Sari direct la conținut

Functionarii publici pregatesc grevele impotriva Guvernului

HotNews.ro

Conducerea Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie a aprobat calendarul manifestarilor de protest impotriva intentiei ministrului Muncii de-a reduce numarul functionarilor publici.

Prima actiune va incepe pe data de 14 septembrie cu o greva japoneza, iar daca situtia nu se va remedia intreg sectorul administratiei publice va fi paralizat de o greva generala, anuntata pentru 2 octombrie.

Sidicalistii sustin ca marirea numarului salariatilor din administratia publica locala a fost o masura justificata si motivata de mai multe considerente. In primul rand este vorba de preluarea de catre structurile locale ale unor servicii precum evidenta informatizata a populatiei, politia comunitara, sau serviciile pentru situatiile de urgenta.

Acestia sustin ca Guvernul nu poate interveni in organigrama administratiilor locale. Tot ceea ce pot face reprezentatii executivului erte sa blocheze posturile vacante deoarece personalul din administratia locala este salarizat exclusiv din bugetele locale.

In acest moment, functionarii publici din administratia locala se ridica la 45.000, iar personalul contractual din acelasi sistem depasete 180.000 de persoane. In schimb, in administratia centrala exista 9.000 de posturi vacante, iar numarul acestora va creste.

Potrivit sindicalistilor, in tarile Uniunii Europene, cum ar fi Ungaria, personalul din administratie este cu 45% mai numeros decat in Romania.

Reprezentantii functionarilor publici considera ca administratia publica ar trebui sa fie regandita in contextul descentralizarii. Daca acesta intentia de restructurare a sistemului formulata de Paul Pacuraru se va materializa atunci sindicalistii vor recurge la actiuni de protest.

Prima actiune va incepe pe data de 14 septembrie cu o greva japoneza, urmata de una de avertisment – pe 21 septembrie. Daca situtia nu se va remedia, intreg sectorul administratiei publice va fi paralizat de o greva generala, anuntata pentru data de 2 octombrie.

Sidicalistii din administratie solicita guvernului sa elaboreze in regim de urgenta o lege unitara pentru functionarii publici. De asemenea, acestia considera ca negocierea salarilor ar trebui sa se realizeze inainte de adoptarea legii bugetului. Legea privind Salarizarea functionarilor publici ar fi trebuit sa fie elabarata si sa intre in viguare pana la 1 aprilie 2007.

In acest moment, salariile personalului din administratia publica sunt cuprinse intre 450 si 1200 de lei.

Functionarul public: suplu si motivat

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirmat ca organigrama posturilor din domeniul bugetar depaseste cu cel putin 10% personalul necesar. Acesta considera ca cei 10% trebuie disponibilizati.

O asemenea masura ar putea sa aduca la bugetul de stat, potrivit declaratiilor ministrului economiei, peste 700 de milioane de euro.

“Ideea restructurarrii administratiei are, dupa toate probabilitatile, un scop politic. Ganditi-va ca cele mai multe primarii sunt conduse de membrii Partidului Democrat” a declarat Valer Suciu presedintele FNSA.

Premierul Calin Popescu Tariceanu este de acord cu masura reducerii numarului de functionari publici cu 10 procente. Acesta a cerut ca in cel mai scurt timp Vosganian si Pacuraru sa propuna solutii pentru eliminarea din administratie a angajatilor care impovareaza bugetul..

„Dorim sa avem o administratie supla, profesionista si care este motivata, si de aceea, una dintre masurile pe care le gandim este aceea a calitatii resurselor umane si motivarea acestor salariati”, a declarat joi, 9 aug., Tariceanu pentru Realitatea TV .

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro