FOTOGALERIE Eliades Ochoa a cantat pentru bucuresteni: Gracias a la grande familia!
Aflat la al cincilea concert in Romania si la al doilea in Capitala, marele sonero Eliades Ochoa si Grupo Patria au adus la Sala Palatului, pe 5 octombrie, stilurile bolero, changui si son, a filosofat despre trecerea timpului si despre cine a fost mai intai – oul sau gaina si i-a numit pe spectatori „nuestra grande familia”. Deschiderea a fost asigurata de Analia Selis, care a prezentat piese impotriva crizei (despre paine si scortisoara) si despre fluturii de noapte si care ne-a demonstrat ca exista si plansete pe ritmuri jucause.
Incepand cu ora 20:00, Analia Selis & Band au adus pe scena Salii Palatului proiectul LatinoAmerica, initiat la inceputul acestui an. Au fost astfel cantate piese ca El Choclo („llorando en la inocencia de un ritmo juguetón”), Historia de un amor („Probabil unul dintre cele mai romantice boleros din lumea asta”) sau Volver, poate cel mai frumos cantec al serii.
Dupa La Ronda, „o melodie impotriva crizei”, care a vorbit despre paine si scortisoara („pan y canela”), a urmat o preluare dupa Mercedes Sosa, una dintre cele mai celebre voci ale Americii Latine: „O melodie preluata de la ea, care multumeste vietii pentru lucrurile acelea nu le realizam si nu le multumim. Pentru ca suntem sanatosi, vedem, auzim, pentru ca ne bate inima cand vedem si auzim, lucrurile acestea marunte de care nu ne dam seama: Gracias a la vida„.
Un ultim cantec al Analiei, melodie despre „mariposita” (fluture de noapte), a deschis calea catre cele peste 90 de minute de Eliades Ochoa si de muzica traditionala cubaneza.
.
„Gracias a la familia, a la grande familia”, a multumit Eliades celor prezenti, pe care i-a vazut, pe tot parcursul concertului, ca o mare familie.
„Exista o problema – as vrea sa va spun cat de fericit sunt ca va aflati aici. Dar stiu ca nu intelegeti foarte bine. Pentru asta exista o limba universala: muzica”, a spus Eliades si a filosofat, apoi, despre trecerea timpului (Tiempo Entero).
A dat, de asemenea, lectii despre changui (care „se canta inainte de son”) si a oferit „un changui al secolului XXI”.
„Sunt cantece, ca acesta pe care il vom canta acum, despre care putem zice ca nu mor niciodata, mai ales acuma, ca Buena Vista Social s-a angajat sa il aduca in memoria lumii”, a introdus Eliades piesa El cuarto de tula.
„Vom canta acum un bolero. Bolero se canta cand iubesti sau cand esti deceptionat din iubire. Un bolero care nu e pentru mine”, a glumit artistul inainte de Pena en el alma, pentru ca in cele din urma sa ofere si Chan Chan, celebra piesa a lui Compay Segundo.
A provocat lumea la dans, cu El carretero, apoi a multumit pentru reactia publicului la aceasta piesa: „gracias a la grande familia!”.
.
„Stiti cum e facuta lumea. Lumea in care traim, pe care o cunoastem. Tot ce se naste, moare. Asta e legea naturii. Tot ce se naste moare. Si tot ce incepe se si termina. Spunem „pe curand” a la familia grande cu un son”, a adaugat Johnny Cash de Cuba si ne-a provocat la celebra dilema filosofica: cine a fost la inceput – gaina sau oul?
Din nou multumiri („Familia, gracias! Gracias per su calor humano!”), iar aplauzele au adus un bis, dar si provocarea: „dansam sau nu”?
„Singurele lucruri care ne fac sa ne simtim puternici, care ne fac sa simtim ca avem inima si ca putem face muzica in orice parte din lume, la orice ora… Pentru ca ne simtim puternici – asta v-o datoram dumneavoastra: A nuestra grande familia!”