Franta se pregateste sa ingroape in liniste si fara ceremonii celebra si controversata taxa de 75% asupra salariilor foarte mari
- Redactia Hotnews
Fara ceremonii si in liniste, Franta se pregateste sa ingroape una dintre masurile emblematice ale presedintiei socialistului Francois Hollande, taxa de 75% asupra veniturilor mari, care a starnit mai mult polemici decat a adus venituri in vistieria statului, scrie AFP.
Promisa de Hollande intr-o intalnire electorala in campania din 2012, indulcita dupa alegerea ca presedinte, aceasta „contributie exceptionala de solidaritate” isi traieste ultimele saptamani: intreprinderile care o platesc au termen pana la 1 februarie pentru a-si achita cotele.
Disparitia acestei taxe controversate era prevazuta de multa vreme. Impozitul viza veniturile pentru anii 2013 si 2014 si nu mai figureaza in bugetul pe 2015 aprobat de Parlament.
Premierul Manuel Valls a anuntat acest lucru inca din octombrie, intr-o vizita la Londra, cand a precizat ca impozitul nu va fi prelungit.
Intr-o Franta cu o fiscalitate printre cele mai mari din Europa, niciun alt impozit nu a facut sa curga atata cerneala din anii ’80, cand, sub un alt presedinte socialist, Francois Mitterrand, a fost introdus impozitul pe avere, care nu a mai fost insa pus sub semnul intrebarii de la acel moment.
Lansata in februarie 2012, spre surpriza generala, taxa de 75% i-a permis lui Hollande sa-si sustina campania prezidentiala amenintata la acel moment de cresterea in popularitate a lui Jean-Luc Melenchon, candidatul stangii radicale.
Polemicile s-au inflamat insa in toamna lui 2012 dupa ce miliardarul Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franta si patronul numarului unu mondial in industria luxului LVMH, a solicitat o dubla cetatenie, franco-belgiana.
In decembrie, actorul Gerard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuti artisti francezi in lume, a acuzat fiscul ca ii ia 85% din venituri si a cerut cetatenia rusa.
Respinsa la finele lui 2012 de Consiliul Constitutional, care a precizat ca exista amenintarea unei impuneri cu caracter de confiscare, taxa a fost validata in decembrie 2013 intr-o versiune remaniata, platita de companii pentru salariatii care aveau venituri de peste un milion de euro, dar cu un plafon fixat la 5% din cifra de afaceri.
Potrivit proiectiilor guvernului, taxa 75% a adus venituri in cei doi ani de existenta de putin peste 400 milioane de euro, o suma rizibila la deficitele de miliarde de euro realizare de Franta.
Neprelungirea taxei coincide cu turnura reformista adoptata anul trecut de Hollande, cu o politica axata pe relaxarea sarcinilor fiscale asupra companiilor, pentru a relaxa investitiile si locurile de munca intr-o tara care se confrunta cu un somaj record.