 120 de grade, ceea ce face telefonul foarte versatil în utilizare, în special ca stand pentru camera foto/video.
+ Pliabilul care se închide complet – jumătățile telefonului se închid complet și nu lasă loc să intre mizerie în interior, pe ecranul pliabil. Modul de pliere în interior al ecranului face și cuta să fie mult mai puțin vizibilă
+ Manevrabilitatea – Telefonul e surprinzător de mic pentru ce reprezintă. Chiar dacă este gros, ecranul exterior are proporții mult mai „clasice” și permite o folosire aproape normală fără să te simți frustrat și să fi nevoit mereu să deschizi ecranul mare
+ Ecranul pliabil – 120 Hz AMOLED adaptiv LTPO, 1.000 nits prag maxim de luminozitate. Foarte, foarte plăcut. / Ecranul pliabil este format din 12 straturi componente, inclusiv straturi foarte subțiri de sticlă, iar din punct de vedere al durabilității telefonul ar urma să reziste cel puțin la 200.000 de plieri.
+ Trei camere foto promițătoare – cea principală de 50 megapixeli bazată pe senzorul Sony IMX766, o cameră ultrawide de 16 MP și o cameră telefoto 2x zoom optic de 13 MP.
Ce nu ne-a plăcut la Oppo Find N – minusuri:
– Ecranul extern, deși un AMOLED destul de bun și luminos, are o rată de refresh de doar 60 Hz.
– Telefonul nu este disponibil (momentan, sperăm) decât în China. Prețul însă cu care s-a lansat în China e promițător: varianta 8 GB RAM + 256 GB stocare la 7699 CNY (aproximativ 1.100 euro)
Oppo Find N – alte câteva aspecte de menționat + preț:
> Telefonul vine cu un procesor Snapdragon 888, RAM 8 GB sau 12 GB LPDDR, 256 GB sau 512 GB spațiu de stocare de tipul UFS 3.1
> Find N vine cu o baterie de 4.500 mAh și cu posibilitatea încărcare rapidă la 33W (Supervooc), încărcare wireless 15W și încărcare wireless reversibilă la 10W (încarcă accesorii).
> Oppo susține că a obținut o certificare TUV cum că pliul ecranului de pe Find N este cu 80% mai puțin sesizabil decât pe alte modele pliabile de pe piață.
> Cititorul de amprente este poziționat lateral, este ușor de ajuns și dibuit, iar în zilele noastre de testare a fost foarte precis.
> Telefonul are două camere de selfie, ambele decupate în ecran – una pe mijlocul ecranului extern, alta în colțul stânga-sus pe ecranul interior. Ambele sunt de 32 MP, f/2.4
> Prețul cu care s-a lansat Oppo Find N în China: varianta 8 GB RAM + 256 GB stocare la 7699 CNY (aproximativ 1.100 euro) / varianta 12 Gb RAM + 512 Gb stocare la 8999 CNY (aproximativ 1.300 euro)
Sursă foto: HotNews.ro